Egyházmegyei családtalálkozót tartottak Nagyváradon

„Apja már messziről meglátta és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, a nyakába borult és megcsókolta.” (Lk 15, 20) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az egyházmegyei családtalálkozót október 6–7-én Nagyváradon. A programokat a családpasztorációért felelős Tóth Attila Levente margittai plébános és lelkes csapata állította össze.

A családok egységéért, a házastársi hűségért, a gyermekek Isten akarata szerinti fejlődéséért végzett közös imába kapcsolódott az egyházmegyei találkozó közel kétszáz résztvevője. A program első napján, pénteken a Katalin-telepi plébánián gyűltek össze a házaspárok, ahol Böcskei László megyés püspök köszöntötte őket, majd kötetlen beszélgetésre került sor a házasságról, ennek örömeiről és buktatóiról.
Szombat reggel a püspöki palotában dr. Csókay András idegsebész a gonosz lélek elleni harcokról, derűs győzelmekről tartott előadást, melyben Isten iránti elkötelezettségéről, hitéről tett tanúbizonyságot.

A Láthatatlan Színház keretében a házaspárok vezetéseken vettek részt, melyen kapcsolatuk kezdetéről és folyamatáról elmélkedhettek, illetve fogadalommal erősítették meg társuk iránti elkötelezettségüket.
A találkozót délután a székesegyházban bemutatott főpapi szentmise zárta, amelynek főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyés püspök volt. A szertartáson részt vett Tuomo T. Vimpari, a bukaresti nunciatúra ügyvivője és Virgil Bercea görögkatolikus püspök is.

Elmélkedésében Böcskei László arra hívta fel a figyelmet: ezekben a napokban Rómában a szinódus zajlik, melyet Ferenc pápa hívott össze, és ezt kétéves felkészülési időszak előzött meg, amelybe a váradi egyházmegye is bekapcsolódott, hogy a mai időkben együtt keressék az egyházon belül azokat az eszközöket és lehetőséget, melyekkel hatékonyan fel tudják venni a harcot a kihívásokkal és a megpróbáltatásokkal szemben. És bizonyos értelemben az egyházmegyei találkozó is egy szinódus, hiszen az egyházmegye népe szintén azért gyűlt össze, hogy tanácskozzon arról, ami fontos az életében, és Krisztust követve tudjon ellenállni azoknak a kísértéseknek, melyek kirekesztik Istent az életéből, magyarázta a főpásztor.
A megyés püspök ezután két lényeges dologra figyelmeztetett: a meghívásra és a küldetésre. Azt mondta: a modern világban mindenki olyan márkát keres, ami lehetőleg vonzó, drága és feltűnő. Élőlényként, emberként, nőként vagy férfiként mi viszont Isten „márkáját” viseljünk, hiszen a saját képére teremtett bennünket, és ez egy olyan csodálatos ajándék és meghívás, melyet semmi sem tud überelni. Közösen tükrözzük tehát vissza Isten tervét, aki „látta, hogy mindez jó”. A küldetésünk pedig az: engedjük, hogy kibontakozzanak azok a szeretetmagvak, melyeket Isten ültetett el bennünk.

Az elbocsájtás után mindenki kapott egy-egy könyvjelzőt, amiket az Élet az Autizmussal Egyesület fiataljai készítették. Azért – ahogy Böcskei László fogalmazott -, hogy amikor a családtagok együtt lapozzák majd az életük könyvét, erre a könyvjelzőre tekintve megerősödve lépjenek tovább az Isten által számukra kijelölt úton.

Ciucur-Losonczi Antonius

Fotók: Nagyváradi egyházmegye

Forrás: romkat.ro

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Megáldották a jubiláns házaspárokat Nagyváradon

Állandó megújulásban mottóval az elmúlt napokban a nagyváradi római katolikus egyházmegyében is megünnepelték a házasság hetét. A ma délben a székesegyházban bemutatott zárómisén Böcskei László megyés püspök felidézte, hogy több olyan eseményt is szerveztek, melyen a házaspárok, a családtagok, a hívek összegyűltek és találkoztak azért, hogy imáikkal Isten gondoskodásába, oltalmába ajánlják a közösségeiket.

OLVASS TOVÁBB »

A veszteségekről tartottak előadást

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében zajló A nő, aki… rendezvénysorozat keretében november 10-én, pénteken este az Ad Lucem Zarándokházban a Debrecenből érkezett Szentesiné Miklós Andrea klinikai szakpszichológus segített áttekinteni a jelenlevőknek veszteségeik feldolgozásának menetét.

OLVASS TOVÁBB »

Jézus érintésének a szépsége. Első alkalommal szenteltek állandó diakónusokat a nagyváradi székesegyházban

Böcskei László váradi megyés püspök úgy fogalmazott: mindig, amikor elindultok szolgálatra, amikor bátorításra van szükségetek, érintsen meg benneteket Jézus. Hordozzátok magatokkal az Úrnak a szavát, merítsetek belőle mindig erőt. Szilágyi László, Majoros Tibor és Gózner Artúr diakónussá szentelésére került sor a nagyváradi székesegyházban június 17-én, szombaton délelőtt 11 órakor.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP