Va fi beatificat un cuplu căsătorit, cu șapte copii

19.12.2022, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a recunoscut martiriul unui cuplu căsătorit, cu șapte copii, care a fost ucis de naziști pentru că a ascuns o familie de evrei în casa lor din Polonia. Sfântul Părinte a semnat pe 17 decembrie un decret privind martiriul lui Józef și Wiktoria Ulma, executați împreună cu toți copiii lor în 1944. Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului a onorat cuplul ca Drepți între neamuri pentru sacrificiul vieții lor. Odată cu recunoașterea martiriului lor de către Papă, cuplul polonez poate fi acum beatificat împreună cu cei șapte copii (inclusiv unul nenăscut).

La primele ore ale zilei de 24 martie 1944, o patrulă nazistă a înconjurat casa lui Józef și a Wiktoriei Ulma la periferia satului Markowa, în sud-estul Poloniei. Aceștia au descoperit opt evrei care se refugiaseră la ferma Ulma și i-au executat. Poliția nazistă i-a ucis apoi pe Wiktoria, care era însărcinată în șapte luni, și pe Józef. Când copiii au început să țipe la vederea părinților lor uciși, naziștii i-au împușcat și pe ei: Stanisława, în vârstă de 8 ani, Barbara, de 7 ani, Władysław, de 6 ani, Franciszek, de 4 ani, Antoni, de 3 ani, și Maria, de 2 ani. Papa Francisc a semnat decretul privind martiriul lor în chiar ziua când împlinea 86 de ani, avansând alte 15 cauze de canonizare, inclusiv recunoașterea virtuții eroice a lui Matteo Ricci, un cunoscut misionar iezuit din secolul al XVII-lea în China.

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Declaraţia COMECE în vederea votului Parlamentului European

„Promovarea şi facilitarea avortului contravine adevăratei promovări a femeilor şi a drepturilor lor”: reafirmă aceasta Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în vederea votului despre Rezoluţia „cu privire la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, prevăzut pentru 11 aprilie 2024. Într-o declaraţie adresată membrilor Parlamentului European şi cetăţenilor europeni, preşedinţia comisiei subliniază importanţa de a lucra „pentru o Europă în care femeile să poată trăi sarcina lor în mod liber şi ca un dar pentru ele şi pentru societate şi în care a fi mamă să nu fie în niciun mod o limitare pentru viaţa personală, socială şi profesională”.

Citește mai mult »

Misiuni populare la Torino despre fericirea în familie

Comunitatea catolică românească din Torino a avut din nou marea bucurie şi onoare de a primi învăţăturile împărtăşite de către părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Teologic din Iaşi, în cadrul misiunilor populare desfăşurate în perioada 21-24 martie 2024 la Biserica „Madonna del Carmine”. Tema generală a misiunilor a fost: „Vreau ca familia mea să fie fericită! Vreau din suflet!”

Citește mai mult »

Congresul Internațional al Familiilor 2024 va avea loc în Mexic

Cu tema „Toate familiile pot fi mai bune”, orașul Guadalajara din statul Jalisco, Mexic, va găzdui în perioada 1-3 martie Congresul Internațional al Familiilor (CIFAM). CIFAM 2024, o oportunitate de întâlnire, învățare și colaborare intersectorială și interreligioasă, urmărește să unească și să echipeze liderii, organizațiile și familiile pentru a afirma, celebra și consolida instituția familiei ca fundament natural al societății.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA