Editorial. Pius al XII-lea despre mame și tați, acum 80 de ani, în ”Mystici Corporis”

S-au împlinit recent 80 de ani de când Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu papa Pius al XII-lea a publicat enciclica ”Mystici Corporis”. Directorul editorial Andrea Tornielli aduce în atenție importanța cuvintelor pe care papa Eugenio Pacelli le-a dedicat, pe 29 iunie 1943, mărturiei creștine a mamelor și taților în viața de familie.

Cetatea Vaticanului – Andrea Tornielli

«Un paragraf din enciclica ”Mystici Corporis” a lui Pius al XII-lea este deosebit de actual într-un timp în care este în criză transmiterea credinței în familie, iar Biserica se pregătește să trăiască prima fază a Sinodului despre sinodalitate, care are ca finalitate misiunea. Este paragraful în care papa Pacelli descrie Biserica drept ”Trupul lui Cristos”, ”alcătuit organic și ierarhic”.

Pontiful ne îndeamnă să nu ne închipuim că structura organică a Bisericii ”ar fi constituită doar din gradele ierarhiei și limitată la acestea sau, cum susține o sentință de sensul opus, doar din persoanele carismatice (cu toate că de creștini înzestrați cu daruri miraculoase Biserica nu va duce lipsă niciodată)”. Nu doar episcopii și clerul într-o parte, iar persoanele cu carisme speciale în alta.

Papa adaugă: ”Mai mult, cu precădere în condițiile actuale, tații și mamele de familie, nașii și nașele de botez și, în mod particular, acei laici care colaborează cu ierarhia bisericească la răspândirea Împărăției dumnezeiescului Răscumpărător ocupă în societatea creștină un loc de cinste, chiar dacă uneori acesta este nevăzut, și, la rândul lor, inspirați și ajutați de Dumnezeu, pot urca pe piscul celei mai înalte sfințenii care, după făgăduințele lui Isus Cristos, nu va lipsi niciodată Bisericii”.

”În condițiile actuale” – adică în anul 1943, un an marcat de oroarea catastrofică a celui de al Doilea Război Mondial – Succesorul lui Petru arată ”locul de cinste” pe care îl ocupă (sau pe care ar trebui să-l ocupe) ”tații și mamele de familie”, poporul lui Dumnezeu care lucrează și trăiește în cotidianitatea vieții creștine și a sacramentelor sale. Pacelli nu doar că amintește calea sfințeniei pentru ei, dar evidențiază contribuția lor fundamentală la răspândirea Împărăției lui Dumnezeu, a misiunii.

Astăzi, ca și acum optzeci de ani – dar poate că astăzi mai mult decât acum optzeci de ani – tocmai mărturiei de fiecare zi și nevăzute a taților și a mamelor de familie este încredințată misiunea de a mărturisi credința. Redesenând structura Sinodului și deschizându-l la contribuția efectivă a credincioșilor laici, alături de a episcopilor, papa Francisc continuă și aprofundează o convingere care vine de departe și care a avut ca piatră de hotar Conciliul Ecumenic Vatican II».

Sursa: vaticannews.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa: Să ascultăm vocea bătrânilor care ne roagă: ‘Nu mă abandona!’

„Astăzi este Ziua mondială a bunicilor și vârstnicilor. Tema este ‘La bătrânețe să nu mă părăsești’ (cf. Ps 71:9). Abandonarea vârstnicilor este cu adevărat o realitate tristă cu care nu trebuie să ne obișnuim” – a spus papa Francisc după rugăciunea „Angelus”, în duminica în care se celebrează cea de-a patra ediție a Zilei mondiale a bunicilor și bătrânilor.

Citește mai mult »

Decret al Penitenţiariei Apostolice cu ocazia celei de-a IV-a Zi Mondială a Bunicilor şi Bătrânilor

… acordă cu bunăvoință indulgența plenară din comorile cerești ale Bisericii, în condițiile obișnuite (spovedanie sacramentală, comuniune euharistică și rugăciune conform intențiilor Suveranului Pontif) bunicilor, bătrânilor și tuturor credincioșilor care, motivați de un adevărat spirit de penitență și caritate, vor participa pe 28 iulie 2024, cu ocazia celei de-a patra Zi Mondial a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice, la diferitele celebrări care se vor desfășura în întreaga lume. Această indulgență plenară poate fi aplicată și ca sufragiu pentru sufletele din Purgatoriu.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA