Családpasztorációs videósorozatot indított Bíró László püspök

„A párkapcsolati idő, a jegyesség ideje nem az Isten háta mögé való, hanem Isten szeme elé.” A jegyesség az első témája Bíró László püspök atya videósorozatának, mely a házasság kérdéseit járja körbe a jegyes-, majd a házaspár és a közösség vonatkozásában is.

A szerelem állapota kegyelmi idő. Két fiatal valamit megtapasztal Istenből, aki a szeretet. Eddig a szülők aggódtak csak a gyerekeikért, most ez a két fiatal kezd el aggódni egymásért. A jegyesség tehát kegyelmi idő, mert egyrészt közelebb jutnak Istenhez, megtapasztalnak valamit Istenből, másrészt a felnőtté válásnak az egyik állomása, amikor elköteleződünk valaki mellett.

A jegyesség a párbeszéd tanulásának is az ideje. Fájdalmas látni, ha egy fiatal pár eltölti az udvarlás idejét anélkül, hogy komoly párbeszéd alakulna ki közöttük. Én-te beszélgetés. És sokszor itt keveredik össze az udvarlási idő a szexszel. A szexualitás a teljes önátadás jele; amíg annak nincsenek meg a külső körülményei, addig az Egyház azt mondja: Ne tedd! Figyelj a másikra, tanulj meg vele kommunikálni, mert ez tartja majd össze később a házasságot is. A dialógus, a párbeszéd.

Forrás, fotó és videó: MKPK Családügyi Bizottság

Forrás: Magyar Kurír

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Katekumenális felkészítés a házasságra – Beszélgetés Marton Zsolt püspökkel és a Kató házaspárral

A szentségekre való katekumenális felkészítés sokak által ismert, s bár a házasság terén kevésbé elterjedt, sok helyütt létező gyakorlat hazánkban. A Ferenc pápa által is szorgalmazott, közösségbe fogadó formát minél szélesebb körben szeretné meggyökereztetni a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága.

OLVASS TOVÁBB »

„Meghívtál, hogy vízre lépjek…” – Árnika története

Ott kezdeném, hogy 3 fiunk van, és szerettünk volna egy kislányt. Mivel a harmadik császármetszés után azt javasolták, hogy ne legyen több gyermekünk, félve szántam rá magam. Próbáltam megfejteni az Isten tervét, hogy ez a folyton felszínre törő vágy a férjem, az én és a legkisebb fiúnk részéről vajon csak a mi önzésünk, vagy a Jóisten akarata? A barátnőm biztatott, hogy kérjek egy jelet az Úrtól ezzel kapcsolatosan, de én azt kérdeztem tőle, „mit kérjek, hogy egy rózsaszín babacipő elém hulljon az utcán? Nem kérek én jelet…” és másnap a járda közepén egy kis fehér bárány szundikendőt találtam, rózsaszín ruhában.

OLVASS TOVÁBB »

A Jóisten számít még rád – Az MKPK Családügyi Bizottságának időspasztorációs programjáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága kezdeményezéséből született a „Melléjük szegődöm” program, amelynek résztvevői április 4-én találkoztak Budapesten, az MKPK irodaházában. Az időseket segítő egyházmegyei küldöttek a második tréningnapon rátekintettek szolgálatuk jelenére és jövőjére. A képzést tartó szakemberekkel beszélgettünk tapasztalataikról.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP