Papa Francisc: Libertatea este amenințată în Europa
Papa Francisc a afirmat miercuri, 3 mai 2023, că libertatea este amenințată în Europa, deoarece oamenii aleg consumismul și individualismul în locul construirii de familii și comunități. Chiar și astăzi, „libertatea este amenințată”, a spus el. „Mai ales cu mănuși albe, de un consumism care anesteziază, motiv pentru care se mulțumesc cu puțină bunăstare materială și, uitând de trecut, ‚plutesc’ într-un prezent făcut după măsura individului”. „Aceasta este persecuția periculoasă a mondenității, dusă înainte de consumism”, a subliniat el.
„Dar când singurul lucru care contează este a te gândi la tine și a face ceea ce îți place, rădăcinile se sufocă. Este o problemă care interesează Europa întreagă, unde a se dedica pentru alții, a se simți comunitate, a simți frumusețea la a visa împreună și la a crea familii numeroase sunt în criză. Întreaga Europă este în criză.”
Papa Francisc a vorbit despre Europa, despre rădăcinile ei și despre problema consumismului în cadrul audienței sale săptămânale cu publicul. Vorbind despre vizita sa la Budapesta, în Ungaria, din perioada 28-30 aprilie, el le-a cerut celor prezenți la audiență să se gândească la importanța la a păstra rădăcinile, „pentru că numai mergând în profunzime ramurile vor crește în sus și vor produce roade”. Pontiful și-a început reflecția asupra călătoriei de trei zile în capitala Ungariei amintind de rădăcinile creștine ale țării europene și de modul în care acestea au fost puse la încercare în secolul XX. „Credința lor, așa cum am auzit din Cuvântul lui Dumnezeu, a încercată prin foc”, a spus el, menționând persecuția ateistă din anii 1900, când „creștinii au fost loviți violent, cu Episcopi, preoți, religioși și laici uciși sau privați de libertate”.
„Dar, deși s-a încercat tăierea copacului credinței, rădăcinile au rămas intacte”, a continuat Sfântul Părinte, subliniind stabilitatea „Bisericii ascunse” din Ungaria. „În Ungaria această ultimă persecuție, opresiunea comunistă, a fost precedată de cea nazistă, cu deportarea tragică a marii populații evreiești. Dar în acel genocid atroce mulți s-au remarcat prin rezistența și capacitatea de a proteja victimele și acest lucru a fost posibil pentru că rădăcinile conviețuirii erau ferme.”
Citându-l pe Sfântul Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a vorbit, de asemenea, despre „numeroșii sfinți și eroi ai Ungariei, înconjurați de oaste de oameni smeriți și muncitori”. El a subliniat, în special, devoțiunea pe care Sfântului Ștefan al Ungariei o avea față de Fecioara Maria. „Doresc să amintesc, la începutul lunii mai, cât de devotați sunt maghiarii față de Preasfânta Fecioară Maria”, a spus el. „Consacrați ei de primul rege, Sfântul Ștefan, ei obișnuiau să i se adreseze fără a-i rosti numele, din respect, numind-o doar cu titlurile de Regină”, a spus Papa Francisc. „Reginei Ungariei, așadar, îi încredințăm această dragă țară; Reginei Păcii, îi încredințăm construirea de punți în lume; Reginei Cerului, pe care o aclamăm în acest timp pascal, îi încredințăm inimile noastre pentru ca ele să fie înrădăcinate în iubirea lui Dumnezeu”.
Papa Francisc îndeamnă universitățile catolice să cerceteze modul în care diferite culturi privesc căsătoria, afirmând că Biserica caută să însoțească familiile pe calea lor către sfințenie.
Părinții care plâng moartea propriului copil – cărora trebuie să le oferim ascultare, apropiere, iubire și sprijin – sunt destinatarii rugăciunilor din luna noiembrie a acestui an, ale căror intenții sunt încredințate rețelei mondiale de rugăciune intitulată Apostolatul Rugăciunii. Ca de obicei, intențiile au fost exprimate de pontif prin intermediul unui mesaj video, realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei.