Familie, cum te pot sluji?

Biroul pentru Pastorația Familiilor din cadrul Episcopiei de Timișoara a organizat sâmbătă, 29 octombrie a.c. la Maria Radna o întâlnire diecezană pentru familii, având drept titlu insăși enunțul reflectat în titlul nostru, în limbile maghiară și română. Despre acest eveniment a relatat familia Varga din Timișoara.

„Din diferitele parohii ale Diecezei au sosit în bazilica Maria Radna familii care caută Cuvântul și iubirea lui Dumnezeu, și până la începerea Sfintei Liturghii de la ora 10.00 s-au umplut băncile bisericii. Celebrantul principal al Sf. Liturghii a fost Pr. Marin Matieș, paroh de Caransebeș, și au concelebrat încă cinci preoți. Animatorul muzical a fost corul de tineret Harmonia Christi, condus de Iustin Călin, și de corul parohiei din localitatea Dorobanți.

În omilia sa, rostită în limbile română și maghiară, Pr. paroh Marin Matieș i-a încurajat pe cei prezenți ca prin exemplul de smerenie a lui Isus să experimenteze ce înseamnă slujirea. Rugăciunile universale au fost citite în limbile română și maghiară, fiecare de către o familie, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru Biserică, pentru familii și pentru cei decedați.

După Sfânta Liturghie au urmat două prelegeri în limbile română și maghiară ținute de Pr. Marco Secchi OCD, părinte carmelitan și de Pr. János Kapor, paroh de Chișineu-Criș. Din aceste prelegeri aducem câteva gânduri: ” Nu acel lucru este important, ca noi să facem ceva măreț, ci ca Dumnezeu să realizeze ceva valoros prin noi în familie, la locul de muncă sau în comunitatea în care trăim.” Un alt gând exprimat este „Primul cuvânt cheie este familia, care ne definește identitatea, rădăcinile. Apelul lansat de Papa Ioan Paul al II-lea în urmă cu câteva decenii, în scrisoarea sa apostolică, Familiaris consortio, este actual și astăzi: Familie, devino ceea ce eşti! Familie în planul lui Dumnezeu, creator şi mântuitor. Aceasta este, în primul rând, vocația familiei.” Al doilea cuvânt cheie a fost slujirea. Mulți scriitori afirmă că slujirea este o caracteristică esențială a persoanei care Îl iubește pe Dumnezeu, prin care poate fi experimentat planul minunat al lui Dumnezeu pentru lumea de astăzi. Isus spune: „… Căci v-am dat exemplu ca şi voi să faceţi aşa cum v-am făcut eu.” Astfel, slujirea noastră nu este egoism, nu este un comportament superficial, ci o expresie a recunoștinței noastre față de Dumnezeu.

Slujirea este sacrificiu. Cum pot să-l fac pe celălalt mai fericit? Ce înseamnă pentru mine iubirea necondiționată? Vrei cu adevărat să fii un soț bun, o soție bună? Caut modalități cum aș putea să îl fac pe celălalt fericit? Îl accept așa cum l-a creat Dumnezeu, așa cum și l-a imaginat Dumnezeu să fie? O întreagă viață nu este suficientă pentru a ne cunoaște partenerul! Trebuie să-i mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi, pentru că tocmai pe el / pe ea trebuie să-l / să o fac fericit/ă.Trebuie să clarificăm în mod constant următoarele întrebări: Ce îți place în mine? Din punctul tău de vedere care sunt valorile mele? – Ce te face să te bucuri când mă vezi? – Pentru ce ești cel mai recunoscător lui Dumnezeu în legătură cu mine? – Ce este dificil pentru tine în relația noastră? (Mai devreme sau mai târziu o să-mi spui asta, doar pe un alt ton, la alt volum). Prima și cea mai importantă slujire este slujirea partenerului tău. Atunci când vedem în soț/soție subiectul principal al slujirii noastre, este mai ușor să suportăm greutățile de zi cu zi. A doua slujire este slujirea copiilor. Ei sunt cei mai importanți discipoli. A treia slujire este cea de la locul de muncă. Pot să-i ajut pe colegii mei cu experiența mea de viață sau, dacă nu, mă rog pentru ei? Cât de mult ne rugăm unii pentru alții? Ce facem pentru mântuirea membrilor familiei? Îi port în rugăciunile mele?

În cadrul discuțiilor în grupuri mici, participanții au căutat răspunsuri la următoarele întrebări: – Familia este o comunitate de viață și de iubire. Cum trăiesc această vocație și această slujire în familia mea? Slujirea noastră este o expresie a iubirii. Ce mă poate ajuta ca iubirea mea să fie necondiționată? Unde și când am experimentat o astfel de slujire plină de iubire?

În cadrul atelierelor de după-amiază, participanții au dezbătut și alte subiecte, cum ar fi: rolul Cuvântului lui Dumnezeu, dragostea de familie, a fi credincios în lucruri mici.

Timpul a zburat repede, iar după-amiază cei prezenți s-au reîntâlnit în bazilică pentru rugăciunea de încheiere, mulțumind lui Dumnezeu pentru orele petrecute aici împreună. Pentru noi, această zi a însemnat foarte mult, pentru că după 37 de ani de căsnicie încă mai trebuie să lucrăm la relația noastră.
Mulțumiri și recunoștință organizatorilor!

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara

Sursa: gerhardus.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Întâlnirea cuplurilor logodite și a tinerelor familii

… cei prezenți i-au putut adresa Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, întrebări în legătură cu diferite probleme care se pot ivi într-o căsnicie: cum iertăm, cum putem trata o persoană cu care nu ne înțelegem foarte bine, cum putem experimenta iubirea lui Dumnezeu în momente de grea încercare …

Citește mai mult »

Ce este o comunitate creștină? – Curs de formare pentru familii

Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcopul nostru diecezan, a deschis întâlnirea prin prelegerea „Ce este o comunitate creștină?”. Este un loc în care Cristos e prezent cu adevărat în mijlocul oamenilor: „Unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent și eu în mijlocul lor”. Comunitatea are rol evanghelizator, sărbătorește, slujește, pune în comun și e misionară. De ce e important să facem parte dintr-o comunitate? Pentru a putea reuși în mijlocul atâtor ispite să rămânem creștini.

Citește mai mult »

Hramul Domului Sf. Gheorghe și întâlnirea preoților, diaconilor, persoanelor consacrate și a colaboratorilor în pastorația familiilor

Episcopia Romano-Catolică de Timişoara celebrează în data de 23 aprilie 2024 hramul Domului Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, consacrat, în cinstea Sf. martir Gheorghe, în data de 24 aprilie 1803 de către episcopul de Cenad Ladislau Kőszeghy. Cu prilejul aniversării consacrării Episcopia de Timișoara va organiza o întâlnire pentru preoți, diaconi, persoane consacrate și colaboratori în pastorația familiilor, în data de 23 aprilie, la Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum. Invitat: Msgr. Renzo Bonetti, fost director al Oficiului Național pentru Familii al Conferinței Episcopale din Italia.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA