Ce să facă o soacră?

Elena LaVictoire ne oferă șase modalități prin care soacrele pot construi relații mai bune cu nurorile lor.

Îmi place să mă uit la filmulețe de pe Instagram. Sunt pline de lucruri care mă fac să râd în hohote sau mă învață ceva nou. Dar în ultima vreme au fost pline și de o mulțime de remarci denigratoare făcute de femei mai tinere despre soacrele lor! Și nici nu e vorba doar de filmulețe. Comentariile sunt pline de anecdote despre soacre nechibzuite, nepoliticoase și chiar crude.

Acesta nu este și cazul meu. Propria mea soacră m-a sprijinit foarte mult, dar a fost și foarte distantă. Nu a apărut niciodată pe neașteptate, dar întotdeauna părea să se bucure când veneam să o vizităm. Una dintre amintirile mele preferate despre soacra mea a implicat un impermeabil nou-nouț și elegant pe care mi l-am cumpărat atunci când am început să fac bani proprii.

Într-o zi, am venit acasă după serviciu și mi-am lăsat neglijent haina nouă pe spătarul unui scaun din bucătărie. A doua zi am observat că era ceva unsuros pe o parte din fața hainei mele noi. Cineva scuturase din greșeală sosul de salată pe haina mea când pregătise ceva de mâncare.

Am fost foarte supărată. Aceasta era singura mea haină frumoasă, cumpărată din banii mei, iar acum era distrusă.

I-am împărtășit soacrei mele necazul meu și ea a insistat să las haina la ea pentru câteva zile. S-a gândit că ar putea să scoată pata. A devenit rapid o căutare pentru ea. A încercat produsele ei preferate de curățare și chiar lucruri precum sarea și lămâia.

Când treceam pe la ea, mă încânta cu povești despre ceea ce încercase de la ultima mea vizită pentru a îndepărta petele de pete. A devenit micul nostru punct de discuție. Nu cred că a reușit vreodată să scoată pata, iar în cele din urmă pata a început să se estompeze, deoarece țesătura devenea uzată! Dar incidentul acela ne-a apropiat un pic mai mult. Poate pentru că ea a încercat să mă ajute și eu am lăsat-o să o facă. Acel da-și-așa ne-a dat o relație de femei împreună, separată de relația noastră cu fiul ei și cu soțul meu.

Nora mea a spus-o astfel: „Chiar dacă ne dorim independență, tot ne dorim ca mamele noastre să ne întrebe cum ne merg zilele (și viceversa – aceasta este o stradă cu două sensuri). Dar atunci când amândouă depunem efortul, se simte ca și cum greutatea relației este egală.”

Cred că a nimerit-o. Femeile din filmulețele mele de pe Instagram sunt supărate pentru că relațiile cu soacrele lor nu sunt reconfortante sau confortabile! Se simt lipsite de respectul cuvenit și chiar date la o parte. Acest sentiment pare să prevaleze cel mai mult la doamnele care tocmai au adus pe lume copii, dar sunt făcute să se simtă mai mult ca niște vase folosite, când ar trebui să fie onorate ca femei dătătoare de viață care tocmai au făcut ceva incredibil!

Deci, ce trebuie să facă o soacră? Iată câteva idei.

  • Profitați de ocazia de a vă împrieteni cu nora dumneavoastră. Veți fi o familie pentru o lungă perioadă de timp. Învățați să o cunoașteți și apreciați-o pentru meritele ei.
  • Nu fiți insistentă. Aveți încredere că fiii noștri s-au căsătorit cu femei înțelepte. Poate că puteți să oferiți cu blândețe îndrumare și sfaturi, dar dacă ei merg în altă direcție, încercați să îi sprijiniți.
  • Faceți complimente! Viața este ocupată, iar o remarcă scurtă sau faptul că nu răspunde imediat la un mesaj s-ar putea să nu aibă nimic de-a face cu dumneavoastră! Oferiți beneficiul îndoielii.
  • Cereți-vă scuze atunci când greșiți. Și, pe de altă parte, fiți binevoitoare când nora dumneavoastră își cere scuze față de dumneavoastră! Nu purtați și nu alimentați ranchiuna. Dă-i-o lui Dumnezeu și las-o baltă.
  • Gășițe modalități de a vă sluji nora. Poate că este vorba de a-i sugera o carte sau un site web. Poate că este să treceți pe la ea (sunând-o sau trimițându-i mai întâi un mesaj!!!) pentru a o ajuta la masă sau la spălatul rufelor după nașterea unui copil. Poate că este vorba doar de a vorbi la telefon sau de a râde în mesaje și sms-uri.
  • Fiți recunoscătoare! Și nu uitați să vă rugați și pentru noră. Fiul dumneavoastră a fost băiețelul dumneavoastră, dar nu este un sfânt – încă!

Elena LaVictoire

Sursa: www.catholicmom.com

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

A patra Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor: cum este sărbătorită la nivel mondial

Amintind celebrarea celei de-a patra Zile Mondiale a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice după Angelus de duminică, 28 iulie, Papa Francisc i-a chemat pe toți «să asculte vocea bătrânilor care
spun: „Nu mă abandona!”, și să răspundă: „Nu te voi abandona!”».
Acesta este spiritul în care comunitățile creștine din întreaga lume au trăit o zi care este sărbătorită an de an într-un număr tot mai mare de dieceze.

Citește mai mult »

A XIII-a întâlnire internațională a comunității Notre-Dame: Cu harul Euharistiei și al Căsătoriei, treziți dorința de a fi inimă la inimă cu Dumnezeu

Tema aleasă pentru întâlnirea din acest an a fost Mergând cu inima arzândă, care amintește de pasajul din Evanghelia ucenicilor din Emaus (Luca 24:5-35), asupra căruia soții au meditat întreaga săptămână. Profesorul Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a luat cuvântul sâmbătă, 20 iulie 2024, și a încheiat întâlnirea cu un gând-mandat: un apel din partea Dicasterului pentru toți membrii END să participe la masa euharistică și să devină mărturii reale ale bucuriei Duhului primit, dar și să transforme liturghia euharistică într-o liturghie zilnică a misiunii.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA