Családi látogatás a Vatikáni Kertekben a Laudato si’ enciklika nyomán

A családok tematikus sétát tehetnek július 13-tól október 26-ig szombatonként a Vatikáni Múzeumok kezdeményezésére, két óra alatt körbejárva a pápa kertjét, közben elmélkedve tanításáról, gyönyörködve a természet szépségeiben. Július 13-án, szombaton indult az eredeti kezdeményezés „Kapd el a természetet” mottóval, amely kifejezetten gyermekes családok számára nyújt lehetőséget a Vatikáni Kertek felfedezésére, és egyben Ferenc pápa enciklikája nyomán felhívja a gyermekek és felnőttek figyelmét a teremtett világ megóvására és a természetvédelem fontosságára. A vezetett séta a Vatikáni Múzeum legújabb családbarát kezdeményezése. Ennek értelmében szombatonként (egészen október 26-ig) a látogatók szakavatott idegenvezetők segítségével betekintést nyerhetnek a vatikáni állam zöld szívébe. Megtekinthetik a bibliai kert növényeit, az erdőt, az angol kertet, a zitella kutat, a IV. Piusz-házat (a Pápai Tudományos Akadémia székháza), az Őrködő Szűzanya és a Fatimai Szűzanya szobrát. Végigjárhatják azokat a helyeket, ahol a pápák szívesen elidőztek sétáik során, megnézhetik a pápai címereket, érdekes történeteket, anekdotákat hallhatnak. A természet, a művészet és a hit elemeit ötvöző útvonalat játékok, műhelyek és játékos feladatok gazdagítják. Közös otthonunk védelme A családi programból nem hiányozhat a kincsvadászat, egy vatikáni „remekmű” elkészítése frottázs-technikával (átdörzsölés), a teknősbékák felfedezése, a Bibliában szereplő növények felismerése, a növényi kommunikáció (Wood Wide Web), a fák családja, szemét vagy természet? – didaktikus programok, amelyek segítségével megtanulják, hogyan különböztessék meg a természetes és a mesterséges termékeket. Egyfajta erdei iskola, ahol az egész család fejlődhet közös otthonunk szépségének és védelmének tudatosításában. A vezetett séta olasz és angol nyelven választható, 6 és 12 éves kor közötti gyermekes családok részére, teljesen akadálymentesített érzékszervi, mozgásszervi és értelmi fogyatékkal élő személyek számára is (a következő e-mail címen kell

Ferenc pápa a születésszám-konferenciához: Az Úr szavára készítsünk helyet gyerekeknek!

Az első kulcsszó a realizmus. Korábban sok tanulmány a Föld túlnépesedését jósolta, mondván, túl sok gyermek születése gazdasági egyensúlyhiányt, nyersanyaghiányt és környezet-szennyezést okozna. A pápát mindig megdöbbentik ezek a mára már régen elavult elméletek, melyek az embereket „problémának” tekintik. Hiszen az emberi élet nem probléma, hanem ajándék. A környezetszennyezés és az éhezés oka nem a gyerekek születése, hanem azoknak a döntése, akik csak magukra gondolnak, mint a féktelen materializmus és a fogyasztási őrület gonosz vírusa, ami megrontja az emberek és a társadalom életét. A probléma nem mennyiségi, hogy hányan vagyunk, hanem hogy milyen világot építünk.

Konferencia „Az emberi élet pasztorációja” címmel

Április 18-án a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma szervezésében webkonferenciát tartottak, amelynek témája: Az emberi élet pasztorációja. Az eseményre a világ minden tájáról 160 résztvevő kapcsolódott be online, köztük a családpasztoráció referensei és vezetői, a családokkal foglalkozó mozgalmak és egyesületek tagjai, és nem utolsósorban a katolikus egyetemek tagjai.

Az EU püspökei: Az abortusz soha nem lehet alapvető jog

Az abortusz jogának az EU Alapjogi Chartájába való felvételéről szóló április 11-i brüsszeli szavazás előtt az Európai Unió püspökei (COMECE) ismételten kijelentették, hogy határozottan ellenzik a javaslatot, és helytelenítik a kényszerítő ideológiákat.

Ferenc pápa katekézise: Vigyázzunk, a szexuális örömöt aláássa a pornográfia!

Január 17-én a VI. Pál teremben tartott általános kihallgatás keretében a Szentatya folytatta a rossz szokásokról (úgynevezett főbűnökről) és az erényekről szóló katekézissorozatát. A mai, negyedik alkalommal a bujaság témájáról elmélkedett az 1Tessz 4,3–5 újszövetségi szakasz alapján. Olasz nyelvű beszédének magyar fordítását teljes terjedelmében közzétesszük.

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP

Fényképek a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának jóvoltából.