Ziua spirituală a familiilor la Parohia Arad-Centru

 

Sâmbătă, 11 martie 2023, într-o zi plină de spiritualitate, familiile catolice din Parohia Arad – Centru și din alte parohii ale Arhidiaconatului de Mureș s-au reunit pentru a-și consolida credința și legăturile spirituale, dar mai ales pentru a se reculege împreună în Postul Paștelui și pentru a reflecta asupra a ceea ce înseamnă, cu adevărat, Diaconia în cadrul familiei. Evenimentul, care a durat mai bine de cinci ore, a avut loc într-un cadru cald și primitor, care a permis atmosfera de reculegere și încredere în divinitate.
După salutul de bun-venit al surorii mariane de Schönstatt, Sr. M. Böbe Tari, care se ocupă de pastorația familiilor în cadrul Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, o experiență impresionantă pentru participanți a fost prezentarea (și deopotrivă mărturia) familiei Sabău, Marius și Lia, din Timișoara – părinții a nouă copii (,,din care șapte aici pe Pământ și doi în cer…“) – o experiență care a servit ca punct de plecare (și de reflecție) asupra destinului familiei creștine astăzi, în general, și asupra slujirii autentice în familie, în particular. Cei doi soți au împărtășit celor prezenți din experiențele lor marcante în cadrul familiei, arătând cum transmit ei personal valorile spirituale copiilor lor. Într-o lume agitată și mereu în mișcare, familia Sabău a reușit să creeze o atmosferă de implicare, încredere și armonie, care a predispus la meditație și împărtășire prin implicarea celor peste 40 de participanți și prin cultivarea valorilor creștine adevărate: iubirea, răbdarea, iertarea, ascultarea celuilalt, respectul, spiritul de sacrificiu – al cărui model perfect este Domnul nostru Isus Cristos, cel răstignit pe Cruce.
În timpul acestui eveniment, familiile au avut ocazia să participe la diverse activități spirituale deosebite, cum ar fi Liturghia celebrată de Părintele Cristian Tiba OFMConv (Arad-Centru), alături de Părintele protopop-paroh Árpád Király (Parohia Arad -Șega), și Părintele Piry Radulov (Parohia Vinga), ca și la rugăciuni comune, meditație și cântări religioase, o masă de prânz urmată de Calea sf. Cruci și de discuții comune… Toate acestea au fost menite să aducă, speranță, pace și liniște în sufletul oamenilor, să îi ajute să se conecteze cu Divinitatea și să conștientizeze misiunea de sfințire a oricărui soț și părinte în familia creștină.
Atmosfera generală a evenimentului a fost una plină de respect, evlavie, toleranță și armonie între participanți, care au creat o comunitate puternică, dând dovadă că sunt uniți în credința lor. Chiar și cei 11 copii care și-au însoțit părinții în această zi specială au avut parte de Sfânta Liturghie, dar și de o asistență separată, de activități distractive, de masă și socializare. După mai bine de cinci ore împreună, toți participanții au plecat spre casă cu o autentică încărcătură de energie spirituală și cu o mai mare încredere în călătoria lor de-a lungul vieții.
În concluzie, Ziua spirituală a familiilor catolice la parohia Arad-Centru a fost un eveniment plin de semnificație și de emoție religioasă pentru toți participanții, atât persoane consacrate, cât și laici. În esență, friguroasa zi de 11 martie a constituit o excelentă ocazie pentru ca soții și părinții creștini să reflecteze asupra valorilor spirituale ale vieții de familie, dar și asupra importanței acestora în comunitatea din care fac parte. Această zi va rămâne, cu siguranță, în memoria tuturor celor prezenți și va fi o sursă de inspirație pentru continuarea călătoriei lor spirituale, atât pe plan personal, cât și pe plan social, întrucât, indiferent de încercările prin care trec familiile creștine, ele trebuie să ofere în permanență celor din jur lumina și exemplul dialogului lor viu cu Dumnezeu și dovada intervenției Sale directe în problemele și bucuriile noastre de zi cu zi. Și poate că nici o temă de reflecție nu e mai potrivită, la încheiere, decât aceea că întemeierea unei căsătorii rămâne un sacrament, iar ,,celui care i se dă mult, i se și cere mult“…

prof. dr. Laura-Lia Bălaj,
Preorator, Parohia Arad-Centru

Sursa: gerhardus.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Întâlnirea cuplurilor logodite și a tinerelor familii

… cei prezenți i-au putut adresa Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, întrebări în legătură cu diferite probleme care se pot ivi într-o căsnicie: cum iertăm, cum putem trata o persoană cu care nu ne înțelegem foarte bine, cum putem experimenta iubirea lui Dumnezeu în momente de grea încercare …

Citește mai mult »

Ce este o comunitate creștină? – Curs de formare pentru familii

Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcopul nostru diecezan, a deschis întâlnirea prin prelegerea „Ce este o comunitate creștină?”. Este un loc în care Cristos e prezent cu adevărat în mijlocul oamenilor: „Unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent și eu în mijlocul lor”. Comunitatea are rol evanghelizator, sărbătorește, slujește, pune în comun și e misionară. De ce e important să facem parte dintr-o comunitate? Pentru a putea reuși în mijlocul atâtor ispite să rămânem creștini.

Citește mai mult »

Hramul Domului Sf. Gheorghe și întâlnirea preoților, diaconilor, persoanelor consacrate și a colaboratorilor în pastorația familiilor

Episcopia Romano-Catolică de Timişoara celebrează în data de 23 aprilie 2024 hramul Domului Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, consacrat, în cinstea Sf. martir Gheorghe, în data de 24 aprilie 1803 de către episcopul de Cenad Ladislau Kőszeghy. Cu prilejul aniversării consacrării Episcopia de Timișoara va organiza o întâlnire pentru preoți, diaconi, persoane consacrate și colaboratori în pastorația familiilor, în data de 23 aprilie, la Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum. Invitat: Msgr. Renzo Bonetti, fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA