Mi is az a Házasság Hete?

Február 12-19. között Magyarországon 16., Erdélyben 12. alkalommal kerül megszervezésre Házasság Hete programsorozat. A hagyományosan Bálint nap körüli időpontban rendezett, eredetileg Angliából indult kezdeményezés szeretné felhívni a figyelmet a házasság és a család fontosságára, és arra hogy a szerelmet legszebben a házasságban lehet megélni, valamint konkrét kezdeményezésekkel segíteni a házaspároknak kapcsolatuk felfrissítésében, szerelmük megújításában (pl. tematikus előadások, filmvetítések, romantikus vacsorák, házaspárok számára szóló játékos feladatok, stb.).

„A Házasság Hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.”, írja a www.hazassaghete.hu weboldal, ahol sok jó szempontot, ötletet kaphat bárki, aki szeretné saját plébániáján, közösségében is megszervezni ezt az eseményt. Ehhez semmilyen engedély vagy szaktudás nem szükséges, már egy-két házaspár elindíthat helyi szinten egy programot. A Gyulafehérvári Családpasztoráció https://csalad.ro/tevekenysegeink/hazassag-hete/ weboldalán szintén találhatunk jól használható anyagokat a szervezéshez.

Az idei mottó „Szeretetbe kapaszkodva”, ami egyaránt szól minden jószándékú emberhez, de a keresztények számára egy többletjelentést is hordozhat, hiszen nemcsak a „kisbetűs” szeretetbe (mint elköteleződésbe vagy pláne érzelembe) való emberi kapaszkodásra lehet itt gondolni. Kapaszkodós világot élünk, ez nem vitás. Sokan érezzük, hogy szinte összecsapnak a fejünk felett a hullámok. Nem mindegy azonban, kibe-mibe kapaszkodunk, mert ha túlságosan egymásba, úgy járhatunk mint az a fuldokló, aki kapálózásával magával húzta a mélybe a megmentésére igyekvőt. A nagybetűs Szeretetbe, azaz Istenbe kapaszkodó házaspároknak, családoknak viszont meglesz az az erőforrásuk, amely átsegít a problémákon, konfliktusokon, nehézségeken, derűt és békességet ad, s végül biztos révbe juttat.

Ha szeretnénk részt venni a Házasság Hete programjain, hová fordulhatunk?
A témában szervezett magyarországi központi programok nagy része élő közvetítés formájában is elérhető lesz (többek között Tapolyai Emőke pszichológus előadása, a programlistát lásd itt: https://hazassaghete.hu/kozponti-programok/) Ha házaspárként keresünk programot, tájékozódásra ajánljuk a környékbeli plébániák és saját egyházmegyénk facebook és weboldalait. A Gyulafehérvári Családpasztoráció facebook oldalán törekszünk megosztani minden olyan hírt, amely az erdélyi Házasság Hete programokkal kapcsolatos mind a négy magyar egyházmegyében.

Ezen kívül, ha esetleg helyileg nem lenne elérhető kezdeményezés, tájékozódhatunk az esperesi hivatalban, főplébániákon is, ahol a legtöbb esetben lesznek Házasság hete programok. A beérkezett jelzések alapán idén már biztosan készülnek különböző eseményekkel erre a hétre Besztercén, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kászonújfaluban, Korondon, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Nyomáton, Oroszhegyen, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Székelyudvarhelyen, Székelyszentkirályon, Szentegyházán és Kápolnásfaluban, és Temesváron is.
A Házasság Hete ünneplés is, hálaadás a házaspárokért, a szentségi házasságért, a családokért és a családi szeretetért. Sok plébánián a február 12-i vagy 19-i vasárnapi szentmisét a házaspárokért ajánlják fel, akár külön szolgálatra is felkérve őket. A családokban, „kicsiben”, megvalósul az Egyház (vö Familiaris Consortio 49 és 86 pontja). Minden házasságkötés, minden család egy élő sejtje Egyházunknak, mindannyiunk javára. Ezért amellett hogy programokat szervezünk és részt veszünk azokon, örüljünk és imádkozzunk együtt, legalább a Házasság hetében, minden házaspárért és családért.

Török Bernadett

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Közös zarándoklat Máriaradnára az Idősek és Nagyszülők világnapján

Szentatyánk, Ferenc pápa az Amoris laetitia Családév keretében bevezette a „gyökereket őrző” nagyszülők és idősek világnapját, amelyet Szent Anna és Szent Joachim liturgikus emléknapjához (július 26.) közel eső dátumon, a hónap negyedik vasárnapján tartanak. A világnap alkalmából az előző évekhez hasonlóan idén július 26-án az Egyházmegyei Családpasztorációs Iroda zarándoklatot szervezett az idős hívek számára a máriaradnai kegytemplomhoz.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP