A nagyszülők és idősek világnapja a remény finom jele

Ferenc pápa kezdeményezésére immár harmadik alkalommal ünnepeljük világszerte a nagyszülőket, időseket. Idén július 23-án tartja a Katolikus Egyház a nekik szentelt világnapot.

„A nagyszülők és idősek harmadik világnapjának, melyet 2023. július 23-án ünneplünk, központi témája: »Irgalma nemzedékről, nemzedékre azokra száll, akik őt félik.« (Lk 1,50). Ez a verssor arra emlékeztet, hogy Isten irgalmassága a történelem folyamán azok tanúságtétele által mutatkozik, akik megtapasztalták ezt az irgalmat és tovább adták azt gyermekeiknek és unokáiknak. A nagyszülők és idősek arra hivatottak, hogy magukon viseljék ezt az irgalmasságot, hogy szavakkal és életükkel meséljenek arról, ahogy Isten hűséges volt ígéreteihez és, ahogyan továbbra is szereti az Ő népét. Ők, ugyanúgy arra vannak meghívva, hogy befogadják Isten irgalmasságát és hagyják megvigasztaltatni magukat az Ő atyai szeretete által, mely nem hagyja el őket soha.” – írja a világnapot meghirdető dokumentum.

A 3. Világnap sajátossága: Ferenc pápa összekapcsolja a hamarosan Lisszabonban sorra kerülő Világifjúsági Találkozó üzenetével, kérve, hogy a gyakorlatban is idén unokák és nagyszülők, fiatalok és idősek szolidaritással karolják fel egymást. Ehhez az idősek imáját és a pasztorális javaslatokat vehetjük segítségül a mellékletek közül.

Az ünnepi szentmisét minden közösség Lélek-sugallta kreativitással készítheti elő, a csatolásban találunk Egyetemes könyörgést, ünnepélyes áldást. A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma teljes búcsút engedélyez – a rendeletet is olvashatjuk a mellékletben.

Felhívjuk a figyelmet a Verbum Kiadó által közreadott Szent Anna szentkép szépségére és fontosságára, de hasznosságára is.

Az ünnephez kapcsolódó pasztorális anyagok az alábbi linkeken érhetők el:

Prefektus levele mindnyajunkhoz

Link a nemzetkozi logohoz

Pasztoralis javaslatok

Szentmise Aldas Teljes bucsu

Nagysz Idosek Vilagnapjanak imaja

Fotó: Vatican media

Bajkó Karcsi

Forrás: csalad.ro

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Közös zarándoklat Máriaradnára az Idősek és Nagyszülők világnapján

Szentatyánk, Ferenc pápa az Amoris laetitia Családév keretében bevezette a „gyökereket őrző” nagyszülők és idősek világnapját, amelyet Szent Anna és Szent Joachim liturgikus emléknapjához (július 26.) közel eső dátumon, a hónap negyedik vasárnapján tartanak. A világnap alkalmából az előző évekhez hasonlóan idén július 26-án az Egyházmegyei Családpasztorációs Iroda zarándoklatot szervezett az idős hívek számára a máriaradnai kegytemplomhoz.

OLVASS TOVÁBB »

„Öregségükben is gyümölcsöt teremnek” (Zsolt 92,15) – A nagyszülők és az idősek zarándoklata Máriaradnára

Idén Szent Joachim és Szent Anna ünnepe alkalmából tartották a nagyszülők és az idősek világnapját. A világnapot tavaly Ferenc pápa rendelte el, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma pedig idén javasolta, hogy ezt a napot ünnepeljék meg szentmisével vagy keressék fel a magányosan élő idős embereket. A temesvári egyházmegyében a világnap helyi megünneplésének előkészületei […]

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP