Prima ediție a Zilei Familiei în Dieceza de Chișinău
Prima Zi Diecezană a Familiei, celebrată în Dieceza de Chișinău, a fost o mare sărbătoare a familiei, așa cum a spus Episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, în cuvântul său de introducere: „Am dorit-o ca o manifestare a frumuseții vieții de familie, a frumuseții familiilor noastre…
Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă, inclusiv copii, grație eforturilor depuse de sr. Paula Malciuc, responsabil al Oficiului diecezan pentru familie. O muncă atentă a fost depusă și de către Centrul Fides și Fundația „Casa Providenței”, cu o primire care a făcut posibilă trăirea cu seninătate a zilei, asigurându-le celor mici momente de divertisment, în timp ce părinții lor erau ocupați cu activitățile zilei. O recunoștință specială pentru organizarea evenimentului îi este adresată și pr. Mihai Balan, paroh al parohiilor „Providența Divină” și „Sfântul Alois Scrosoppi”.
Pr. Ruslan Pogrebnîi și pr. dr. Petru Ciobanu au prezentat participanților tema zilei: „Bărbat și femeia i-a creat: Familia este o vocație și o cale spre sfințenie”. În mod special, pr. Petru, pornind de la textul biblic al Genezei, care relatează evenimentele creației, a afirmat că „bărbatul și femeia în planul lui Dumnezeu au aceeași demnitate. Nu se face nici o distincție: și bărbatul, și femeia poartă în ei același chip, aceeași identitate umană, același chip divin. Relatarea a doua doar la prima vedere îl avantajează pe bărbat prin faptul că din coasta lui a fost creată femeia. Așadar, bărbatul în relația sa cu ființa care îi este cea mai apropiată, cu femeia, trebuie să țină cont că are în fața sa nu o ființă superioară sau inferioară, ci una la fel ca el; acest lucru îl accentuează și Sfântul Paul în Scrisoarea întâi către Corinteni: „Soțul să își împlinească datoria față de soție, la fel și soția față de soț. Soția nu este stăpână pe propriul trup, ci soțul; la fel, nici soțul nu este stăpân pe propriul trup, ci soția” (7,3-4).
În timpul predicii sale, PS Anton Coșa a vorbit despre importanța fidelității: „Fidelitatea este o altă trăsătură a chipului lui Dumnezeu, El, care este mereu fidel legământului Său; altfel spus, ceea ce a promis Dumnezeu îndeplinește. Dacă doriți într-adevăr să arătați că sunteți creați după chipul lui Dumnezeu trebuie să țineți promisiunile din ziua cununiei: «Îți promit că îți voi credincios în orice împrejurare…, să te iubesc și să te respect în toate zilele vieții mele». Aceste cuvinte nu aparțin trecutului, ele sunt prezentul și viitorul unei familii, în ele se află fundamentul trăiniciei și izvorul fericirii familiei, a acelei «case de piatră» pe care v-au urat-o rudele, prietenii, apropiații etc. în ziua nunții voastre.”
Pe lângă valoarea fidelității, Episcopul a reamintit despre iubire și respect: „Iubirea și respectul înseamnă mâna de ajutor întinsă pentru tot ceea ce înseamnă viața familiei: treburi casnice, educarea copiilor, întreținerea familiei, grija față de bunăstarea trupească și sufletească a celorlalți membri ai familiei etc. Întrajutorarea face ca în familie să se vadă chipul lui Isus, cel care nu a lăsat mirii în clipa grea a încercării din cauza că s-a terminat vinul, ci le-a venit în ajutor; întrajutorarea face ca în familie să se vadă și chipul Mariei, cea care, prin mijlocirea ei, le-a întins o mână de ajutor mirilor. Iubiți soți, iubite soții, depinde de harul lui Dumnezeu ca în familiile voastre să existe iubire, să fiți icoane vii ale Preasfintei Treimi, să se vadă că sunteți după chipul Creatorului. Implorați acest har prin mijlocirea Sfintei Fecioare de la Nazaret, încrezători că îl veți primi în dar de la Isus.”
În după-amiaza zilei, au fost prezentate câteva mărturii ale vieții de familie: familia Piasețki, familia Sofronovici, familia Ișfan și familia Grabovschii. La sfârșitul evenimentului, Episcopul, după ce a mulțumit tuturor celor care au participat și au colaborat la organizarea acestei sărbători, a anunțat că următoarea ediție a Zilei Diecezane a Familiei va avea loc în parohia „Sfânta Marta” din Slobozia-Rașcov.
„Când simțim că suntem copleșiți de pierderile noastre, de furie,de plânsul care nu se mai termină; când situația este fără speranță și ne pierdem încrederea, vedem dușmani peste tot, chiar și în Dumnezeu, redeschiderea rănilor, chiar dacă ne împinge mai în jos, este primul pas către vindecare; poate asta este cel mai dificil: să ne confruntăm cu pierderile, apoi să lăsăm Lumina să intre, să iertăm.”
Duminică, 27 octombrie 2024, comunitatea catolică din Padova a avut parte de un eveniment memorabil la Biserica „San Lazzaro”, dedicat aniversării căsătoriei a 11 familii. Această celebrare a marcat un moment deosebit, reunind cupluri care au împlinit 10, 15, 20, 25, 30, 35 şi 40 de ani de viaţă comună.
Mișcarea „Worldwide Marriage Encounter” a sărbătorit recent print-un eveniment major aniversarea de 40 de ani în Ungaria. Cuplul responsabil la nivel național este Körmendi Gábor și Zsófia din anul 2022. Ei sunt căsătoriți din 1993 și trăiesc în Budapesta. Au trei copii și trei nepoți. Fiica lor a decedat de cancer la vârsta de 18 ani.