Az első boldoggá avatott házaspár ihlette a nyíregyháza-jósavárosi plébánia családi lelkigyakorlatát

Március 14–16-ig ismét lelkigyakorlaton vettek részt a nyíregyháza-jósavárosi Szent Imre-plébánia családjai Nyírbátorban, ahol lelkipásztoruk, Nagy Csaba családreferens segítségével Anyaszentegyházunk első boldoggá avatott házaspárja élettörténetét feldolgozva elmélkedtek és oldottak meg feladatokat.

Boldog Luigi Beltrame Quattrocchi (1880. január 12.–1951. november 9.) és Maria Corsini-Beltrame Quattrocchi (1884. június 24.–1965. augusztus 26.) voltak két évvel ezelőtt Rómában a Családok 10. Világtalálkozója égi védnökei. Négy gyermekük közül az első három a megszentelt életet választotta, a negyedik pedig világi megszentelt szűzként élt. A Beltrame Quattrocchi házaspár volt az első, akik rendszeres foglalkozásokat szerveztek fiataloknak, hogy segítsék őket a hivatáskeresésben. A házasság szentségének szépségéről és fontosságáról tanították őket, és bátorítást adtak az Istennek szentelt életre való elköteleződésre is. A római egyházmegyében ők voltak a családpasztoráció kezdeményezői. (Angelo De Donatis bíboros)

A lelkigyakorlat elmélkedései közben megszokottnak semmiképpen nem mondható feladatokat oldottak meg a résztvevő házaspárok: sütőkesztyűben csokitojást „pucoltak”, jelképezve, hogy hogyan tudják a házastársak segíteni egymást a hétköznapi feladatokban, és bekötött szemmel, konyhai fogócsipesszel pillecukrot is gyűjtöttek és közben megtanulták, mennyire figyelnünk kell a házastársunk hangjára, ha nem akarunk elveszni a mindenfelől bennünket érő többi zajban. Az élet sokszor viharos tengerén egy hajóban evező családos közösség számára megerősítő volt együtt hajót építeni, közösen imádkozni, szentmisén részt venni, és természetesen a gyermekek vidám közössége is erősödött a közös játék, zsoltártanulás és beszélgetések során.

A hétvégén gyakran elhangzott a „Poccs!” szócska, ami a résztvevők egymás felé való titkos, de mégis nyilvános küldetései leleplezését jelentette – például adj a társadnak szerenádot, készíts neki mosolygós szendvicset, énekeltesd meg a csapatot, valahogy öleltesd meg magad –, és segítette a lelkigyakorlatozók folyamatos egymásra figyelését és jókedvét is. Volt közös filmnézés és születésnap ünneplés is. (…)

A résztvevők hálásan köszönik Babály András plébános és Sándor Róbert kántor-gondnok-szakács-mindenes vendégszeretetét és gondoskodását. Ahogy a visszajelzésekben fogalmazott valaki: „Nyírbátor számunkra mindig a nyugalom szigete és lelki feltöltődésünk helyszíne.”

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: magyarkurir.hu

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Megtanultam, hogy van, aki mindig fogja a kezem – Beszélgetés gyászról és újrakezdésről

„Jézus feltámadása engem is fel tud támasztani a gyászból” – idézte fel Horváth Klára azt a gondolatot, ami tavaly húsvétkor egy lelkigyakorlat alatt fogalmazódott meg benne. Hatvan év története sűrűsödött össze a covidjárvány alatt átélt veszteségeiben, amelyekkel egyszerre kellett megküzdenie. Lelki útját mások mellett a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat segítője kísérte.

OLVASS TOVÁBB »

Hét nap, hét házasság története (3.) – Lilla és Ádám

A Görögkatolikus Metropólia interjúsorozattal készült a házasság hete idei rendezvénysorozatára: mindennap más házaspárral ismerkedhetünk meg. Hét nap, hét házasság, hét élethelyzet, egy közös pont: a feltétlen szeretet, az Istennel kötött hármas kapcsolat mindent legyőző ereje. A harmadik házaspár, akivel megismerkedhetünk, Lilla és Ádám.

OLVASS TOVÁBB »

Hét nap, hét házasság története (2.) – Orsi és Csabi

A Görögkatolikus Metropólia interjúsorozattal készült a házasság hete idei rendezvénysorozatára: mindennap más házaspárral ismerkedhetünk meg. Hét nap, hét házasság, hét élethelyzet, egy közös pont: a feltétlen szeretet, az Istennel kötött hármas kapcsolat mindent legyőző ereje. A második házaspár, akivel megismerkedhetünk, Orsi és Csabi.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP