La papa Francisc, asociația de promovare a familiei ”Întâlnire matrimonială”

Duceți mai departe ”visul lui Dumnezeu” într-un timp în care, uneori, se preferă ”cărările mlăștinoase ale individualismului” în locul ”splendidelor piscuri ale iubirii”. Sâmbătă, 9 septembrie 2023, papa Francisc a primit în audiență membrii asociației de promovare a familiei ”Întâlnire matrimonială”, cu ocazia celei de-a 45-a aniversări de la înființare.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
9 septembrie 2023 – Vatican News.
”Slujirea pe care o oferiți Bisericii, dar și societății – însoțirea soților și a preoților – reprezintă o pietricică prețioasă ce contribuie la realizarea visului lui Dumnezeu”: a spus papa Francisc primind sâmbătă în audiență membrii asociației de promovare a familiei ”Întâlnire matrimonială”, la 45 de ani de la înființare. Papa a subliniat că ei își îndeplinesc finalitatea ”nu cu multe cuvinte sau cu teorii abstracte, ci mai ales intrând cu iubire în realitatea vieții concrete a persoanelor. În acest fel, carisma voastră amintește că credința este mai presus de toate o experiență de relație și de întâlnire”.
Papa Francisc: ”În toți acești ani, inspirați de porunca iubirii lui Isus (cf. Ioan 15,12), v-ați angajat pentru redescoperirea sacramentele căsătoriei și preoției, căutând nu doar să aprofundați bogăția fiecăruia în mod distinct, dar făcând să iasă la suprafață relația care există între aceste două importante vocații. Căsătoria și preoția, într-adevăr, deși în mod diferit și după carisma proprie a fiecăruia, sunt strâns legate pentru că ambele arată iubirea lui Dumnezeu, edificând Trupul mistic al Bisericii. Aceste două sacramente, într-adevăr, pe căi diferite dar complementare, vorbesc de dimensiunea conjugală: pe de o parte, dăruirea totală, unică și indisolubilă a mirilor, pe de alta, jertfa vieții preotului pentru Biserică, sunt semne ale iubirii sponsale a lui Dumnezeu față de noi”.

Preluând tema aleasă pentru această circumstanță – ”Suntem visul lui Dumnezeu” – papa a spus că această carismă este o adevărată ”profeție pentru realizarea visului lui Dumnezeu. Și care este visul lui Dumnezeu? Invitându-i pe discipoli să rămână legați de El ca mlădițele de viță (cf. Ioan 15,4) și rugându-L pe Tatăl ca să-i păstreze în iubire, Isus însuși ne dezvăluie acest vis implorând ca noi toți să putem fi ”una” (Ioan 17,21). Visul lui Dumnezeu pentru noi acesta este: să ne unim în iubirea sa, în comuniunea sa, ca să ne facă să descoperim frumusețea adoptării ca fii din partea lui Dumnezeu și a fraternității dintre noi. Pentru aceasta Isus s-a rugat stăruitor din toată inima. Și ne trimite pe drumurile lumii ca să vestim că drumul de urmat pentru a da naștere unei noi umanități se întemeiază pe fraternitate, rod al carității, nu pe samavolnicie și pe egoism”.

Ținând cont de faptul că membrii acestei asociații susțin dialogul, ”uneori deloc ușor”, dintre soți, precum și de situațiile complexe cu care sunt chemați să se confrunte preoții pentru a învăța ”arta relațiilor, arta comuniunii”, papa i-a îndemnat să ducă mai departe ”visul lui Dumnezeu” într-un timp care, uneori, preferă ”să bată cărările mlăștinoase ale individualismului în loc să se aventureze către splendidele piscuri ale iubirii”.

În același timp, papa a spus că această asociație reprezintă ”un semn pentru viața Bisericii, chemată să parcurgă calea unei tot mai mari reciprocități între daruri, între carisme și slujiri. Schimbul dintre soți și păstorii de suflete favorizează activitatea evanghelizatoare de care astăzi avem atât de mult nevoie. Într-adevăr, prin intermediul relațiilor, mărturisind mai presus de toate frumusețea relațiilor, reușim să vestim bogăția Evangheliei și să arătăm iubirea pe care Dumnezeu o are față de orice făptură”.

Foto: Vatican Media

Sursa: vaticannews.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Conferință despre „Pastorația vieții umane”

În cuvântul de deschidere doamna doctor subsecretar al Dicasterului, Gabriela Gambino a subliniat „demnitate infinită, inalienabilă a fiecărei persoane, întemeiată în însăși ființa sa, care prevalează în și dincolo de orice circumstanță, stare sau situație în care persoana ar putea fi vreodată întâlni. Biserica reiterează și confirmă cu hotărâre demnitatea ontologică a persoanei umane, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și răscumpărată în Isus Cristos. Din acest adevăr, Biserica își extrage motivele angajamentului său față de cei slabi, insistând întotdeauna asupra „primatului persoanei umane și apărarea demnității sale dincolo de orice împrejurare.” (DIGNITAS INFINITA nr.1. )

Citește mai mult »

„Învață-ne să ne rugăm” (Lc 11,1) – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a III-a

În Evanghelia după Luca îi găsim pe ucenicii lui Isus venind la Maestru cu o rugăminte profundă și semnificativă: „Doamne, învață-ne să ne rugăm” (Lc. 11:1). Această cerere, care reflectă cu siguranță o conștientizare a inadecvării și a nevoii de a fi îndrumați, chiar și practic, cu privire la modul de a se ruga, ascunde, de asemenea, în esența ei, o dimensiune inerentă fiecărei persoane:
nevoia de a avea un învățător, o călăuză care să-i însoțească spre cele mai importante lucruri din viață. În școala unui maestru, discipolul nu poate crește decât dacă merge pe urmele celui de dinaintea lui: în fapt, mergând pe aceleași urme ca și maestrul, el va fi capabil să înțeleagă îndemânarea maestrului său și, încet-încet, simțul emulației care va apărea într-o zi, îi va permite să atingă aceleași cunoștințe: „voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc”, „cel care crede în mine va face și el lucrările pe care le fac eu și, de fapt, va face fapte mai mari decât acestea” (Ioan 15,12; 14,12).

Citește mai mult »

Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Învățăturile Papei Francisc în legătură cu rugăciunea- Partea a II-a

În rugăciune, spune Papa, descoperim cât de mult suntem iubiți de Dumnezeu, iar această descoperire ne dă speranța și curajul de a trăi fiecare zi, astfel încât problemele cu care ne confruntăm să nu mai fie obstacole în calea fericirii noastre, ci invitații din partea lui Dumnezeu, ocazii pentru întâlnirea noastră cu El (Cf. Angelus, 9 ianuarie 2022).

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA