Editura "Sapientia": Căsătoria în Domnul: Resurse catolice de formare pentru căsătorie

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Căsătoria în Domnul: Resurse catolice de formare pentru căsătorie, scrisă de Leisa Anslinger, Laura Boyce-Steinhauser, Sandra Dooley ş.a. şi tradusă în limba română de Ioan Barcan. Cartea apare în colecţia „Cateheză”, în formatul 17×24 cm, are 110 pagini şi poate fi procurată de la Librăria „Sapientia” (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 25 lei.

„Căsătoria dorită, pregătită, celebrată şi trăită în lumina credinţei este aceea pe care […] binecuvântarea o sigilează” (Ritualul celebrării Căsătoriei, 11).

Sunteţi logodiţi! Ce minunată binecuvântare! Felicitări! În aceste momente de pregătire cu siguranţă aveţi multe în gând şi în suflet, mai ales iubirea pe care v-o purtaţi unul altuia. E bine să ne reamintim că iubirea aceasta care vă uneşte este un dar de la Dumnezeu. Atunci când vă simţiţi inundaţi de o dragoste copleşitoare faţă de celălalt, întrezăriţi iubirea nemărginită a lui Dumnezeu faţă de voi şi faţă de întreaga umanitate.

După hotărârea de a creşte în credinţa în Isus Cristos şi de a trăi o viaţă creştină, angajamentul pe care vi-l luaţi unul faţă de celălalt în căsătorie este cea mai importantă decizie pe care o veţi lua vreodată. Gândiţi-vă puţin la asta. O mare parte din timpul şi energia voastră este îndreptată acum spre nuntă. Cu toate acestea, pe parcursul lunilor care urmează, timpul pe care îl veţi petrece în rugăciune, reflecţie, conversaţii şi în a învăţa de la cei din jur vă va ajuta să trăiţi o viaţă rodnică şi plină de iubire, în calitate de cuplu căsătorit. Decizia de a-l urma pe Isus Cristos implică un angajament continuu şi conduce la o relaţie mai strânsă care oferă o direcţie vieţii. În mod similar, în căsnicie veţi lua împreună decizii de la cele mai importante până la cele mai lumeşti. Iubirea voastră va deveni mai puternică şi relaţia voastră mai profundă cu fiecare pas pe care îl veţi face împreună. Viaţa ne este călăuzită de iubirea faţă de Cristos: avem nevoie de antrenament şi de un fundament solid. Din acest motiv este aşa de importantă pregătirea pentru căsătorie. Gândiţi-vă la paşii acestei pregătiri ca la nişte cărămizi care ajută la construirea unui fundament rezistent.

Un material pentru nevoile voastre

Această carte a fost scrisă cu gândul la voi! Pe parcursul ei, veţi fi invitaţi să vă gândiţi la rugăciunile şi ritualurile care vor face parte din celebrarea cununiei voastre. Această celebrare va avea loc în prezenţa lui Dumnezeu şi în cadrul rugăciunii Bisericii. Rugăciunile, cântecele, lecturile şi diferitele ritualuri care fac parte din ceremonie scot în evidenţă sensul din spatele acestui angajament important pe care sunteţi gata să îl faceţi. Textele liturgice, simbolurile şi gesturile ne ajută să înţelegem mai bine căsătoria şi din acest motiv a reflecta asupra lor înaintea nunţii ajută la o pregătire mai profundă pentru viaţa de cuplu căsătorit.

Capitolele acestei cărţi au ca scop să vă ajute în a vă crea o imagine asupra căsniciei voastre; să apreciaţi mai mult căsătoria ca sacrament; să vă îmbunătăţiţi felul în care comunicaţi, rezolvaţi conflictele sau gestionaţi banii; să aveţi în vedere multiplele dimensiuni ale sexualităţii şi intimităţii în căsnicie; să faceţi sau să reînnoiţi angajamentul de a trăi împreună ca discipoli ai Domnului; să stabiliţi obiective pentru o căsnicie sănătoasă şi plină de bucurie. Păstraţi această carte ca pe un jurnal, ca pe o amintire a multitudinii de aspecte ale căsniciei pe care le veţi lua în considerare în acest timp de pregătire. Să reveniţi la aceste pagini adesea, mai ales în primii ani de după nuntă, pe măsură ce creşteţi în iubire şi treceţi prin suişurile şi coborâşurile specifice vieţii de cuplu căsătorit. Pe parcursul căsniciei, puteţi revedea conţinutul şi întrebările din această carte pentru a întări şi a reflecta asupra angajamentului pe care l-aţi luat unul faţă de celălalt şi faţă de Dumnezeu.

Procesul de pregătire

Pregătirea pentru căsătorie nu este un curs sau o experienţă trăită „o dată şi gata”. Este o formare spirituală continuă. Experienţele de pe parcursul acestui timp de pregătire sunt paşi spre o călătorie împreună ce va dura o viaţă întreagă. Tot ceea ce veţi trăi împreună pe parcursul pregătirii va ajuta la formarea voastră în calitate de cuplu. Veţi învăţa de la experienţa altor cupluri, veţi lua în considerare aspecte care vor influenţa părerea voastră faţă de căsnicie, şi veţi face toate acestea în timp, cu harul lui Dumnezeu şi în prezenţa Duhului Sfânt.

Poate că, pe parcursul pregătirii, veţi descoperi unele aspecte care vă vor surprinde. Aţi putea găsi unele teme despre care vă este uşor să discutaţi şi altele care vor fi o provocare. Sau aţi putea întâlni subiecte asupra cărora nu sunteţi de acord, despre care nu ştiaţi dinainte şi care ar trebui rezolvate. Orice s-ar întâmpla, luaţi-vă angajamentul faţă de voi înşivă şi faţă de celălalt că veţi fi sinceri şi deschişi, conştienţi că dacă faceţi asta, veţi pune bazele unui comportament care se va păstra şi în viitor. Probabil veţi reveni iar şi iar la această carte pentru a consolida angajamentul pe care vi-l luaţi unul faţă de celălalt.

Cristos în centru

Acest timp de pregătire vă va încuraja să îl puneţi pe Cristos în centrul căsniciei voastre. Poate că sunteţi persoane profund religioase; sau poate participaţi la sfânta Liturghie în mod ocazional, dar rareori vă gândiţi la Dumnezeu sau vorbiţi între voi despre credinţă; poate că participaţi la această pregătire doar pentru a-i mulţumi pe părinţi sau pe bunici, sau pentru că doriţi să vă căsătoriţi în Biserica Catolică. Oriunde aţi fi pe acest spectru de credinţă, timpul de pregătire pentru căsătorie este o ocazie bună să vă deschideţi inima spre Domnul. Ce-i drept, orice moment este un timp potrivit pentru a face asta! Mai ales acum, când puneţi bazele anilor ce vor urma de viaţă în căsnicie, este bine să faceţi loc pentru Dumnezeu. Imaginaţi-vă că aveţi un prieten care vă este alături zi şi noapte, care vă încurajează când vă simţiţi pierduţi, vă dă putere în momentele cele mai grele, vă umple inimile cu iubire. Isus vrea să fie acest prieten, şi încă mult mai mult decât atât. Să vă construiţi căsnicia avându-l pe Cristos în centru înseamnă că nu veţi fi niciodată singuri, viaţa voastră va fi plină de har şi va avea un scop, iar căsnicia voastră va fi înrădăcinată în iubire mai mult decât v-aţi putea imagina.

Biserica vă este alături

La începutul celebrării cununiei voastre, toţi cei prezenţi sunt invitaţi să vă susţină şi să se roage pentru voi. Dacă vă imaginaţi cum va fi la nuntă, când veţi fi înconjuraţi de familiile şi prietenii voştri, să ştiţi că mai sunt şi alte persoane care vă susţin. Pe unele dintre aceste persoane le veţi cunoaşte pe parcursul pregătirii pentru căsătorie: echipa care se ocupă de organizarea cununiei, cuplurile care vă vor fi mentori, un preot sau un diacon. Toţi aceştia şi-au luat angajamentul că vă vor ajuta să puneţi un fundament solid căsniciei voastre. Poate că nici nu le cunoaşteţi încă pe celelalte persoane din comunitate care se vor ruga pentru voi, sau pe cei care, pe parcursul diferitelor etape ale vieţii şi credinţei voastre, vă vor oferi încurajări şi sfaturi. Pentru că facem parte din Biserică, suntem mădulare ale Trupului lui Cristos, uniţi în credinţă, iubire şi susţinere, sprijinindu-ne unii pe alţii la fiecare pas al călătoriei, conştienţi că atunci când facem asta împlinim porunca lui Cristos de a ne iubi unii pe alţii aşa cum ne-a iubit el. Nu ezitaţi niciodată să apelaţi la comunitate atunci când aveţi nevoie de ajutor sau de susţinere în căsnicie sau în alte circumstanţe ale vieţii. Fiţi convinşi că Biserica vă este alături, pregătită să se bucure alături de voi, să vă fie alături în timpuri de încercare şi de tristeţe, recunoscătoare că sunteţi uniţi cu noi în credinţă.

 

Sursa: ercis.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Ce este o comunitate creștină? – Curs de formare pentru familii

Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcopul nostru diecezan, a deschis întâlnirea prin prelegerea „Ce este o comunitate creștină?”. Este un loc în care Cristos e prezent cu adevărat în mijlocul oamenilor: „Unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent și eu în mijlocul lor”. Comunitatea are rol evanghelizator, sărbătorește, slujește, pune în comun și e misionară. De ce e important să facem parte dintr-o comunitate? Pentru a putea reuși în mijlocul atâtor ispite să rămânem creștini.

Citește mai mult »

INVITAȚIE

INVITAȚIE

Dragi părinți parohi, dragi familii din Eparhia de Oradea,

Soții creștini sunt chipul și asemănarea lui Dumnezeu, un dar prețios al bisericii particulare, iar familia, mica biserică, este chemată să manifeste și să ducă la fiecare om mântuirea în propriul ambient de viață.

În acest sens, vă invităm la ÎNTÂLNIREA EPARHIALĂ A FAMILIILOR, cu tema „EUHARISTIA ŞI „LITURGHIA” FAMILIEI”, care va avea loc la Parohia Greco-Catolică Sfântul apostol Andrei din Carei, strada Ignișului nr. 11, duminică, 2 iunie 2024…

Citește mai mult »

Traian: Întâlnirea de primăvară cu familiile

„În viaţa de familie, spunea părintele, Dumnezeu alătură doi oameni, un bărbat şi o femeie, iar cei doi sunt invitaţi să-l vadă şi să-l slujească pe Dumnezeu unul în celălalt. Ce a făcut Isus pe drumul către Emaus, sunt invitaţi să facă soţii pe parcursul vieţii de familie: să-şi stea alături, să-şi vorbească la inimă, să ia masa împreună şi să înveţe să-şi mulţumească, aluzie la Euharistie, care înseamnă mulţumire”.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA