În data de 17 martie 2023 a avut loc prelegerea Echilibru în busola interioară, la care au fost invitate trei femei: un trainer de antreprenori din Târgu Mureș, un brand manager și o editoare de programe radio din Odorheiu Secuiesc. Femei în multe roluri, între care trebuie menținut un echilibru.
Foto: Dávid István
În calitate de gazdă, preotul Imre Jánossi le-a încurajat pe doamne, citând-o pe Coco Chanel: „Dacă v-ați născut fără aripi, nu le opriți să crească!”.Cele trei doamne sunt departe de a fi un obstacol, pentru că trebuie jongleze cu foarte multe roluri.
Kati Czirjék, trainer de antreprenori și mamă a patru copii, crede că Transilvania se va schimba în momentul în care se va modifica statutul social al femeilor. Dacă femeia este bine, atunci mediul ei este de asemenea bine. „Întrebarea feminismului/feminină este strâns legată de umanism, nu se poate trăi ca acum 200 de ani, este nevoie de experimentare și de schimbare, de găsirea modului de viață benefic pentru toată lumea”. Kati crede că o persoană poate ieși singură dintr-o „groapă” doar până la un anumit nivel și este util să ceară ajutor atunci când rămâne blocată. Trăiește după credința că a venit pe pământ cu un scop principal, ca oricine altcineva, și că ar trebui să-și trăiască rolurile feminine în așa fel încât să nu piardă din vedere scopul principal. „Ai grijă, nu te pierde în sarcinile tale, acordă-ți timp pentru sarcina ta adevărată, pe care doar tu o poți face aici pe pământ”.
Editoarea de programe radio Dávid Gyöngyi este mama a două fete adulte, fost funcționar public și proprietar de salon de înfrumusețare. Afirmă că se zbate singură și că încearcă să-și rezolve problemele, cu cele două fiice ale ei drept aliat … bărbații sunt de obicei lăsați pe dinafară, fie și doar pentru a nu-i deranja. De-a lungul vieții de până acum, a funcționat foarte bine faptul că doarme o noapte înainte de a decide, provocând astfel puține conflicte și supărări. „Nu i-am pedepsit pe copii la prima supărare. Așa a fost bine pentru ceilalți, dar nu și pentru mine. Dacă aș putea să o iau de la capăt, m-aș certa mai mult, m-aș lupta, dar nu într-un mod în care să supăr pe cineva”, apoi a adăugat: un bărbat se concentrează pe un singur lucru, o femeie poate fi atentă la mai multe lucruri. Oriunde s-ar învârti, atâtea feluri de a fi are – de aceea o iubesc bărbații.
Brand managerul Ágnes Tankó se poate lăuda cu doi copii și doi nepoți, fiind binecuvântată cu un simț social peste medie. Își păstrează echilibrul mergând din când în când singură, de exemplu la exerciții spirituale ignațiene. „Am nevoie de o mână de ajutor în momentele când dau drumul adevăratului meu conducător”, recunoaște ea, adăugând că are nevoie de cât mai mult timp liber pentru a se privi cu ochii milostivi ai lui Dumnezeu. Nu reușește întotdeauna, prin urmare nu este o sfântă, afirmă ea, dar este conștientă de faptul că și ea este unică, irepetabilă, iar dacă reușește să-și îndrepte pânza vieții spre vântul bunului Dumnezeu, primește răspunsurile la întrebările sale care-i vor alina sufletul. „Pot fi o binecuvântare când am libertate, când simt când și unde este locul meu în mod liber, nu conform așteptărilor.” „Trebuie să intri în adâncuri, pentru că nu există fructe la suprafață”. Plimbarea profundă a lui Ágnes alături de fiul ei adolescent a adus beneficiul că astăzi 300 de mame rostesc rugăciunea Sfintei Monica în Odorheiul Secuiesc.
Problema urmașilor, a creșterii copiilor și afuncționăriitinerilor de astăzi au constituit o parte semnificativă a celordiscutate. De exemplu,s-a discutat despre faptulcă în zilele noastre adolescenții se conectează între ei pe baza a cinci informații, care nu includ unde locuiește cealaltă persoană, factorul determinantfiindcine esteîn relații bunecu părinții și cine nu. Tinerii din ziua de azi pot părea pasivi, dar în spatele măștii lor se află multă teamă: le este frică de schimbările climatice, de faptul că 80 la sută dintreprofesiile de astăzi vor dispărea înurmătorii20 de ani.Sunt îngrijorați, le este teamă de presiuneaîntemeierii unei familii, pe de o parte, nu vor să aducăcopii „peaceastălume”, pe de altă parte, obiceiurile dea facecurtes-au schimbat, nu există exemplede urmat.
Este dificil de pus la punct o strategie parentală, succesul sau eșecul pot modela relația mamă-copil. Cert este căoproblemă îl reprezintă faptuldacă copilul are prea multă încredere în sine și nu există nicio abilitate în spatelelui. „Cei mai norocoși tinerisunt cei care au credință”. Deși adolescențiilepot atașa orice etichetă părinților,îi pot numichiarșilowlifes, mai târziu se dovedește că dacăei crescîntr-un cămin sigur,acest lucrule va defini viața. Feedback-ul sincer și conștientizarea faptului că ne influențăm reciproc nu pot lipsi din educație. Nuse poatetrăi în lume fărăa avea o anumită influență asupra altora.Cu acest lucruse poate trăi fie în mod util, folositor, fieabuzator.
Celetrei invitatealeprelegeriiEchilibru în busola interioară,răspunzând la o serie de mai multe întrebări,au lăsatcâteo propoziție de rămas bun auditoriului:
„Credință, căsătorie, loialitate, umor, recunoștință, cele 5 sunt cele care măținpe minepe drum”, aafirmatÁgnes.
„Să îndrăznim să trăim situația!” a sugerat Gyöngyi.
„Echilibrul este doar o stare dorită, ceea ce trăiește, se mișcă”, a conchis Kati.
… cum vei vrea să fii îngrijit când vei îmbătrâni! – acesta a fost mesajul principal al întâlnirii participanților la tabăra de voluntari Caritas din Szárhegy cu András Ildiko, managerul profesional al îngrijitorilor la domiciliu.
Rareori se discută despre planul lui Dumnezeu privitor la sexualitatea umană, cel mult preotul menționează tinerilor ca înainte de căsătorie nu trebuie să treacă dincolo de sărut. Cu toate acestea, se motivează foarte puțin sau chiar deloc de ce să nu se întâmple acest lucru. Și totuși, sexualitatea este parte integrantă a vieții umane. Pentru ca un număr cât mai mare de tineri să cunoască argumentele pentru castitate (adică: abstinența înainte de căsătorie) și imaginea lui Dumnezeu despre cea mai intimă relație, a fost creat programul Calea curată unul către altul. La întâlnirile din cadrul acestui program, accentul se pune pe câte un aspect al sexualității, iar după încheierea prelegerilor există ocazia de a împărtăși experiențe și opinii, menite să contribuie la întărirea reciprocă a participanților.
Există un alt sentiment ciudat. Pe de o parte, mi se pare atât de natural că s-a născut fiul meu mai mic, încât nici nu știu cum am putea trăi fără el. Cu toate acestea, privind în urmă, m-am simțit completă și când aveam „doar” un copil, sau când eram „doar” soț și soție. Acum știu cât de adevărat este ce am citit la un blogger, că al doilea copil umple un gol despre care nici nu știam că există.