"Balconeras", hogy tanúbizonyságot tegyenek arról, hogy a karácsony Krisztusról szól

 

 

 

2022.11.30., Buenos Aires (Catholica) – A Buenos Aires-i Főegyházmegye Központi Vikariátusának kezdeményezésére idén karácsonykor „balconeras” érkeznek Argentínába, egy olyan erőforrás, amely ismét Krisztust helyezi az ünnep középpontjába. Az Uruguayból származó javaslat lényege, hogy az ajtókon, ablakokon, erkélyeken, ólomüvegablakokon, pultokon vagy járműveken elhelyezik a Születés jelenetének képét, hogy emlékeztessék az embereket arra, hogy „a karácsony Jézusról szól”. A 70 x 40 centiméteres vászonpaneleket, amelyekre Mária és József képe a jászolban fekvő kis Jézussal együtt van nyomtatva, gyakran az utcára néző erkélyeken helyezik el, ezért nevezik őket „balconeras”-nak.

A kezdeményezés szervezői azt szeretnék, ha hagyományossá válna, hogy a kép erőteljes hatása tanúságot tegyen Krisztus eljöveteléről. A „Balconeras” ruhákat a Jézus Szent Szíve Bazilikában található műhelyekben készítik, ahol a Buenos Aires-i Barracas negyedben élő drogproblémákkal küzdő fiatalok kapnak ellátást. A bazilika plébánosa, P. Sebastián García az AICA hírügynökségnek elmondta, hogy a közösség nagyon pozitívan fogadta a javaslatot, és hogy a kérések napról napra nőnek. „Sokan, akik nem tudnak bölcsőt felállítani, elvesztették ezt a hagyományt, vagy akik idén karácsonykor félszívvel teszik ezt a javaslatot, hogy a látható hely a házunkban lehet olyan tanúságtétel, amely a születés képét hordozza” – mondta.

A pap hangsúlyozta az ötlet missziós jelentőségét, „hogy mindenki, aki látja, ugyanazt érezze”. Tekintettel a karácsonyi kínálat sokaságára, „úgy gondoljuk, hogy a keresztény változat a legjobb és a legfontosabb, de az is, amelyet megosztunk” – mondta. A javaslat azt a lehetőséget irányozza elő, hogy az emberek többet vehetnek magukhoz, hogy megoszthassák valakivel, akinek szüksége van rá, és ezzel reményt adjanak. Uruguayban, ahol karácsonykor már többször helyeztek el „balconerákat”, december 8-tól a fővárosban, Montevideóban négy helyen is felakasztják az embereka és a Szeplőtelen Fogantatás Novénája során a hajnali rózsafüzért is imádkozzák. Ezenkívül arra kérik az embereket, hogy hozzák el a jászolból a Krisztusgyermeket áldásért, működjenek közre egy jótékony cselekedetben a közösségben, és mondjanak el egy imát karácsony este családostul. 2018 óta Montevideóban a hívek az erkélyeken kívül a plébániákon és az otthonokban is elkezdték meggyújtani a „betlehemi fényt”.

Forrás: catholica.ro

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Katekumenális felkészítés a házasságra – Beszélgetés Marton Zsolt püspökkel és a Kató házaspárral

A szentségekre való katekumenális felkészítés sokak által ismert, s bár a házasság terén kevésbé elterjedt, sok helyütt létező gyakorlat hazánkban. A Ferenc pápa által is szorgalmazott, közösségbe fogadó formát minél szélesebb körben szeretné meggyökereztetni a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága.

OLVASS TOVÁBB »

„Meghívtál, hogy vízre lépjek…” – Árnika története

Ott kezdeném, hogy 3 fiunk van, és szerettünk volna egy kislányt. Mivel a harmadik császármetszés után azt javasolták, hogy ne legyen több gyermekünk, félve szántam rá magam. Próbáltam megfejteni az Isten tervét, hogy ez a folyton felszínre törő vágy a férjem, az én és a legkisebb fiúnk részéről vajon csak a mi önzésünk, vagy a Jóisten akarata? A barátnőm biztatott, hogy kérjek egy jelet az Úrtól ezzel kapcsolatosan, de én azt kérdeztem tőle, „mit kérjek, hogy egy rózsaszín babacipő elém hulljon az utcán? Nem kérek én jelet…” és másnap a járda közepén egy kis fehér bárány szundikendőt találtam, rózsaszín ruhában.

OLVASS TOVÁBB »

A Jóisten számít még rád – Az MKPK Családügyi Bizottságának időspasztorációs programjáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága kezdeményezéséből született a „Melléjük szegődöm” program, amelynek résztvevői április 4-én találkoztak Budapesten, az MKPK irodaházában. Az időseket segítő egyházmegyei küldöttek a második tréningnapon rátekintettek szolgálatuk jelenére és jövőjére. A képzést tartó szakemberekkel beszélgettünk tapasztalataikról.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP