Papa Francisc a lăudat metoda Billings de planificare familială naturală
Papa Francisc a lăudat metoda Billings de planificare familială naturală ca fiind „un instrument valoros” pentru cuplurile căsătorite, care oferă, de asemenea, educația necesară cu privire la semnificația actului conjugal. „În a doua jumătate a secolului trecut, în timp ce cercetarea farmacologică pentru controlul fertilității se extindea și cultura contraceptivă era în creștere, John și Evelyn Billings au efectuat cercetări științifice atente și au dezvoltat o metodă simplă, accesibilă femeilor și cuplurilor, pentru cunoașterea naturală a fertilității, oferindu-le un instrument valoros pentru gestionarea responsabilă a opțiunilor procreative”.
„În acei ani, abordarea lor ar fi putut părea depășită și mai puțin fiabilă în comparație cu pretinsa iminență și siguranță a intervențiilor farmacologice”, a adăugat el. „Totuși, de fapt metoda lor a continuat să se dovedească oportună și provocatoare”. Pontiful a spus că metoda Billings de planificare familială naturală a stimulat „o reflecție serioasă” asupra „nevoii de educare în ceea ce privește valoarea corpului uman, a unei viziuni integrate și integrale a sexualității umane, a capacității de a prețui fecunditatea iubirii chiar și atunci când nu este fertilă, de construire a unei culturi care să întâmpine viața și modalități de a înfrunta problema colapsului demografic”. Mesajul papal a fost trimis participanților la un congres internațional intitulat „Revoluția Billings. 70 de ani mai târziu: De la cunoașterea fertilității la medicina personalizată”. Evenimentul a avut loc la Roma în perioada 28-29 aprilie.
Metoda Billings este o formă a ceea ce se numește, în general, planificare familială naturală sau conștientizarea fertilității, o modalitate aprobată de Biserică de a reglementa nașterile folosind cunoștințe despre perioadele fertile și infertile naturale ale cuplului, fie pentru a ajuta la conceperea unui copil, fie pentru a amâna concepția prin abstinență periodică. Biserica Catolică învață în Catehismul Bisericii Catolice că sterilizarea și contracepția artificială sunt „mijloace inacceptabile din punct de vedere moral” de reglementare a nașterilor, în timp ce „continența periodică, adică metodele de reglementare a nașterilor bazate pe autoobservarea și utilizarea perioadelor infertile, este în conformitate cu criteriile obiective ale moralității”. „Într-o lume dominată de o viziune relativistă și trivializată asupra sexualității umane, o educație serioasă în acest domeniu apare din ce în ce mai necesară”, a spus Papa Francisc, „necesitând o abordare antropologică și etică în care problemele doctrinare să fie explorate fără simplificări nejustificate sau concluzii inflexibile”.
„În special”, a continuat el, „este necesar să se țină mereu minte legătura inseparabilă dintre semnificația unitivă și cea procreativă a actului conjugal (cf. Paul al VI-lea, Humanae Vitae, 12). Când aceste două semnificații sunt afirmate în mod conștient, generozitatea iubirii se naște și se întărește în inimile soților, dispunându-i să primească o nouă viață”, a spus el. „În lipsa acestui lucru, experiența sexualității este sărăcită, redusă la senzații care devin curând autoreferențiale, iar dimensiunile sale de umanitate și responsabilitate se pierd.” Citând Catehismul, Papa Francisc a spus că „trebuie încurajată folosirea metodelor bazate pe ritmurile naturale ale fertilității, subliniind faptul că acestea «respectă corpul soților, încurajează tandrețea dintre ei și favorizează educarea unei libertăți autentice».” „În urma așa-numitei revoluții sexuale și a prăbușirii tabuurilor, avem nevoie de o nouă revoluție în modul nostru de gândire”, a spus el. „Trebuie să descoperim frumusețea sexualității umane, întorcându-ne din nou la marea carte a naturii, învățând să respectăm valoarea corpului și generarea vieții, în vederea unor experiențe autentice de iubire conjugală.”
Papa a subliniat, de asemenea, beneficiile metodei Billings și ale altora pentru utilizarea descoperirilor științifice moderne pentru a ajuta cuplurile care se luptă să conceapă. O mai bună înțelegere a proceselor de procreare, a spus el, „poate ajuta multe cupluri să ia decizii informate și sănătoase din punct de vedere etic, care să respecte mai mult persoana și demnitatea sa”. „Astăzi, separarea ideologică și practică a relației sexuale de potențialul său generativ a dus la căutarea unor forme alternative de a avea un copil, nu mai prin relații maritale, ci prin utilizarea unor procese artificiale”, a explicat el. „Cu toate acestea”, a continuat el, „deși este potrivit să se asiste și să se susțină dorința legitimă de a concepe cu ajutorul celor mai avansate cunoștințe științifice și al tehnologiilor care pot spori fertilitatea, este greșit să se creeze embrioni de eprubetă și apoi să fie suprimați, să se facă comerț cu gameți și să se recurgă la practica maternității surogat. La baza actualei crize demografice se află, alături de diverși factori sociali și culturali, un dezechilibru în ceea ce privește viziunea asupra sexualității.” Papa Francisc a vorbit, de asemenea, despre importanța unei educații sexuale adecvate și despre „legătura dintre sexualitate și vocația fundamentală a fiecărei persoane, dăruirea de sine, care își găsește o împlinire deosebită în iubirea conjugală și familială”.
Sâmbătă, 25 ianuarie 2025, Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif” Iaşi organizează o zi de formare adresată membrilor şi simpatizanţilor sectorului adulţi din parohiile Diecezei de Iaşi. Activitatea cu tema „Familia creştină şi mărturia ei!” şi moto: „Acesta este drumul: mergi pe el!” (Is 30,21) va fi găzduită de Parohia „Sfântul Mihail” din Valea Mare, Bacău.
Duminică, 15 decembrie 2024, a avut loc la Liceul „La Salle” din Pildeşti o zi de reculegere pentru familii, predicator fiind pr. Lucian Horlescu, OFMConv.
În Parohia Berzunţi, între 6 şi 8 decembrie 2024 s-au desfăşurat Zile dedicate familiei în lumina anului pastoral, predicator fiind pr. Felician Tiba. La Liturghia de încheiere, duminică, 8 decembrie, celebrant principal a fost Preasfinţitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, concelebrând pr. Felician Tiba, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., pr. Ionuţ-Eremia Imbrişcă şi pr. Pavel Beşleagă, parohul comunităţii.