Nicolae Bălcescu: A IX-a Întâlnire Diecezană a Familiilor
Sâmbătă, 6 august 2022, în Parohia „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Nicolae Bălcescu a avut loc Întâlnirea Diecezană a Familiilor. Au fost prezente familii din întreaga dieceză, PS Iosif Păuleţ, episcopul de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, precum şi un număr mare de preoţi. Tema întâlnirii a fost: „Biserica, familie de familii”
Prima parte a întâlnirii a fost coordonată de către doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei.
Întâlnirea a debutat cu salutul părintelui paroh Marius Adam, care şi-a exprimat bucuria în numele comunităţii parohiale pentru demnitatea, dar şi pentru responsabilitatea de a organiza un astfel de eveniment.
A urmat salutul PS Iosif Păuleţ, care l-a rândul său şi-a exprimat satisfacţia pentru o astfel de iniţiativă.
Pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, a ţinut o scurtă cateheză pe marginea temei, insistând mai ales pe responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are în Biserică, în virtutea Botezului. „Familia este parte din Biserică, a spus părintele, fiecare membru al ei, botezat fiind, este parte din Biserică, iar la baza existenţei familiei se află Sacramentul Căsătoriei, celebrat la rândul său în Biserică, de către Biserică. În consecinţă, familia primeşte totul de la Biserică şi este chemată să ofere aportul său Bisericii”.
A urmat o masă rotundă, o serie de întrebări care i-a avut ca protagonişti pe PS Iosif Păuleţ, pr. Robert Gaşpal, paroh la Parohia „Sfânta Cruce” din Săbăoani, familia Bulai din Oituz şi familia Grosu din Bacău. Aceştia au răspuns întrebărilor venite din partea participanţilor, întrebări legate de tema zilei, dar şi de familie şi viaţă.
La ora 11.00, printr-o procesiune solemnă a început Sfânta Liturghie. După salutul episcopului, pr. Marius Adam, parohul comunităţii din Nicolae Bălcescu, la rândul său a spus „bun venit” tuturor familiilor prezente, cerând Preasfinţitului să binecuvânteze noua statuie a Inimii lui Isus, statuie care o va înlocui în prezbiteriu pe cea existentă.
În cuvântul de învăţătură, PS Iosif a subliniat importanţa întâlnirii familiilor în contextul sărbătorii Schimbării lui Isus la Faţă, dar şi a celor trei cuvinte care se află în documentul pregătitor al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodul Episcopilor, prin care vrea să ne ajute să înţelegem că Biserica este sinodală: comuniune, participare şi misiune.
„Cum putem însănătoşi lumea de astăzi în care trăim?, spunea Preasfinţitul. Cum pot familiile să fie un semn al timpurilor pentru lumea de astăzi? Simplu de tot: având grijă! Nu putem să ne uităm la o rana sângerândă impasibili! Aşa cum nu e de ajuns să ne plângem fără să acţionăm în mod concret! Cele trei cuvinte cheie pentru Sinodul episcopilor: comuniune, participare şi misiune trebuie să devină reţeta pe care medicul Cristos ne-o oferă spre vindecare.
Doar în comuniune de credinţă, speranţă şi iubire, doar participând activ la opera Bisericii şi a lumii, vom putea fi adevăraţi misionari ai grijii lui Dumnezeu pentru această lume.
Dragi soţi, familia dumneavoastră este Biserica domestică, este prima Biserică, vă îndemn să nu o lăsaţi niciodată goală, să o umpleţi cu parfumul virtuţilor, să fiţi experţi în comuniune, participare şi misiune, să aveţi mereu grijă unul de celălalt, «şi la bine, şi la greu», aşa cum v-aţi promis în ziua căsătoriei. Să fiţi familii aşa cum vă vrea Dumnezeu, un reflex al Preasfintei Treimi”.
După rugăciunea de la Împărtăşanie, soţii care au împlinit anul acesta 25, respectiv 50 de ani căsătorie au primit o binecuvântare specială din partea Preasfinţitului şi o Diplomă de merit.
Au luat apoi cuvântul PS Petru Gherghel şi PS Petru Sescu, care şi-au manifestat la rândul lor satisfacţia pentru participarea la un astfel de eveniment, îndemnând familiile să fie misionare ale iubirii autentice a lui Dumnezeu.
La rândul său, pr. Felician a mulţumit tuturor celor prezenţi şi împreună cu PS Iosif au încredinţat ştafeta Parohiei „Trupului şi Sângele Domnului” din Gherăeşti, parohie care va organiza anul viitor Întâlnirea Diecezană a Familiilor.
Un amănunt demn de a fi amintit este entuziasmul şi dăruirea corului, care a fost pregătit şi dirijat cu măiestrie de părintele vicar Ştefan Simon.
A urmat prânzul oferit de către comunitatea din Nicolae Bălcescu, în timpul căruia Ansamblu folcloric „Năsturaşii” a întreţinut atmosfera cu un program folcloric de excepţie.
Întâlnirea familiilor a continuat şi după-amiază cu împărţirea pe ateliere de discuţii, după cum urmează: „Familia, subiect şi obiect al Sinodului episcopilor” (pr. Felix Roca), „Familia, comuniune de persoane, după modelul Sfintei Treimi” (pr. Felician Tiba), „Familia, participare activă la viaţa Bisericii (prof. Maricica Bejenaru) şi „Familia şi misiunea ei în Biserică” (prof. Celina Dogaru.
După discuţiile din grupuri a avut loc prezentarea în plen a concluziilor, încheindu-se cu recitarea unei poezii religioase din partea doamnei Agneza Grosu.
Întâlnirea Diecezană a Familiilor de la Nicolae Bălcescu a fost şi anul acesta un adevărat imn închinat Celui care a dorit familia încă din zorii creaţiei, familiile prezente participând în număr foarte mare şi cu mare entuziasm la fiecare din momentele din program, iar comunitatea gazdă s-a dovedit a fi cu adevărat la înălţimea responsabilităţii asumate.
Sincere mulţumiri tuturor care au participat: familiilor din dieceză, celor din comunitatea Nicolae Bălcescu, episcopilor, preoţilor, persoanelor consacrate, corului, de ce nu, şi părintelui Ioan Sociu, de vie memorie, care a fost ctitorul bisericii actuale, părintelui paroh Marius Adam şi părintelui vicar Ştefan Simon, părintelui Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, precum şi tuturor celor care au făcut ca această zi să fie un cu totul şi cu totul specială.
Echipa Radio ERCIS FM a transmis în direct prima parte a programului, Sfânta Liturghie fiind transmisă şi la postul naţional catolic Angelus TV.
Sfântă Familie de la Nazaret, ocroteşte familiilor noastre!
„Trăim un timp în care trebuie să conștientizăm că se întâmplă ceva cu adevărat grav. Nu suntem chemați să oferim răspunsuri folosind același limbaj al lumii, așa cum suntem tentați să o facem. Am ajuns în punctul în care familia este descompusă, fără să ne dăm seama că eliminarea familiei și a căsătoriei implică ștergerea lui Dumnezeu din cultura noastră.”
Episcopia Greco-Catolică de Oradea, prin Departamentul pentru Pastorația Adulților și Familiilor, găzduiește în perioada 11 – 13 martie a.c., la Hotel „Padiș” din Băile Felix, Întâlnirea Națională a responsabililor cu Pastorația Familiilor, la care sunt așteptate delegații din toate diecezele și eparhiile catolice din țară. În cadrul întâlnirii, care are ca temă „Soții creștini: în identitate, misiunea”, Don Renzo Bonetti va prezenta conferințe și metode practice de lucru cu familiile, pe care dânsul le-a dezvoltat de foarte mulți ani în Italia.
Episcopia de Timișoara, prin Biroul Diecezan pentru Pastorația Familiilor, organizează și în acest an mai multe cursuri de formare în limbile maghiară și română pentru acele familii care se implică mai mult în viața parohiei de care aparțin și în organizarea grupurilor de familii. Un astfel de curs de formare a avut loc în limba română în zilele de 28 februarie și 1 martie a.c., în casa comunitară din Timișoara a Surorilor Mariane Schönstatt. Programul a fost condus de Sr. M. Böbe Tari, referent pentru pastorația familiilor, și a cuprins mai multe discursuri și activități interactive.