A családi asztal nem a telefon pihenőhelye – Aktuális kérdések a pécsi férfitalálkozón

Mintegy százötvenen vettek részt a férfitalálkozók harmadik évada második témakörének előadásain a pécsi Magtár Rendezvényközpontban november 2-án és 3-án. Peck Tibor János informatikus, főiskolai tanár az online tér életünket leszabályozó hatásairól beszélt; Felföldi László megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az okoseszközök elterelik figyelmünket Istentől kapott hivatásunkról.

Idén februárban Peck Tibor János már tartott előadást az informatika alkalmazásának előnyeiről és hátrányairól, hiszen az online tér a privát szféránkba is beáramlott, és szinte korlátok nélkül vette át az irányítást.

Az informatikus, főiskolai tanár utalt Ferenc pápa áprilisi budapesti látogatása során a Papp László Sportarénában elhangzott, a fiataloknak szóló üzenetére: „A csend nem arra való, hogy a mobiltelefonokra és a közösségi médiára tapadjunk; nem, kérlek titeket: az élet valódi, nem virtuális, nem egy képernyőn folyik, hanem a világban!

Az élet a világban zajlik! Kérlek, ne virtualizáljátok az életet! Ismétlem: ne virtualizáljátok az életet, amely konkrét.”

Márpedig a jelenlegi helyzet komoly aggodalomra ad okot, hiszen statisztikai adatok igazolják, hogy 2018-ban több internet-előfizetést tartottak nyilván hazánkban, mint a népesség száma, az azóta eltelt 5 évben pedig ez az olló tovább nyílt – ismertette a főiskolai tanár. – Ma a 16–64 évesek átlagosan napi 6,5 órát töltenek a számítógép és az okoseszközök társaságában, tulajdonképpen valaminek a rovására.

Ahogy a 19. században az ipari forradalom, úgy napjainkban a mesterséges intelligencia teljességgel átalakítja életünket. Ha ellenállunk, kimaradunk, de ha a helyén kezeljük, nem lesz probléma – ezért a cél, hogy okosan együtt tudjunk a fejlődéssel haladni.

Ha nem sikerül a mesterséges intelligenciát és az okoseszközöket okosan alkalmazni életünkben, vagy nem tudjuk felvenni az általuk diktált iramot, akkor korunk technikai fejlődése civilizációs visszafejlődést indukál – figyelmeztetett az informatikai szakember.

Bizonyos területeken, például adatbázisok vagy információs tárházak alkalmazásában nagyon jól teljesít a mesterséges intelligencia, ugyanakkor használatának szabályozása szükséges, különösen a gyermekek mindennapjaiban, akik az okoseszközök folyamatos használata miatt gyakorlatilag észrevétlenül elmennek az élet csodái mellett. Nem élik meg azokat, helyette képeket mutogatnak egymásnak, amiket nem megéltek, átalakítva ezzel embertársaikhoz és Istenhez fűződő kapcsolatukat.

A helyes út megtalálása a szülők óriási felelőssége, ettől függ ugyanis, hogy milyen felnőttek lesznek gyermekeink. A helyes út nem az okoseszközöktől való elrekesztés, hanem helyette szabályrendszert kell felállítani a gyermekek életében. Például azt is ki kell mondani, hogy a családi asztal nem a telefon pihenőhelye – hangsúlyozta Peck Tibor János.

E túlpörgő világban görcsösen ragaszkodunk okoseszközeinkhez, melyekért nagyobb áldozatokat is hozunk, elfeledve közben, hogy mi az Isten akarata az életünkben.

A kérdésre egy helyes válasz adható, ez pedig a család, melynek tagjait Istentől kaptuk, akiknél semmi sem lehet fontosabb számunkra – zárta előadását Peck Tibor János.

Mi az Isten akarata életünkben? Felismerhető és teljesíthető-e abban a korban, amikor nincs valódi csend körülöttünk, amikor mindenki telefonozik, miközben nincs valódi társas kapcsolata – kapcsolódott az előtte szólóhoz Felföldi László püspök előadásában.

A család vagy védettebbé teszi a gyermekeket, vagy veszélyeztetettebbé – emelte ki a főpásztor. – A családban az apa vagy megtanítja a kőkemény nem jelentését a gyermekének, ami később védetté teszi őt az élet kihívásaival szemben, vagy menthetetlenül alulmarad a kihívásokkal szemben.

Napjaink társas kapcsolatainak hiánya az istenkapcsolatban is megmutatkozik, pedig mindnyájunk életfeladata, hogy felismerjük Isten tervét az életünkkel, az életünkben. Isten akarta a létünket, mellyel célja és mely által üzenete van: a szeretet.

Korunk bábeli zűrzavarában, amikor folyamatosan elbeszélünk egymás mellett, meg kell hallani és meg kell érteni egymást és Istent.

 Az ószövetség tanúsága szerint (vö. 1Sám 3,1–21), Éli megtanította Sámuelt arra, hogy meghallja és megértse Istent azáltal, hogy addig „feszegette” a szívét és lelkét, ameddig különbséget tudott tenni az emberi szó és az Isten szava között.[/caption]

Meg kell hallanunk Isten szavát, ha szól, ha pedig nem értjük, kérdezzünk vissza.

Csak a saját belső hangunk és Isten szavának hallgatásával élhetjük meg a másik megértésének csodáját – hangsúlyozta a pécsi megyéspüspök.

Senki sem tökéletes. Isten ezt a világot nem a tökéletességre, hanem a szeretetre, az életre teremtette, melynek végső célja, hogy a mindent átható és elárasztó isteni szeretet és irgalom megszülessen bennünk. Ha az életünket az okostelefon határozza meg, melyhez az időt a családtól vesszük el, már tisztán látható, hogy ez az élet hova vezet minket.

Látható, hogy az okoseszköz túlzott használata által a családi asztalt veszítjük el, mellyel együtt mindent elveszítünk. Hiszen ott ismerjük meg, mi a másik ember szíve vágya. Emberi kapcsolat és szeretet nélkül nem lehet ezt az életet megélni. Egymásért vagyunk, egymást segítve kell egymásért élnünk – fogalmazott Felföldi László.

A találkozó a hagyományokhoz híven közös énekes imádsággal zárult.

*

A férfitalálkozó harmadik évada az alábbi időpontokban és helyszíneken folytatódik: november 10., Mohács; november 17., Szekszárd; november 24., Paks; december 1., Tamási; december 8., Dombóvár; december 15., Szigetvár.

A találkozókra regisztrálni ITT lehet.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Forrás: magyarkurir.hu

Share:

Kapcsolódó tartalmak

A gyerekek szexuális neveléséről – Szülőknek nyújt segítséget Eberlein Éva új könyve

Budapesten, a D18 könyvesboltban mutatták be november 23-án Eberlein Éva Az első pelustól az iskoláig – Kapcsolódás, identitás, nemiség címmel megjelent új könyvét. A szerző a szülőknek ad gyakorlati tanácsokat gyermekük szexuális neveléséhez, amelynek meggyőződése szerint egészen korán el kellene kezdődnie. A bemutatón Arm Katalin beszélgetett a szerzővel és Kunszabóné Pataki Annával.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2023 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP