Csicsergő mise – A legkisebbek részvételével tartanak szentmisét Celldömölkön

Játék közben, pokrócon ülve hallgathattak szentmisét kisgyermekek és szüleik január 14-én, szombaton a Nagyboldogasszony-templomhoz tartozó egykori kolostor épületében Celldömölkön, ahol a tervek szerint ezentúl minden hónapban tartanak „csicsergő misét”.

A szentmise szabályait megtartottuk, de a keretein lazítottunk – mondta Mikulyák László plébánoshelyettes, aki azt tapasztalja, hogy a szülők sokszor inkább el sem mennek szentmisére a gyermekükkel, mert tartanak tőle, hogy egyrészt a kicsi nem bírja fegyelmezetten végigülni a szentmisét, másrészt mocorgásukkal, esetleg sírásukkal zavarná a többi résztvevőt.

Ezúttal a hideg padok miatt sem kellett aggódniuk a szülőknek: a kolostorépület padlójára pokrócokat, plédeket terítettek, a gyerekek pedig örömmel vették birtokba a rendhagyó játszóteret.

Mikulyák László hozzátette: ha jobb idő lesz, talán átmennek a templomba is. A fő terv azonban az, hogy minden szombaton délután 3 órakor várják a kisgyermekes családokat szentmisére, ami egyúttal jó alkalom a találkozásra, tapasztalatcserére, az örömök és az aggodalmak megosztására is.

Celldömölkön eddig ilyenre még nem volt példa, de az országban több helyütt már beváltotta a hozzá fűzött reményeket hasonló kezdeményezés. A gyerekek is a keresztény közösségünk részei, szeretnénk, ha ezt már kiskorban megtanulnák – hangsúlyozta a plébánoshelyettes. Ha igény mutatkozik rá, a jövőben baba-mama klubot is létrehoznak a plébánián.

A következő csicsergő szentmisét február 4-én tartják.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Lezárult Inez és Henry Casolani máltai házaspár boldoggá avatásának egyházmegyei szakasza

Inez és Henry 48 évig voltak házasok, példamutató életet éltek. Ők az első máltai házaspár, akiknek kanonizációját kezdeményezték. A boldoggáavatási eljárás egyházmegyei szakaszát lezáró szertartást a Charles Scicluna máltai érsek által celebrált hálaadó szentmise keretében tartották július 3-án a vallettai Szent Ágoston-templomban – ugyanott, ahol a Casolani házaspár 80 évvel ezelőtt egybekelt.

OLVASS TOVÁBB »

„Szerettünk volna gyereket, de nem minden áron” – Őszintén a meddőségről

Egy szlovákiai házaspár tíz évig hiába várt gyermekáldásra. Amikor végül elfogadták a tényt, mégis megfogant egy élet. A tíz év meddőség keserű tapasztalatát azonban nem feledték, és ma gyermektelen pároknak szerveznek házasságerősítő hétvégéket. A Nové Mesto munkatársa készített interjút a feleséggel, Katarína Svitanovával, amit az Új Város Online szemlézett.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP