Tabăra de familii de la Rusca Montană

În perioada 8-10 iulie 2022 a avut loc tabăra pentru familii la Rusca Montană. Au participat șapte familii alături de sora M. Böbe Tari soră mariană de Schönstatt și Pr. Marin Matieș, paroh de Caransebeș.
Tema centrală a fost Parabola Semănătorului (Mc 4, 1-20; Lc 8,4-15).
Au fost trei zile de comuniune, întărire spirituală, plimbări în natură, jocuri și dansuri.
Vineri după-amiază au avut loc jocuri de cunoaștere, urmate de o reinterpretare pentru copii a parabolei semănătorului sub forma de poveste. Programul zilei s-a încheiat cu rugăciunea de seară.
Sâmbătă dimineața, domnul Francisc Craia ne-a ajutat să facem gimnastica de înviorare prin dans.
Părintele Marin Matieș, a celebrat Liturghia și ne-a ținut prelegerea cu titlul Dialogul. Cheia dialogului este ascultarea reciprocă. Această ascultare se face folosind atât urechile cât și ochii. Ascultăm cuvintele, încercăm să înțelegem ce este în sufletul celuilalt și cum se simte acea persoană, fără a o judeca, fără a emite în mintea noastră sentințe condamnatorii. De asemenea, ne oprim din celelalte treburi pentru a putea asculta, nu spunem da, da și auzim doar câteva frânturi în timp ce facem altceva. Părintele ne-a recomandat să punem întrebări pentru a-l putea înțelege mai bine pe cel cu care comunicăm. Legat de copii, să fim atenți, să îi ascultăm, nu doar să îi corectăm. Să ne apropiem de celălalt cu scopul de a-l asculta, de a auzi ceea ce vrea să spună cu adevărat.
Atunci când sunt necesare corecții în familii, ele sunt eficiente dacă acolo strălucește din nou Dumnezeu.
Au urmat convorbiri în cupluri și în plen unde fiecare familie a fost liberă să împărtășească ceva din ce i-a plăcut legat de această prelegere și cum trăiesc ei în familie.
După prânz ne-am plimbat prin natură, pe malul râului până la cascadă. Copii au mâncat zmeură, s-au jucat cu bețe și au găsit brusturi imenși.
Ziua a continuat cu concursuri între familii, cina și un foc de tabără frumos, încheindu-se cu o horă și dansuri de societate conduse de domnul Francisc Craia.
Duminică am parcurs „Calea cuplurilor“ (care se găsește afișată și în bazilica Maria Radna). Aceasta este formată din 15 stațiuni: noi putem deveni una; cum putem face ca și căminul nostru să fie un loc unde slăbiciunile sunt tratate cu milostivire și unde începem fiecare zi din nou cu iubire.
Fiecare familie a ieșit în natură și a discutat stațiunile acestei căi, apoi ne-am întâlnit și am pus în comun ce ne-a atins. Mulți au spus ca s-au regăsit pe ei înșiși în textele stațiunilor. Toți au fost deschiși și astfel am aflat cum o familie, marchează fiecare vineri seara ca o sărbătoare, vizionând un film sau pur și simplu dansează. Alte familii au povestit cum au trecut prin diverse greutăți ale vieții și că sunt recunoscători pentru partenerul lor.
Sora Böbe, pe lângă organizarea generală, a asigurat programul copiilor prin jocuri, pictură pe ghiveci și cateheză, centrându-se pe parabola semănătorului.
Ziua s-a încheiat cu sfânta Liturghie și prânz.

În continuare vă prezentăm câteva mărturii:
„Ne-am simțit foarte bine, a fost o atmosferă caldă și prietenoasă, au fost îmbinate foarte frumos activitățile spirituale cu cele de cunoaștere și joacă. Exercițiile în cuplu au fost de folos. Mulțumim frumos!“ Ana
„Ne-am simțit bine împreună cu celelalte familii. Noi ne-am gândit mult cum să îi facem pe copiii noștri să se întoarcă la casa părintească indiferent de ce se întâmplă (Calea Cuplurilor, Stațiunea 11). Dacă reușim să îi ajutăm să înțeleagă să meargă la Biserică, fără a fi obligați de noi, să simtă bucuria de a-l întâlni pe Isus, atunci cu siguranță se vor întoarce acasă, indiferent de probleme.“ Florentina
„Întotdeauna sunt binevenite exercițiile care îmbină religiosul cu laicul. De fiecare dată mai descoperi ceva, despre tine sau despre alții. Ne-am simțit extraordinar și bucuria cea mare a fost că am legat prietenii noi.“ Heidi
Sincere mulțumiri tuturor, care au spijinit și au contribuit la organizarea acestei tabere.

Familia Costescu

Sursa: www.gerhardus.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Berzunţi: Zile dedicate familiei în lumina anului pastoral

În Parohia Berzunţi, între 6 şi 8 decembrie 2024 s-au desfăşurat Zile dedicate familiei în lumina anului pastoral, predicator fiind pr. Felician Tiba. La Liturghia de încheiere, duminică, 8 decembrie, celebrant principal a fost Preasfinţitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, concelebrând pr. Felician Tiba, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., pr. Ionuţ-Eremia Imbrişcă şi pr. Pavel Beşleagă, parohul comunităţii.

Citește mai mult »

Curs de formare pentru familii

Acest curs își propune în primul rând, ca pe parcursul celor doi ani, familiile să-și întărească viața spirituală și să învețe cum să transmită mesajul autentic al propriilor trăiri, experienţele dobândite în cadrul vieţii matrimoniale, păstrând în același timp unitatea căsătoriei proprii.

Citește mai mult »

Întâlnire cu adulții și familiile în Protopopiatul Beiuș

Tema întâlnirii prezente a fost omilia Papei Francisc în noaptea sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Cristos: „Cel care îmbrățișează universul are nevoie să fie ținut în brațe… să ne întoarcem la Betleem, la esențialul credinței, la prima iubire, la închinare și caritate!” (2021). Invitația adresată familiilor preoților și enoriașilor de aici a dorit să genereze un momemt de comuniune în rugăciune și de cateheză în contextul Postului Nașterii Domnului.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA