Diaconii permanenți în slujba Bisericii și a credincioșilor

În prima sa scrisoare către Timotei, Sf. Paul scrie despre diaconi în felul următor: „Tot la fel şi diaconii trebuie să fie oameni demni, de cuvânt, nu mari băutori de vin, nu [doritori] de câştig necinstit, ci să aibă misterul credinţei într-o conştiinţă curată! Iar aceştia trebuie să fie mai întâi puşi la probă. Apoi, dacă sunt fără cusur, să-şi îndeplinească diaconia! La fel şi soţiile să fie femei demne, să nu fie calomniatoare, să fie sobre, fidele în toate! Diaconii să fie fiecare soțul unei singure soţii, să-şi conducă bine copiii şi casele proprii, pentru că cei care slujesc bine dobândesc un loc de cinste şi mult curaj în credinţa care este în Cristos Isus!” (1 Tim 3,8-13).

În ultima sâmbătă din luna iunie, în data de 24, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în Catedrala Sf. Gheorghe din Timișoara, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a sfințit trei diaconi permanenți: Peter Baum, Mihály Kiss și László Piklor. În prezent, toți trei locuiesc și lucrează în Arhidiaconatul de Mureș, în parohiile Arad-Centru, Arad-Șega și Dorobanți.

„Astăzi este o zi specială, nu doar în viața voastră, ci este o sărbătoare pentru întreaga dieceză. Vă mulțumim că ați ascultat chemarea lui Dumnezeu, că ați urmat această chemare. Mulțumesc tuturor celor care v-au ajutat să faceți acest pas, în special familiilor voastre, fără de care nu ar fi posibil, să deveniți diaconi permanenți. Îi salut cu drag pe diaconii permanenți sosiți din Ungaria, în special pe diaconul Ferenc Molnár, care a fost într-un fel coordonatorul formării voastre. Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea de a participa la formarea din Máriabesnyő. Le urez bun venit diaconilor permanenți din Dieceza de Oradea, tuturor preoților și credincioșilor prezenți”, a spus în cuvântul său de salut Episcopul Diecezan.

La Sf. Liturghie au participat reprezentanți ai comunităților evanghelice-luterane din Arad și Timișoara. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de organistul Domului, dl. Róbert Bajkai-Fábián.
După intonarea binecunoscutului imn „Veni, Sancte Spiritus”, a urmat prezentarea candidaților.

În omilia sa, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a vorbit despre îndatoririle și slujirea diaconilor: „Întăriți de harul sacramental, în comuniune cu episcopul și cu preoțimea lui, prin slujirea – diaconia – liturgiei, a cuvântului și a carității, ei sunt în slujba poporului lui Dumnezeu. Îndatoririle diaconului, în măsura în care îi sunt încredințate de către autoritatea competentă, sunt: să administreze în mod solemn și valid Botezul, să păstreze și să distribuie Euharistia, să asiste la Căsătorie și să o binecuvânteze în numele Bisericii, să ducă Viaticul la muribunzi, să vestească Sfânta Scriptură credincioșilor, să instruiască și să îndemne poporul, să prezideze cultul și rugăciunea credincioșilor, să administreze sacramentaliile, să săvârșească ceremoniile funeraliilor și înmormântărilor. Toate acestea, cu ajutorul lui Dumnezeu, trebuie să fie săvârșite în așa fel încât oamenii să recunoască în ei adevărații ucenici ai lui Cristos, care nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească”.

După omilie a avut loc ceremonia de sfințire. Candidații și-au exprimat în public dorința de a primi diaconatul permanent, pentru slujirea Bisericii și în conformitate cu prevederile canoanelor ei, din dragoste pentru Dumnezeu și pentru binele poporului lui Dumnezeu. După ce candidații au îngenuncheat în fața Episcopului Diecezan și au promis respect și ascultare față de el și față de succesorii săi, Păstorul Diecezei s-a rugat astfel: „Dumnezeu să ducă la îndeplinire lucrarea sa bună pe care a început-o în tine!”
Apoi s-a cântat împreună Litania Tuturor Sfinților, în timp ce candidații s-au prosternat cu fața la pământ înaintea altarului. Apoi, prin impunerea mâinilor și rugăciune, Msgr. Pál i-a sfințit întru diacon pe cei trei candidați.

La finalul Sfintei Liturghii, Excelența Sa Iosif Csaba Pál le-a mulțumit tuturor celor care i-au însoțit pe candidații la diaconatul permanent în vocația lor cu rugăciune și sprijin, precum și Pr. Veniamin Pălie, arhidiacon și paroh, care a coordonat pregătirea candidaților.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara

Sursa: gerhardus.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Întâlnirea cuplurilor logodite și a tinerelor familii

… cei prezenți i-au putut adresa Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, întrebări în legătură cu diferite probleme care se pot ivi într-o căsnicie: cum iertăm, cum putem trata o persoană cu care nu ne înțelegem foarte bine, cum putem experimenta iubirea lui Dumnezeu în momente de grea încercare …

Citește mai mult »

Ce este o comunitate creștină? – Curs de formare pentru familii

Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcopul nostru diecezan, a deschis întâlnirea prin prelegerea „Ce este o comunitate creștină?”. Este un loc în care Cristos e prezent cu adevărat în mijlocul oamenilor: „Unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent și eu în mijlocul lor”. Comunitatea are rol evanghelizator, sărbătorește, slujește, pune în comun și e misionară. De ce e important să facem parte dintr-o comunitate? Pentru a putea reuși în mijlocul atâtor ispite să rămânem creștini.

Citește mai mult »

Hramul Domului Sf. Gheorghe și întâlnirea preoților, diaconilor, persoanelor consacrate și a colaboratorilor în pastorația familiilor

Episcopia Romano-Catolică de Timişoara celebrează în data de 23 aprilie 2024 hramul Domului Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, consacrat, în cinstea Sf. martir Gheorghe, în data de 24 aprilie 1803 de către episcopul de Cenad Ladislau Kőszeghy. Cu prilejul aniversării consacrării Episcopia de Timișoara va organiza o întâlnire pentru preoți, diaconi, persoane consacrate și colaboratori în pastorația familiilor, în data de 23 aprilie, la Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum. Invitat: Msgr. Renzo Bonetti, fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA