Mi-aș da un rinichi pentru tine - Familia Somogyi a început o nouă viață
O nouă viață a început pentru familia Somogyi la 19 octombrie 2021. Soția a donat un organ pentru ca soțul ei să poată trăi.
Copiii lor au fost prezenți în clipele când amândoi părinții lor au suferit o operație majoră: mama lor, Noémi Somogyi-Adamis, i-a donat unul dintre rinichi tatălui lor, Tamás Farkas Somogyi. Legătura dintre cei patru a fost iremediabil întărită de sacrificiul ei nemărginit. Prin înființarea Fundației Oferă Viață, cuplul s-a angajat la slujire.
– De mai bine de un an trăiți o viață nouă, Tamás cu un rinichi funcțional și Noémi cu un singur rinichi. Cum sunteți?
Tamás: Nu este dificil pentru mine să mă simt bine. Înainte de operație am fost în pragul colapsului, în fiecare zi mă gândeam că trebuie să încep dializa. Apoi, peste noapte, am primit un rinichi funcțional și m-am simțit bine imediat. De atunci trăiesc cu acest miracol. Urmez cu atenție regulile prescrise. Trebuie să iau medicamente imunosupresoare speciale pentru tot restul vieții pentru a împiedica sistemul meu imunitar să atace rinichiul transplantat. De asemenea, am o dietă sănătoasă și fac exerciții fizice, dar a trebuit să renunț la sporturile de contact pentru că rinichiul transplantat nu are aceeași protecție fizică în corpul meu ca și celălalt. De asemenea, trebuie să fiu atent și la igienă, pentru că nu numai că pot face infecții mai ușor, dar și recuperarea este mai dificilă.
Noémi: Organismul lui Tamás s-a obișnuit treptat cu faptul că rinichiul lui bolnav funcționează din ce în ce mai puțin, iar mie mi s-a înjumătățit funcția renală peste noapte.Nu este ușor să ai brusc un singur rinichi în loc de doi și este nevoie de timp pentru ca organismul să se obișnuiască cu situația. Astăzi mă simt mult mai bine decât după operație, dar am speranța că volumul meu de muncă se va îmbunătăți și mai mult.
– Ceea ce ați trăit priviți ca pe o poveste încheiată sau simțiți încă sabia lui Damocles deasupra capului?
N.: Mai am un singur rinichi, așa că trebuie să fiu foarte atentă. Uneori, am sentimentul că lipsește ceva din mine și atunci am mare nevoie ca Tamás să fie lângă mine. Am supraviețuit acestei dificultăți, dar uneori încă mă simt îngrijorată. Încerc să învăț din această situație că trebuie să avem încredere, că trebuie să lăsăm sarcini și în seama lui Dumnezeu.Nu putem calcula întotdeauna totul. Îmi place siguranța, am întotdeauna un plan B, dar am experimentat că viața uneori se dovedește a fi altfel decât am crezut.
T.: Trăim o viață plină, nu trebuie să fim mai neliniștiți decât alții. Dumnezeu ne va rezolva treburile. Am avut o sarcină de rezolvat, am reușit să o îndeplinim, viața merge mai departe. Vin grijile de zi cu zi, mă concentrez asupra lor, dar și mai mult asupra bucuriilor zilnice. Și, desigur, sunt întotdeauna recunoscător. Ceea ce s-a întâmplat a unit familia noastră, iar pe copiii noștri i-a adus și mai aproape de noi.
– După multiplele operații, sunt mai îngrijorați pentru părinții lor?
N.: Nu aș afirma asta. În schimb eu m-am îngrijorat pentru ei cel mai mult, în tot acest timp. Am fost foarte îngrijorată pentru ei, pentru că Adorján avea 13 ani și Bendegúz 10 ani în momentul intervențiilor, deci sunt relativ mici, dar suficient de mari pentru a înțelege ce se întâmplă. Cu toate acestea, s-a dovedit că toate grijile lor au fost inutile, pentru că au ieșit din această situație îmbogățiți spiritual. Am vorbit cu ei deschis și sincer tot timpul, le-am explicat totul, ei au știut întotdeauna exact unde ne aflăm. Este uimitor cât de mult înțeleg ceea ce se întâmplă, și nu mă refer doar la aspectele medicale. Am sărbătorit prima aniversare a operației cu o slujbă de mulțumire. Adorján s-a ridicat cu curaj și a spus: „Tatăl meu a primit un rinichi din cel mai bun loc, mama mea a crescut foarte mult în ochii mei. Îi mulțumesc mamei pentru că a făcut un sacrificiu atât de mare, pentru că nu și-a pierdut niciodată încrederea în sine în fața noastră și pentru că a luptat pentru familie, deși a trebuit să îndure o mulțime de lucruri neplăcute și dureroase. Prin donarea a unuia dintre rinichi lui tata, nu numai că a salvat viața lui, dar și nouă ne-a făcut viața mult mai ușoară. Îi mulțumesc tatei pentru că a acceptat în sfârșit această oportunitate și a înțeles că era cea mai bună opțiune pentru întreaga familie.
Mulțumim Tatălui Ceresc și lui Isus care ne-au condus în această călătorie. A fost dificil, dar, în ciuda dificultăților, a fost frumos.
– Oamenilor le place să înceapă o viață nouă cu jurăminte. Ați luat vreo hotărâre după operație?
N.: Nu am făcut niciun jurământ, dar s-au schimbat multe în viața noastră. Tamás face mult mai multe treburi casnice decât înainte, și petrecem mai mult timp împreună ca familie. Atunci când treci peste o astfel de încercare, inevitabil îți dai seama ce este cu adevărat important în viață. Am creat Fundația Dă Viață. Cei interesați sunt invitați să reflectăm împreună la ce înseamnă să dai viață, să devii părinte, să faci sacrificii și să le accepți, ce sacrificii cere familia de la individ, unde sunt limitele și cum situațiile dificile pot pune la încercare o căsnicie. Ne angajăm să facem prezentări, să participăm la discuții. Suntem invitați în mod regulat în grupuri de persoane căsătorite și răspundem, de asemenea, solicitărilor din partea mass-media. Dorim să educăm tinerii în legătură cu temele mai sus amintite. Este important pentru noi acest lucru, deoarece și noi ne-am căsătorit de tineri. Eu aveam 22 de ani, iar Tamás 24 de ani când ni s-a născut primul copil. Amândoi am crescut în câte o familie numeroasă, avem câte sapte frați fiecare, am primit multe de la rudele noastre și vrem să le transmitem și altora.
T.: Vedem acest lucru ca pe o misiune, încercând să ajutăm oamenii aflați în situații similare. De multe ori, simplul fapt de a-i asculta, de a vorbi cu ei, este un ajutor. În Ungaria, numărul de donatori în viață este scăzut. Sistemul de asistență medicală este foarte supraîncărcat și, prin urmare, nu poate pregăti deloc donatorii și pacienții pentru aspectele umane ale transplantului. Tratamentul medical este excelent, dar mai sunt multe de făcut pe partea psihologică.
– Să ne întoarcem la începuturi! Cum ați reacționat când ați aflat că Tamás are o boală de rinichi?
T.: În familia mea existau antecedente de boli de rinichi, iar în cazul meu era vorba de o boală genetică. Mama mea a murit din această cauză, iar unul dintre frații mei are un rinichi transplantat. Pentru o vreme am crezut că pot face orice, că nu mi se poate întâmpla nimic, eram aproape invincibil. Apoi mi s-a spus că între 30 și 60 de ani rinichiul meu va ceda. Până la teizeci de ani nu prea m-a preocupat boala, dar acea aniversare de treizeci de ani nu am mai vrut să o sărbătoresc. Nu mi-am dat seama cu adevărat decât la treizeci de ani, dar nu am vrut să-mi sărbătoresc cea de-a treizecia aniversare. Probabil, povara a devenit mai ușoară atunci când am putut vedea boala ca pe o sarcină.
N.: Am primit diagnosticul după nașterea fiului nostru Bendegúz. A fost un sentiment înfricoșător să știi că Tamás era purtător al unei boli care îi va opri funcționarea rinichilor. În tot acest timp am fost plină de speranță și am așteptat un miracol. Și în timp am reușit, pentru că Dumnezeu l-a vindecat pe Tamás prin mine. A fost nevoie de sacrificii și sacrificii, dar fără îndoială că a meritat.
– Cum au reacționat copiii la deteriorarea stării lui Tamás?
N.: Cu șase luni înainte de operație, Tamás a avut Covid, probabil acesta a fost preludiul poveștii. Atunci a devenit clar pentru copii cât de fragil este omul. Ei au fost șocați să afle că un adult sănătos poate deveni neputincios peste noapte..
– Cum a fost luată decizia de a face un transplant de rinichi?
N.: Destul de repede am avut certitudinea că cel mai bun rinichi pentru Tamás era al meu, dar lui i-a luat mult timp să accepte acest lucru. Nu cunosc imposibilul când vine vorba de Tamás, sau că unitatea familială care protejează băieții poate fi afectată. Eram sigură că voi putea lua această decizie pentru ei, poate nu prin mine însămi, ci prin providența din mine.
Este un miracol că am reușit să fiu donator, pentru că, în majoritatea cazurilor, doar o rudă de sânge poate ajuta, trebuind să corespundă la atât de mulți parametri.
T.: La început nici nu am vrut să aud ca Noémi să-și riște sănătatea pentru mine, dar ea este întotdeauna foarte insistentă. Mi-a dat exemple vii, inclusiv un cuplu care a trecut prin același lucru ca și noi în urmă cu șaisprezece ani. Aceste conversații m-au determinat încet-încet să accept oferta ei. De atunci, măsura iubirii pentru mine a devenit donația, o formă specială de dăruire a vieții. Dau o parte din mine pentru ca tu să poți trăi.
Acest lucru face ca donatorul să fie mai puțin din punct de vedere fizic, dar mai mult din punct de vedere spiritual. Și știm că nu trebuie să ne temem de cel care ucide trupul, ci de cel care ucide sufletul.
N.: După operație, l-am contactat pe László Szántó, acum în vârstă de 82 de ani, primul donator maghiar de rinichi, care a fost primul din Ungaria care i-a donat un rinichi fratelui său, la 21 decembrie 1962, în urmă cu 60 de ani. Credem că în spatele fiecărui transplant de rinichi cu donator viu de succes se află acest început, sacrificiul domnului Laci. Povestea lor este un punct de sprijin care ajută omul să fie capabil să-și mențină cu adevărat decizia. Transplanturile de rinichi cu donator viu reușite sunt toate au rădăcini în trecut și, deși fratele lui domnului Laszló, István, a trăit doar 79 de zile după operație, aceasta a fost o reușită. Multe miracole au avut loc de atunci, dar numai unul dintre ele este povestea noastră.
– În timp ce vă îndreptați spre linia de sosire, v-ați trezit în labirintul asistenței medicale. Cum ați trăit această experiență și ce lecții ați învățat?
T.: De exemplu, m-a deranjat faptul că Noémi era adesea numită pacientă în spital, deși ea se afla acolo pentru a salva un pacient împreună cu medicii. Din punct de vedere profesional, am avut parte de cele mai bune experiențe, asistentele, coordonatorii, chirurgii sunt printre cei mai buni din lume. Dar factorul uman, de asemenea, este foarte important, iar eu uneori aveam un sentiment de deficiență/minus din cauza suprasolicitării. Privind retrospectiv, cred că este foarte important să le arătăm copiilor noștri că nu suntem invincibili, dar că, dacă acționăm, putem găsi o soluție.
N.: Faptul că am mers împreună pe acest drum ne-a fost mai ușor, dar am întâmpinat și multe dificultăți. Au fost momente în care ne-am simțit pierduți, sau chiar incapabili să credem că va fi lumină la capătul tunelului. Tot timpul, am fost întăriți de rugăciunile atâtor oameni și de încurajările pe care le-am primit.
– Din punct de vedere uman, ce se poate face și ce trebuie făcut atunci când ne confruntăm cu o dificultate gravă?
Noémi și Tamás: Tot ceea ce se întâmplă într-o familie este o problemă comună, o sarcină comună, care trebuie rezolvată împreună. Și apoi și bucuria este comună. Credem că acesta este motivul pentru care noi am reușit să rezolvăm totul atât de bine.
Amintind celebrarea celei de-a patra Zile Mondiale a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice după Angelus de duminică, 28 iulie, Papa Francisc i-a chemat pe toți «să asculte vocea bătrânilor care
spun: „Nu mă abandona!”, și să răspundă: „Nu te voi abandona!”».
Acesta este spiritul în care comunitățile creștine din întreaga lume au trăit o zi care este sărbătorită an de an într-un număr tot mai mare de dieceze.
Tema aleasă pentru întâlnirea din acest an a fost Mergând cu inima arzândă, care amintește de pasajul din Evanghelia ucenicilor din Emaus (Luca 24:5-35), asupra căruia soții au meditat întreaga săptămână. Profesorul Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a luat cuvântul sâmbătă, 20 iulie 2024, și a încheiat întâlnirea cu un gând-mandat: un apel din partea Dicasterului pentru toți membrii END să participe la masa euharistică și să devină mărturii reale ale bucuriei Duhului primit, dar și să transforme liturghia euharistică într-o liturghie zilnică a misiunii.
În cadrul pastorației familiilor din Dieceza de Chișinău, în acest an a fost organizată și a avut loc luna trecută cea de-a doua Întâlnire Diecezană a Familiilor. Tema întâlnirii a fost „Familia creștină – participare responsabilă la misiunea Bisericii” (Ioan Paul al II-lea, „Familiaris consortio” 50).