Curs pentru logodnici – un dar de la Dumnezeu
Logodna – mit sau realitate?!
Logodnă?! Despre ce vorbim?! Mai este la modă logodna în secolul XXI?!
Spre surprinderea multora, da, mai există logodna, logodnici și azi …
Ar fi păcat de sărit peste această etapă de cunoaștere mai profundă și plină de surprize plăcute sau mai puțin încântătoare pentru ambele părți ale cuplului aflat la începutul unui drum colorat, cu multă muncă, presărat cu bucurii dar și cu greutăți.
Logodnicii – o tânără și un tânăr care se întreabă: încotro să pornim?! Ce înseamnă căsătoria, această cale pe care vom merge împreună alături și la bine și la greu? Vom reuși să ajungem cu bine la capăt?!
Multe semne de întrebare … Timpul zboară … Cu cine să discute?!
Alergare, goană … După ce?!
Curs pentru logodnici?! Ce mai este și această pregătire pentru căsătorie?! – suntem adesea întrebați. Răspunsul vine fără ezitare din suflet: un cadou pentru cei tineri, un dar de la bunul Dumnezeu – răspunsuri la întrebări, clarificări, comunitate, comunicare cu alți tineri care se confruntă cu aceleași temeri, neclarități, bucurii, întâlnire și învățare de la cupluri care au trecut deja prin mai multe experiențe și care împărtășesc cu deschidere trăirile lor.
Și … am început, totuși! Da, curs pentru logodnici … Chiar dacă suntem supraaglomerați, ne-am rupt din timpul nostru, iar tinerii logodnici vin, lăsând multe alte lucruri cotidiene deoparte pentru a asculta, a lua parte activ la temele propuse.
Cu sinceritate, deschidere discutăm despre mărunțișurile din viața de zi cu zi, din zilele ,,cenușii,, și ,,colorate,, ale vieții. Aspecte cotidiene precum comunicarea, iertarea, timpul de calitate petrecut împreună, deciziile comune, sexualitatea, căsătoria ca și Sacrament, copiii în familie sunt abordate cu profunzime și cu exemple concrete din viața unor cupluri, care cu drag oferă o părticică din experiența lor de oameni căsătoriți.
În urma celor șapte cursuri de până acum constatăm că cele șase/șapte săptămâni de curs zboară ca o clipă, zâmbetul logodnicilor devenind mai profund, scânteile din ochii lor aratând că semnele de întrebare preexistente s-au estompat, unele chiar au dispărut … Iau naștere prietenii, care sperăm să înforească și să aducă roade, la fel ca și căsătoriile lor!
Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toată îndrumarea și susținerea!
Nu putem decât să încurajăm tinerii să nu le fie frică de căsătorie! Pregătirea pentru căsătorie, cursul de logodnici este o ocazie benefică pentru a se deschide mai mult unul către celălalt, pentru a învăța să comunice mai profund atât între ei cât și cu Creatorul nostru, oferă oportunitatea de a se cunoaște mai bine, de a auzi și vedea că nu sunt singuri, că există și alți tineri și cupluri căsătorite de mai mult timp, care se confruntă cu probleme asemănătoare lor și … întotdeauna există soluții pentru toate.
Câteva gânduri, mărturii de la tinerii, care au ,,absolvit,, deja cursurile pentru logodnici:
,,Nu avem cuvinte suficiente să vă mulțumim pentru toată răbdarea, căldura și învățăturile transmise. Deși primul gând a fost “offf trebuie sa mergem și la chestia asta 7 săptămâni”, ne-am schimbat atitudinea după nici 20 de minute la prima întâlnire. Cursurile au fost bine structurate iar persoanele ce au vorbit au avut deschidere și un mesaj puternic de transmis. Temele au atins toate aspectele ce trebuie discutate pentru a construi o bază solidă pentru o relație de durată. Ca dovadă, după fiecare curs dezbăteam tema zilei în drum spre casă și am ajuns să abordăm subiecte pe care în mod normal nu le discutam.,, (G + C)
,,Din acest curs am învățat să vorbim mai mult între noi lucruri mai sufletești, să dăm mai multă atenție nevoilor celuilalt. Sperăm să țineți asemenea cursuri pentru cât mai mulți tineri, care doresc să pornească pe acest frumos drum al căsătoriei.,, (H + F)
,,Câteva lucruri, care ne-au ieșit în evidență la acest curs: în relația noastră suntem trei: noi doi și Dumnezeu, cea mai importantă persoană în viețile noastre este soțul/soția, comunicarea, respectul, bunătatea trebuie să facă parte dintr-o familie, să acordăm timp unul altuia și să avem activități comune.,, (A + G)
,,Provenim din familii destrămate, cu probleme. Acest curs ne-a făcut să realizăm cât este de importantă comunicarea, apropierea unul față de celălalt și apropierea față de Dumnezeu,, (A + A)
,,Sunteți ca o familie aici și ne faceți să simțim că facem parte din ea.,,(D + R)
Mărturiile lor subliniează faptul că, da, este nevoie de o pregătire spirituală înainte de căsătorie și să nu renunțăm, chiar dacă nu este simplu și ușor.
Noi încercăm doar să folosim talanții primiți de la Domnul pentru pregătirea, îndrumarea logodnicilor înainte ca ei să primească Sacramentul Sfintei Căsătorii. Recunoaștem că și nouă ne-ar fi fost de mare folos o asemenea pregătire înainte de a ne căsători.
În Amoris Laetitia 325 scrie: ,,Toți suntem chemați să ținem vie tinderea spre ceva care trece dincolo de noi înșine și de limitele noastre,, + ,,Scopul căsătoriei noastre este cel de a construi Familia mare,,. Considerăm că dacă este voia Domnului și cu ajutorul Sfântului Spirit cuplurile de logodnici, devenind căsătoriți pot fi chemați în a alcătui grupuri active de familii în cadrul parohiilor ducând astfel mai departe munca apostolică și construirea marii familii a Bisericii.
Prin intermediul Cursului pentru logodnici, soții pot crește în spiritualitate iar prin dialog permanent (între cei doi și prin rugăciune cu Dumnezeu), citirea regulată a Cuvântului lui Dumnezeu, prin intermediul Eucharistiei și susținuți de comunitate, ei pot trăi indisolubilitatea căsătoriei, care înseamnă nu numai a nu se despărți, ci a nu întrerupe nici un moment iubirea dintre ei.
Dragi tineri! Vă încurajăm să întrebați la fiecare parohie din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara despre cursurile pentru logodnici – cu siguranță părintele paroh vă va informa despre locul și timpul desfășurării acestora.
Nu vă fie frică, nu sunteți singuri!
Vă așteptăm cu sinceritate și deschidere!
Coordonatori,
Oficiul Diecezei de Timișoara Pentru Pastorația Familiilor
Acest curs își propune în primul rând, ca pe parcursul celor doi ani, familiile să-și întărească viața spirituală și să învețe cum să transmită mesajul autentic al propriilor trăiri, experienţele dobândite în cadrul vieţii matrimoniale, păstrând în același timp unitatea căsătoriei proprii.
Între 25-27 octombrie a.c. în „Casa Calfelor“ – Casa Kolping din Timișoara a avut loc un curs de formare spirituală pentru familii formatoare, organizat de Oficiul Diecezan pentru Pastorația familiilor, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. La această întâlnire au participat 83 de persoane din Eparhiile Greco-Catolice de Oradea și Lugoj, respectiv Diecezele Romano-Catolice de Oradea și de Timișoara, avându-l ca invitat pe pr. Renzo Bonetti fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia
Sâmbătă, 26 octombrie 2024, la Centrul Diecezan „Gaudium et Spes” din Traian, județul Neamț, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei a avut loc întâlnirea de toamnă cu familiile, cu tema: „Discipol misionar în familie”.