11 citate din sfinți despre dragoste și relații

 

Într-o cultură în care familia este atacată și în care dragostea este adesea confundată cu pofta, poate fi greu să știi cum arată dragostea evlavioasă în relațiile dintre noi – fie că este vorba de întâlniri, de căsătorie sau de cămin.

Iată 11 citate din sfinți despre dragoste și relații:

 1. Sfânta Tereza de Calcutta: ,,Este ușor să iubești oamenii de departe. Nu este întotdeauna ușor să îi iubim pe cei apropiați. Este mai ușor să dăm o ceașcă de orez pentru a alina foamea, decât să alinăm singurătatea și durerea cuiva neiubit în propria noastră casă. Aduceți iubirea în casa voastră, pentru că de aici trebuie să înceapă iubirea noastră pentru celălalt.”
 2.  
 3. Venerabilul Fulton Sheen: ,,Când un bărbat iubește o femeie, trebuie să devină demn de ea. Cu cât virtutea ei este mai înaltă, cu cât caracterul ei este mai nobil, cu cât este mai devotată adevărului, dreptății, bunătății, cu atât mai mult bărbatul trebuie să aspire să fie demn de ea. Istoria civilizației ar putea fi scrisă, de fapt, în funcție de nivelul femeilor sale.”
 4.  
 5. Sfântul Ioan Paul al II-lea: ,,Iubirea nu este niciodată ceva gata făcut, ceva pur și simplu dat bărbatului și femeii; este întotdeauna, în același timp, o sarcină care le este dată. Iubirea trebuie privită ca ceva care, într-un anumit sens, nu este niciodată, ci este întotdeauna doar în devenire, iar ceea ce devine depinde de contribuția ambelor persoane și de profunzimea angajamentului lor”.
 6.  
 7. Venerabilul Fulton Sheen: ,,Este nevoie de trei pentru a face dragoste, nu de doi: tu, soțul tău și Dumnezeu. Fără Dumnezeu, oamenii nu reușesc decât să scoată la iveală ce este mai rău în celălalt. Iubiții care nu au nimic altceva de făcut decât să se iubească unul pe celălalt descoperă curând că nu mai există nimic altceva. Fără o loialitate centrală, viața este neterminată.”
 8. Sfânta Clara din Assisi: ,,Devenim ceea ce iubim și cel pe care îl iubim modelează ceea ce devenim.
 9.  
 10. Sfântul Ioan al XXIII-lea: ,,Caritatea care a ars în casa din Nazaret ar trebui să fie o inspirație pentru fiecare familie. Toate virtuțile creștine ar trebui să înflorească în familie, unitatea ar trebui să prospere, iar exemplul vieții sale virtuoase ar trebui să strălucească cu strălucire.”
 11.  
 12. Sfântul Ioan Hrisostom: ,,Când soțul și soția sunt uniți în căsătorie, ei nu mai par ceva pământesc, ci mai degrabă imaginea lui Dumnezeu însuși.”
 13.  
 14. Sfântul Josemaría Escrivá: ,,Căsătoria are rolul de a-i ajuta pe cei căsătoriți să se sfințească pe ei înșiși și pe ceilalți. Din acest motiv, ei primesc un har special în sacramentul pe care Isus l-a instituit. Cei care sunt chemați la starea de căsătorie vor găsi în starea lor, cu harul lui Dumnezeu, tot ceea ce au nevoie pentru a fi sfinți”.
 15.  
 16. Sfântul Ioan Paul al II-lea: ,,Iubirea care duce la căsătorie este un dar de la Dumnezeu și un mare act de credință față de alte ființe umane.”
 17. Sfânta Gianna Molla: ,,Iubirea este cel mai frumos sentiment pe care Domnul l-a pus în sufletele bărbaților și femeilor.”
 18.  
 19. Sfântul Toma de Aquino: ,,Cu cât prietenia este mai mare, cu atât căsătoria va fi mai solidă și mai durabilă, deoarece suntem uniți nu numai în carne, ci și în activitatea domestică.”
 20.  

De Francesca Pollio Fenton, Denver, Colorado, 14 februarie 2023

Traducere: Dr. Prof. Laura-Lia Bălaj

Sursa: catholicnewsagency.com
Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Declaraţia COMECE în vederea votului Parlamentului European

„Promovarea şi facilitarea avortului contravine adevăratei promovări a femeilor şi a drepturilor lor”: reafirmă aceasta Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în vederea votului despre Rezoluţia „cu privire la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, prevăzut pentru 11 aprilie 2024. Într-o declaraţie adresată membrilor Parlamentului European şi cetăţenilor europeni, preşedinţia comisiei subliniază importanţa de a lucra „pentru o Europă în care femeile să poată trăi sarcina lor în mod liber şi ca un dar pentru ele şi pentru societate şi în care a fi mamă să nu fie în niciun mod o limitare pentru viaţa personală, socială şi profesională”.

Citește mai mult »

Misiuni populare la Torino despre fericirea în familie

Comunitatea catolică românească din Torino a avut din nou marea bucurie şi onoare de a primi învăţăturile împărtăşite de către părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Teologic din Iaşi, în cadrul misiunilor populare desfăşurate în perioada 21-24 martie 2024 la Biserica „Madonna del Carmine”. Tema generală a misiunilor a fost: „Vreau ca familia mea să fie fericită! Vreau din suflet!”

Citește mai mult »

Congresul Internațional al Familiilor 2024 va avea loc în Mexic

Cu tema „Toate familiile pot fi mai bune”, orașul Guadalajara din statul Jalisco, Mexic, va găzdui în perioada 1-3 martie Congresul Internațional al Familiilor (CIFAM). CIFAM 2024, o oportunitate de întâlnire, învățare și colaborare intersectorială și interreligioasă, urmărește să unească și să echipeze liderii, organizațiile și familiile pentru a afirma, celebra și consolida instituția familiei ca fundament natural al societății.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA