Traian: Întâlnire cu bunicii şi cu vârstnicii

Ţinând cont de dorinţa Papei Francisc, de a celebra cea de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor şi a Vârstnicilor, Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, în colaborare cu Centrul „Gaudium et Spes”, a organizat sâmbătă, 29 iulie 2023, o frumoasă şi rodnică întâlnire cu persoane vârstnice şi cu bunici din mai multe parohii din Dieceza de Iaşi.

Întâlnirea s-a deschis cu salutul de bun venit din partea părintelui Felician Tiba, coordonatorul pastoraţiei familiei în Dieceza de Iaşi, după care a urmat conferinţa pe tema propusă de Papa Francisc: „Milostivirea lui rămâne din neam în neam!” (Lc 1,50).

„De unde ştiu eu că Dumnezeu e bun, spunea părintele Felician, că mă iartă, că mă iubeşte, că este atotputernic etc, dacă nimeni nu-mi spune? Şi de unde să ştiu eu ce înseamnă că Dumnezeu e bun, că mă iubeşte şi că mă iartă, dacă nu văd la cineva ce înseamnă toate acestea? Ce rol nobil au părinţii în relaţia lor cu cei mici, vârstnicii în relaţia lor cu tinerii! Părinţii, bunicii, vârstnicii în general, trebuie nu doar să spună cum este Dumnezeu, ci şi să arate. Arătaţi-le, dragi vârstnici, arătaţi-le tinerilor cum este Dumnezeu!”

A urmat apoi Liturghia în cadrul căreia, pornind de la sfânta zilei, Sfânta Marta, părintele a subliniat cum datorită ei am învăţat că trebuie să-l slujim pe Isus în aproapele, aluzie la „Marta, Marta, pentru multe te mai îngrijorezi şi te frămânţi, însă un singur lucru este necesar: Maria şi-a ales partea cea mai bună care nu-i va fi luată!” (Lc 10,41-42). Datorită ei ştim că Isus este „învierea şi viaţa” (In 11,25).

După prânz a urmat un moment meditativ susţinut de doamna Mariana Ifrim, membră a mişcării „Familiile de Nazaret”, din Parohia „Sfânta Tereza” din Iaşi.

Acestui moment i-a urmat o altă conferinţă prezentată de către doamna Eugenia Dămătăr care, pornind de la parabola neghinei din ogor, a subliniat importanţa de a nu ne teme să acceptăm că Dumnezeu este cel care face să creştem în această lume după voinţa lui, chiar dacă împreună cu persoane pe care noi e credem oricum, dar nu că ar fi pe calea lui Dumnezeu.

„Să nu ne temem de defectele celorlalţi, spunea doamna Eugenia, să nu-i judecăm pe ceilalţi în funcţie de ce fac, ci să-i încredinţăm milostiviri lui Dumnezeu.

La final toţi cei prezenţi au primit din partea Centrului „Gaudium et Spes” o „mărturie”, un semn de recunoştinţă faţă de alegerea de a petrece o astfel de zi dedicată vârstnicilor şi bunicilor.

Clara Vârgă

Sursa: ercis.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Traian: Întâlnirea de primăvară cu familiile

„În viaţa de familie, spunea părintele, Dumnezeu alătură doi oameni, un bărbat şi o femeie, iar cei doi sunt invitaţi să-l vadă şi să-l slujească pe Dumnezeu unul în celălalt. Ce a făcut Isus pe drumul către Emaus, sunt invitaţi să facă soţii pe parcursul vieţii de familie: să-şi stea alături, să-şi vorbească la inimă, să ia masa împreună şi să înveţe să-şi mulţumească, aluzie la Euharistie, care înseamnă mulţumire”.

Citește mai mult »

Timişoara: Întâlnirea naţională a reprezentanţilor pentru pastoraţia familiilor din diecezele şi eparhiile din România

În zilele de 12 şi 13 martie 2024, la Casa Kolping din Timişoara, a avut loc întâlnirea naţională a reprezentanţilor pentru pastoraţia familiilor din cele 12 dieceze romano-catolice şi eparhii greco-catolice din România. La întâlnire a fost prezentă şi Dieceza de Chişinău. Tema întâlnirii s-a intitulat „Formarea familiilor formatoare”. Din Dieceza de Iaşi a participat pr. Felician Tiba, responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, însoţit de familia Andreia şi Vasile Tudosca din Paşcani şi de familia Alexandra şi Gabriel Măriuţ din Iaşi.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA