Luncaşi: Misiuni populare dedicate Duhului Sfânt şi familiei

„Cine vă împiedică să faceţi să vă fie bine, spunea părintele predicator, de ce nu v-aţi sta alături şi la bine şi la greu, aşa cum v-aţi promis la căsătorie? Fericirea voastră ca soţi depinde doar de măsura în care înţelegeţi că trebuie să vă staţi alături în Cristos care v-a unit!”

Joi, 30 martie, părintele paroh a deschis cele patru zile cu o oră de adoraţie, în timp ce părintele Felician a împărţit din milostivirea lui Dumnezeu în cadrul sacramentului Spovezii.

Prima temă a acestor zile a avut rolul de a deschide „apetitul” pentru ceea ce înseamnă familia în planul iniţial al lui Dumnezeu, precum şi rolul Duhului Sfânt în formarea şi însoţirea unei familii.

„Cine vă împiedică să faceţi să vă fie bine, spunea părintele predicator, de ce nu v-aţi sta alături şi la bine şi la greu, aşa cum v-aţi promis la căsătorie? Fericirea voastră ca soţi depinde doar de măsura în care înţelegeţi că trebuie să vă staţi alături în Cristos care v-a unit!”

Vineri, a doua zi, părintele predicator ne-a introdus în taina Căii Sfintei Cruci, ajutându-ne să înţelegem că nimic nu este întâmplător, că fiecare moment din pătimirea lui Isus „bifează” momentele de vârf din viaţa noastră.

Seara, mult după Sfânta Liturghie, a avut loc celebrarea Căii Sfintei Cruci de la biserică până la cimitirul comunităţii. Fiind pentru prima dată când a avut loc o astfel de iniţiativă, a fost foarte bine „gustată” de către comunitate, având o participare destul de consistentă.

Sâmbătă după amiază, părintele predicator a ţinut să-i întâlnească pe copii, adolescenţi şi tineri într-o întâlnire special dedicată lor.

„Un copil care nu învaţă de mic să mulţumească pentru cele ce le primeşte, spunea părintele, care nu conştientizează că în jurul său totul este dar şi care nu se obişnuieşte cu Dumnezeu în viaţa proprie, va fi o povară pentru părinţi, ca şi pentru societate. Umilinţa şi recunoştinţa se învaţă încă de mici!”

În cadrul Sfintei Liturghii, ca o continuare a temelor deja propuse, ni s-a vorbit despre rolul pe care îl au soţii în împlinirea voinţei lui Dumnezeu cu ei, şi anume să aibă grijă reciprocă!

„Aşa cum Dumnezeu are grijă de creaţie, spunea părintele Felician, la fel trebuie să aibă grijă şi soţii unul de celălalt. Nu fiţi reţinuţi în a avea grijă unul de celălalt!”

Ultima zi a misiunilor a coincis şi cu Duminica Floriilor, sărbătoare la care s-a adăugat şi PS Petru Sescu, episcopul auxiliar al Diecezei de Iaşi.

După ce a spovedit mai mult timp, Preasfinţitul, împreună cu preoţii prezenţi, a binecuvântat ramurile în afara bisericii, după care a intrat în biserică în procesiune. S-au citit lecturile sfinte, s-a citit Pătimirea lui Isus, iar la predică, pentru a încheia şirul temelor propuse, pr. Felician ne-a îndemnat „să fim umani”.

«Toţi s-au bucurat de intrarea lui Isus în Ierusalim, bucurie manifestată prin cântări şi gesturi pline de entuziasm, dar nimeni nu l-a invitat pe Isus la masă. Dragi soţi, spunea părintele, fiţi umani! Nu casa contează, maşina sau ce puneţi pe masă, ci cum vă simţiţi voi, cum vă iubiţi şi cum vă respectaţi! Cultivaţi în viaţa dumneavoastră coerenţa. Nu fiţi asemenea mulţimilor care astăzi strigă «Osana!», iar mâine strigă «Răstigneşte-l!» Iubirea care v-a întâlnit, care v-a unit şi care v-a dus către sacramentul Căsătoriei să crească în voi până la finalul vieţii. Fiţi coerenţi în iubire!”

La final, părintele paroh a mulţumit lui Dumnezeu, Preasfinţitului, părintelui Felician, ca şi tuturor acelora care au făcut ca aceste zile să fie frumoase, iar Preasfinţitul Petru, la rândul său, a adus salutările Preasfinţitului Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei de Iaşi, încurajându-ne ca toate cele auzite să devină viaţă, să devină modul nostru obişnuit de a fi familie creştină.

Mulţumim şi noi părintelui paroh pentru iniţiativă, părintelui Felician pentru că a fost cu noi, Preasfinţitului pentru că prin prezenţa sa a dat şi mai mult fast sărbătorii. Tuturor, un profund şi sincer mulţumesc!

Marina şi Bogdan Andrieş

Sursa: ercis.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Focşani: Misiuni populare despre drumul familiei

În perioada 10-13 aprilie 2025, pentru comunitatea din Focşani au fost zile de har şi reînnoire spirituală prin misiunile populare sub îndrumarea părintelui predicator Felix Măriuţ. Tema misiunilor a fost: „Drumul familiei spre Înviere: iertare, speranţă, post şi rugăciune”.

Citește mai mult »

Padova: Trei zile de har – misiuni populare dedicate familiei

Comunitatea romano-catolică română din Padova a trăit trei zile de profundă încărcătură spirituală în cadrul misiunilor populare dedicate familiei, desfăşurate în lumina Anului Jubiliar în perioada 11-13 aprilie 2025. Invitat special şi predicator al acestor zile de har a fost părintele Felician Tiba, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Familiei în Dieceza de Iaşi.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2025 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA