Papa Francisc, la Statele generale ale natalității: Este necesară o schimbare de mentalitate

Natalitatea arată măsura speranței unui popor. Vineri, 12 mai 2023, papa Francisc a luat parte la manifestarea ”Statele generale ale natalității”, organizată pe 11-12 mai a.c. la Roma de Fundația pentru natalitate. Papa a subliniat că provocarea natalității este mai presus de toate o chestiune de speranță și că se impune o schimbare a mentalității pentru a miza pe familii, pe copii și pe tineri.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
12 mai 2023 – Vatican News.
”Simțiți-vă chemați la marea îndatorire de a regenera speranță, de a lansa procese care să dea elan și viață Italiei, Europei și lumii, care să ne aducă mulți copii”: a spus papa Francisc participanților la manifestarea ”Statele generale ale natalității”, organizată la Roma pe 11-12 mai a.c. de Fundația pentru natalitate. Lucrările manifestării s-au desfășurat la Auditorium-ul de pe Via della Conciliazione din Roma, nu departe de Piața Sfântul Petru.

Copiii, indicatorul speranței unui popor

La începutul discursului său, papa a salutat-o pe Giorgia Meloni, președintă a Consiliului de miniștri, și pe Gigi de Palo, președinte al Fundației pentru natalitate. Exprimându-și convingerea că ”tema natalității este centrală pentru toți, mai ales pentru viitorul Italiei și al Europei”, papa a prezentat liber două ”fotografii” de viață din Piața San Pietro:
Papa Francisc: ”În urmă cu două săptămâni, secretarul meu era în Piață și venea o mamă cu un cărucior de bebeluși. Fiind un preot sensibil, el s-a apropiat ca să binecuvânteze copilul, dar era… un cățeluș. Cu cincisprezece zile în urmă, la audiența de miercuri, am mers să salut lumea și am ajuns în fața unei doamne de vreo 50 de ani. Am salutat-o, iar ea mi-a deschis geanta și mi-a spus: Vreți să mi-l binecuvântați, e copilul meu… Era un cățeluș! Acolo mi-am pierdut răbdarea și am dojenit-o: Doamnă, atâția copii cărora le este foame, iar Dumneavoastră cu cățelușul… Frați și surori, acestea sunt scene din prezent, dar dacă lucrurile așa merg, aceasta va deveni un lucru obișnuit pentru viitor, să fim atenți!”.

”Nașterea fiilor”, a reluat papa în discursul său, ”este indicatorul principal pentru a măsura speranța unui popor. Dacă se nasc puțini, înseamnă că există speranță puțină. Iar acest fapt are urmări nu doar din punct de vedere economic și social, dar amenință încrederea în viitor. (…) Astăzi a aduce copii pe lume este perceput drept un efort deosebit în sarcina familiei. Aceasta, din păcate, condiționează mentalitatea tinerelor generații, care cresc în nesiguranță, dacă nu chiar în dezamăgire și teamă. Ele trăiesc într-un climat social în care a forma o familie a devenit un efort titanic, în loc să fie o valoare împărtășită pe care toți o recunosc și o susțin. A se simți singuri și constrânși să te bazezi numai pe propriile puteri este periculos: înseamnă a eroda încetul cu încetul trăirea comună și a se resemna cu o existență solitară, în care fiecare trebuie să se descurce singur. Cu consecința că doar cei mai bogați își pot permite, datorită resurselor lor, o mai mare libertate în a alege ce formă să dea propriei vieți. Acest fapt este injust, nu doar umilitor”.

Inegalitățile sociale și economice

În același timp, a spus papa, ”este în văzul tuturor faptul că piața liberă, fără criterii indispensabile de corecție, devine sălbatică și produce situații și inegalități din ce în ce mai grave”. Cel mai greu afectate sunt femeile, în special ”tinerele femei, deseori constrânse la intersecția dintre carieră și maternitate sau strivite de povara îngrijirii propriilor familii, mai ales în prezența bătrânilor fragili și a persoanelor non-autonome. În acest moment, femeile sunt sclave ale acestei reguli a muncii selective, care le împiedică și maternitatea”.

Milioane de familii, a recunoscut Sfântul Părinte, dau mărturie pentru existența Providenței prin viața și alegerile lor, ”dar eroismul multora nu poate să devină o scuză pentru toți. Sunt necesare, de aceea, politici clarvăzătoare. E necesar a predispune un sol fertil pentru a face să înflorească o nouă primăvară și a lăsa în urmă această iarnă demografică. Și, din moment ce solul este comun, după cum comune sunt societatea și viitorul, e necesar a înfrunta problema împreună, fără bariere ideologice și poziționări preconcepute. Împreună este important. Este adevărat că, inclusiv cu ajutorul vostru, mult a fost făcut și pentru aceasta vă sunt recunoscător, dar încă nu e îndeajuns. E necesar a schimba mentalitatea: familia nu este o parte a problemei, ci parte a soluției. Atunci, mă întreb: este cineva care știe să privească înainte cu curajul de a pune pariu pe familii, pe copii, pe tineri?”.

În cele din urmă, ”provocarea natalității este o chestiune de speranță”, a subliniat papa, atrăgând atenția la a nu confunda speranța cu optimismul sau cu un sentiment pozitiv cu privire la viitor. Speranța ”nu este o iluzie sau o emoție pe care o simți, nu, este o virtute concretă, o atitudine de viață. Și are a face cu alegeri concrete. Speranța se hrănește din angajamentul pentru bine din partea fiecăruia, crește când ne simțim părtași și implicați în a da sens vieții noastre și vieții celorlalți. A alimenta speranța este, așadar, o acțiune socială, intelectuală, artistică, politică în sensul cel mai înalt al cuvântului; înseamnă a pune propriile capacități și resurse în serviciul binelui comun, înseamnă a semăna viitor. Speranța generează schimbarea și ameliorează viitorul”.

O problemă comună cere soluții comune 

Sfântul Părinte a spus că ”Statele generale ale natalității”, manifestare care a ajuns la a treia ediție, reprezintă un adevărat ”șantier de speranță” și a îndemnat la lărgirea acestui șantier simbolic ”pentru a crea, la mai multe niveluri, o mare alianță de speranță. E frumos să vezi aici domeniul politicii, întreprinderilor, băncilor, sportului, spectacolului și jurnalismului reuniți pentru a se gândi cum să trecem de la iarna la primăvara demografică”.
Papa Francisc: ”Frați și surori, să nu ne resemnăm la cenușiul și pesimismul steril, la zâmbetul de compromis. Să nu credem că istoria a fost deja marcată, că nu se poate face nimic pentru a inversa tendința. Pentru că, permiteți-mi să o spun în limbajul biblic pe care îl prefer, Dumnezeu deschide drumuri noi chiar în pustiurile aride (cf. Is 43,19). Să căutăm împreună aceste drumuri noi în acest pustiu uscat!”.

”Speranța, într-adevăr”, a subliniat papa la încheierea amplului său discurs, ”interpelează la a porni la drum pentru a găsi soluții care să dea formă unei societăți la înălțimea momentului istoric pe care îl trăim, un timp de criză străbătut de atât de multe injustiții. Războiul este una dintre acestea. A reda avânt natalității înseamnă a repara formele de excluziune socială care lovesc în tineri și în viitorul lor. Este un serviciu pentru toți: fiii nu sunt bunuri individuale, sunt persoane care contribuie la creșterea tuturor, aducând bogăție umană și generațională, aducând creativitate chiar în inima părinților. Vouă, celor care sunteți aici ca să căutați soluții bune, rod al profesionalismului și competențelor voastre, aș vrea să vă spun: simțiți-vă chemați la marea îndatorire de a regenera speranță, de a lansa procese care să dea elan și viață Italiei, Europei și lumii, care să ne aducă mulți copii”.

Foto: Vatican Media

Sursa: vaticannews.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc: Libertatea este amenințată în Europa

Papa Francisc a afirmat miercuri, 3 mai 2023, că libertatea este amenințată în Europa, deoarece oamenii aleg consumismul și individualismul în locul construirii de familii și comunități. Chiar și astăzi, „libertatea este amenințată”, a spus el. „Mai ales cu mănuși albe, de un consumism care anesteziază, motiv pentru care se mulțumesc cu puțină bunăstare materială și, uitând de trecut, ‚plutesc’ într-un prezent făcut după măsura individului”. „Aceasta este persecuția periculoasă a mondenității, dusă înainte de consumism”, a subliniat el.

Citește mai mult »

Papa Francisc a lăudat metoda Billings de planificare familială naturală

Papa Francisc a lăudat metoda Billings de planificare familială naturală ca fiind „un instrument valoros” pentru cuplurile căsătorite, care oferă, de asemenea, educația necesară cu privire la semnificația actului conjugal. „În a doua jumătate a secolului trecut, în timp ce cercetarea farmacologică pentru controlul fertilității se extindea și cultura contraceptivă era în creștere, John și Evelyn Billings au efectuat cercetări științifice atente și au dezvoltat o metodă simplă, accesibilă femeilor și cuplurilor, pentru cunoașterea naturală a fertilității, oferindu-le un instrument valoros pentru gestionarea responsabilă a opțiunilor procreative”.

Citește mai mult »

SynAct Family and Itinerare Catecumenale: Sinodul în acțiune în ceea ce privește pastorația familiei și a vieții umane

Un prim pas care trebuie făcut este acela de a schimba modul în care este oferită pregătirea pentru viața conjugală, și nu doar pentru ziua nunții. Nu este vorba de a spori munca celor care lucrează în pastorația familiilor, ci de a porni de la un obiectiv diferit: de a-i ajuta pe oameni să descopere, încă din copilărie, frumusețea vieții conjugale, adică o vocație adevărată și adecvată care durează o viață întreagă.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2023 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA