Exerciții spirituale eparhiale pentru adulți și familii la Sânmartin

,,Iubirea este începutul totului”

,,În logica iubirii se aplică alte reguli”

,,Catalogând persoanele, deja ne îndepărtăm de logica lui Dumnezeu”

    ,,Isus iubește inclusiv persoana pe care eu nu pot să o iert”

,,Adevărata iubire este când se acceptă şi părţile mai slabe ale soţului”

,,Cel ce se umilește, iubește și slujește „

,,Nu există iubire fără milă, acesta este condimentul esențial”

,,Nu aștepta ca celălalt să facă primul pas, să se schimbe, fă tu primul pas și apoi acceptă-l pe celălalt”

,,Iubirea mântuitoare a lui Isus pentru lume este purtată de către soți, aceștia având capacitatea de a vesti în mod credibil că Dumnezeu este Iubire’”

,,Cum pot soții să-L vestească pe Isus cel umil și sărac?  Lăsând să se dezvolte în ei  pecetea Spiritului Sfânt, aceasta acționând, însă, numai la cerere”

,,Secretul vieții Spirituale este să ne deschidem inima pentru iubirea lui Isus”

,,A-i iubi pe toți, mereu, așa cum face Dumnezeu, ar trebui să devină un proiect de viață.”

,,Isus se căsătorește cu Omenirea, fără a elimina pe nimeni”

,,Suntem convinşi că în familiile noastre Dumnezeu are cuvântul cel mai important?”

La Hotelul Sântana din Sânmartin, s-au desfășurat în intervalul 18-20 noiembrie 2022, Exercițiile Spirituale Eparhiale pentru Adulți și Familii. La început de Post al Crăciunului, aproape 100 de participanți, din diverse locuri ale țării (Arad, Carei, Beznea, Pișcolț, Maramureș, Marghita, Șimleu, Zalău, Beiuș și Oradea) au aflat cum  ar putea, în mod practic, în viața de zi cu zi, să-L urmeze pe Isus – Mirele Bisericii.

Organizatori ai evenimentului și relatori au fost Părintele Mihai Vătămănelu, Vicar general și Părintele Mihai Tegzeș, Vicar cu pastorația familiei. Cuvântul de învățătură a fost împărțit în patru conferințe, având temele: Imitarea lui Isus – Mirele sărac și umil; Imitarea lui Isus – Mirele răbdător și milostiv; Imitarea lui Isus – Mirele care caută mereu voia Tatălui și Imitarea lui Isus – Mirele în neînțelegere, în singurătate și în trădare.

Programul a mai cuprins, pe lângă Sfânta Liturghie, și momente de rugăciune, de împărtășire, de adorație și de celebrare penitențială, toate acestea într-o binecuvântată atmosferă de comuniune, percepută de către toți cei prezenți. Și Biserica Greco-Catolică din Felix, însuflețită de familia Părintelui Folea Florin, a fost o gazdă primitoare a participanților pentru anumite părți ale programului.

Ca de fiecare dată, oricât de încărcată ar fi agenda sa, Preasfințitul Virgil Bercea a dorit să fie alături de credincioșii prezenți pentru a-i asigura de preocuparea sa, de căldura sentimentelor cu care-i însoțește pe calea credinței, fiindu-le mereu aproape sufletește. Preasfinția Sa i-a încurajat pe cei prezenți să fie ,,umili în respectul unuia față de celălalt, … săraci în ipocrizie, în răutate, în răzbunare, în îngâmfare și în orgoliu, dar bogați în iubire”, … totodată  să încerce sa trăiască ,,această bucurie de a sta împreună unii cu alții, ajungând acasă mai plini de entuziasm, cu un avânt fantastic  pentru a merge în lume și a birui totul”.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest timp de har și îl rugăm să ne dea puterea de a aplica în viața de toate zilele cele învățate. Conform catehezelor, rolul Exercițiilor Spirituale este acela de a ne ajuta să înțelegem cum să răspundem iubirii cu iubire, având fiecare, fără a fi conștienți de multe ori de aceasta, demnitatea de fii ai lui Dumnezeu și având  în același timp privilegiul de a fi iubiți de către Dumnezeu așa cum suntem, chiar fără a face ceva deosebit.

Laura Ologu

Sursa: egco.ro

Sursa: www.magisteriu.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Întâlnirea Eparhială a Familiilor 2024

Reiterând pasajul biblic al întâlnirii lui Isus cu femeia samarineancă, vedem că „fântâna conține apă care, în sens biblic, reprezintă viața, dar în același timp poate să devină loc de întâlnire. Se întâlnesc cei care merg să ia apă, intră în discuție, se crează relații, însă toți sunt interesați să ia de fapt apa vieții. Această apă este inclusiv simbolul iubirii, al Creației – a spus eparhul de Oradea. Dacă ne gândim la Geneză, Adam și Eva au fost creați de Dumnezeu unul pentru altul, pentru ca să își dăruiască iubirea reciprocă. De atunci, mereu și întotdeauna reușim să ne dăruim ceva unii altora? Și astăzi suntem la fântână, căci această biserică este pentru fiecare dintre noi fântâna lui Iacov, unde putem să găsim apa Vie care este iubirea.

Citește mai mult »

INVITAȚIE

INVITAȚIE

Dragi părinți parohi, dragi familii din Eparhia de Oradea,

Soții creștini sunt chipul și asemănarea lui Dumnezeu, un dar prețios al bisericii particulare, iar familia, mica biserică, este chemată să manifeste și să ducă la fiecare om mântuirea în propriul ambient de viață.

În acest sens, vă invităm la ÎNTÂLNIREA EPARHIALĂ A FAMILIILOR, cu tema „EUHARISTIA ŞI „LITURGHIA” FAMILIEI”, care va avea loc la Parohia Greco-Catolică Sfântul apostol Andrei din Carei, strada Ignișului nr. 11, duminică, 2 iunie 2024…

Citește mai mult »

„Ziua de Spiritualitate” în Familia Miezul Zilei: O experiență de comuniune și împărtășire

Și în acest an am răspuns invitației la „Ziua de spiritualitate”, care s-a desfășurat duminică, 21 aprilie a.c., în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. Aici noi, ca și „Familie”, ne întâlnim în fiecare duminică de la ora 12.00 la „Liturghia copiilor”. Copiii noștri au crescut în Biserică, sub ochii noștri, unii dintre ei sunt deja adolescenți, dar vin în continuare alături de frații lor mai mici și de alți copii care ni se alătură, duminică de duminică să primească cuvântul Domnului!

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA