Duminică, 26 martie 2023, a avut loc la Liceul „La Salle” din Pildeşti o zi de reculegere pentru familii, la care au participat 50 de persoane, iar predicator a fost pr. Marius Vătamănelu, OFMConv.
Pelerini fiind spre sărbătoarea Învierii, am hotărât să facem un popas. Aveam nevoie de-acea tihnă care să ne trezească din rutină, şi bine am făcut că am găsit răgaz.
Nu vi se pare că ne-am obişnuit prea mult cu viaţa, încât nu mai ieşim din noi? Trăim în fugă şi uităm să ne oprim, să reflectăm la tot ce ne-nconjoară şi la semenii pe care zi de zi îi întâlnim.
Chemarea universală la iubire este cea care ne leagă pe noi toţi, de la Sfântul Părinte până la cel din urmă credincios.
Întreaga zi am reflectat asupra Iubirii, pr. Marius propunându-ne spre meditaţie cel mai fascinat suport: elogiul iubirii: 1Cor 13,4-8.
Îndelung răbdătoare este iubirea şi bine am face dacă ne-am da seama că totul are nevoie de timp. Cine are răbdare cu propria persoană poate fi răbdător şi cu ceilalţi.
Iubirea este plină de bunătate, nu face rău aproapelui.
Uităm să privim uneori în ogorul vieţii noastre şi ne ocupăm prea mult de vieţile altora, dar iubirea nu este invidioasă.
Să semănăm şi să slujim în sobrietate şi cu discreţie pentru că stilul lui Dumnezeu este discreţia: iubirea nu se laudă.
Suntem deseori ispitiţi de atitudinea fariseului. Ne facem unitate de măsură pentru toţi şi pentru toate, dar iubirea nu se mândreşte; lui Dumnezeu îi plac sufletele umile.
Putem construi civilizaţia iubirii atunci când vrem binele celui de lângă noi, atenţi chiar şi atunci când corectăm, pentru că iubirea nu se comportă necuviincios.
Iubirea nu este egoistă, nu caută ale sale, se pune în slujba celorlalţi asemenea samariteanului milostiv.
Iubirea nu se mânie. Atât de delicat şi blând cu noi, Dumnezeu ne-a creat pentru a ne oferi însuşirile sale, dar ne-a oferit şi libertatea.
În măsura în care reuşim să înţelegem ce se întâmplă la scaunul de spovadă, reuşim la rândul nostru să iertăm. Iubirea nu ţine cont de răul primit. Dacă privim la clepsidra vieţii noastre, oare cât timp s-a scurs din ea fără să fi iertat?
Adoptând stilul lui Dumnezeu, să creştem în acea capacitate de a iubi adevărul. Cine iubeşte nu închide ochii în faţa nedreptăţii, pentru că iubirea nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
Iubirea toate le suportă şi, asemenea Mariei, le păstrează în inimă. Putem înţelege acest lucru doar muncind cu noi, procesând la moara vieţii noastre.
Toate le crede. Dumnezeu crede în schimbarea noastră, dar ţine şi de noi. Fiecare sfânt are un trecut şi fiecare păcătos are un viitor.
Toate le speră. Naivi din fire, avem impresia că noi construim istoria, dar Dumnezeu este acela. Să fim oameni ai speranţei pentru că Dumnezeu va avea grijă.
Toate le îndură. Ne plângem uneori de ceea ce trăim. Uităm că după noapte vine ziua, că după iarnă, vine primăvara. Un anotimp îl pregăteşte pe celălalt. Dumnezeu nu permite suferinţe inutile în viaţa noastră.
E necesar să facem din când în când un astfel de popas. Să ne lăsăm iubiţi de Dumnezeu pentru că iubirea nu încetează niciodată!
Am avut posibilitatea de a simţi din plin iubirea în sacramentul reconcilierii şi mai apoi lăsând câmpia, am fost invitaţi să urcăm pe munte, pe Tabor, să stăm cu Domnul la Sfânta Liturghie. Şi ce bine ne-am simţit acolo împreună!
Au urmat momente de comuniune la o agapă frăţească şi de împărtăşire cu părintele paroh Ionel Roşu şi părintele Gabriel Cocianga, cărora le mulţumim pentru însoţire şi sprijin.
Ziua de reculegere s-a încheiat vizionând filmul „Risen” („Misterul Înălţării”), care ne-a adus mai aproape de marea sărbătoare a Paştelui.
Mulţumim din inimă părintelui Marius Vătamănelu, Fraţilor Şcolilor Creştine pentru găzduire, oaspeţilor noştri din Adjudeni şi din comunităţile învecinate şi tuturor celor care au contribuit la bunul mers al acestei zile de reculegere.
Tuturor vă dorim din inimă: sărbători pascale binecuvântate!
În Parohia Berzunţi, între 6 şi 8 decembrie 2024 s-au desfăşurat Zile dedicate familiei în lumina anului pastoral, predicator fiind pr. Felician Tiba. La Liturghia de încheiere, duminică, 8 decembrie, celebrant principal a fost Preasfinţitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, concelebrând pr. Felician Tiba, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., pr. Ionuţ-Eremia Imbrişcă şi pr. Pavel Beşleagă, parohul comunităţii.
Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian va avea loc o întâlnire cu persoanele văduve. Tema propusă spre meditare este „Discipoli misionari cu «regim» special”, cu aluzie directă la statutul specific persoanelor văduve, şi va fi propusă de către o persoană de la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei.
„Către fraţii mei şi surorile mele bătrâni!”: aşa se adresa Sfântul Ioan Paul al II-lea destinatarilor Scrisorii sale către bătrâni, la 1 octombrie 1999. Papa avea deja 79 de ani şi a scris celor de vârsta sa la sfârşitul unui an pe care Naţiunile Unite îl declaraseră „Anul Internaţional al Bătrânului”.