Megszentelődni, családjainkkal együtt

A családokért és a családfákért nagyszabású, egy hónapos imalánc vette kezdetét november első csütörtökjén a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban a međugorjei imacsoport szervezésében, amely imaláncba portálunk is aktívan bekapcsolódik a videók közzétételével. Az ünnepi szentmisét Böjte Csaba ferences szerzetes mutatta be Ilyés Zsolt plébánossal és Sánta Pál illyefalvi plébánossal együtt. A Mária Rádió élőben közvetítette a szentmisét és az utána következő szentségimádást, rózsafüzérimát.

Böjte Csaba a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban tartott szentmisén. Fotó: Albert Levente/3szek.ro

A szentmise elején Ilyés Zsolt, a Szent József-templom plébánosa köszöntötte Böjte Csaba ferences szerzetest, aki Regina nővér meghívására érkezett Sepsiszentgyörgyre, megnyitni a négyhetes imaláncot a családokért. Arra biztatta a jelenlevőket és a hallgatókat, hogy minél többen kapcsolódjanak be az imaláncba, hisz egyedül nem lehet üdvözülni. „Csak együtt, családjainkkal együtt tudunk megszentelődni vagy süllyedni a bűnben. Nagyon fontos ez az imádság” – hangsúlyozta. A perselyezést Böjte Csaba gyermekotthonai támogatására ajánlotta fel.

A prédikációban Böjte Csaba ferences szerzetes kifejtette: úgy gondolja, hogy világunkban legnagyobb probléma a bűn. Harminc év alatt több mint hatezer gyermeket fogadott be, és szomorú szívvel mondta, ha megvizsgálja, hogy ki miért került gyermekotthonba, akkor valahol ott van a tízparancsolat valamelyikének a megszegése, a bűn. A bűnhöz kétféleképpen lehet hozzáállni: miként Júdás, aki önkezével vetett véget életének, és miként Mária Magdolna, akit bár tisztátalan asszonynak nevezett a Szentírás, sírva, alázattal leborult Jézus lábához, hozzá menekült és belőle az egyház szentje lett. Mária Magdolnát a bűnbocsánatban, az engesztelésben követnünk kellene. Ritkán beszélünk a bűnről, hogy milyen károkat tud okozni az életünkben, hogyan támad a gonosz lélek, aki az Úr Jézust is megkísértette.

Böjte Csaba szerint a mai embernek nagy szüksége lenne a lelki újjászületésre, mivel olyan terheket hurcolunk magunkkal, amik alatt görnyedezünk. A gyógyulást azzal kellene kezdenünk, hogy elvégezzük a szentgyónásunkat – figyelmeztetett. Az egyház öt lépcsőfokot ajánl a sikeres szentgyónáshoz.

Mindenekelőtt a lelkiismeret-vizsgálatot: nézzek szembe magammal. Ha nagyjából tisztában vagyok magammal, akkor jön a bűnbánat: mennyi kárt, fájdalmat okoztam környezetemnek s magamnak is bűneimmel. De nem elég a bűnbánat, jön a harmadik lépcsőfok: az erős fogadás, döntés a jó mellett. Majd jön a negyedik, amikor keresek egy jó szakembert, és elmondom szentgyónásban, hogy mi van bennem. Az ötödik lépcsőfok az elégtétel. A pap szokott adni elégtételt, ami nem büntetés, hanem gyógyszer.

A szentgyónás lépcsőfokainak ismertetése közben megtörtént, megható és tanulságos élettörténetekkel támasztotta alá mondanivalóját. Tanácsokat is adott: arra kell megtanítani a gyermekeket, hogy küzdeni kell a másikért, ne engedjük el egymás kezét! Ne leselejtezzük egymást, hanem tegyünk meg mindent, hogy a másik talpra álljon. Meg kell mutatni, hogy van megoldás, nemcsak a verekedés, a civakodás, a válás. Nem az a dolgunk, hogy egymást elítéljük, hanem Jézus Krisztus példájára merjünk egymásért áldozatot hozni, zarándokként útra kelni, és akkor gyógyulni fog családunk – összegzett Böjte Csaba szerzetes.

A szentmise után Bogyó Csilla, az imacsoport tagja ismertette a családfa-imalánccal kapcsolatos tudnivalókat, ugyanis több helyen, több alkalommal is fognak szentmisét bemutatni mindazokért, akik végzik. A tanúságtételek és beszámolók videóit a RomKat.ro, a Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport, valamint a Mária Rádió Erdély Facebook-oldalon lehet követni. A videók hanganyagai reggel fél nyolckor és este negyed tízkor hallhatók a Mária Rádióban. Bogyó Csilla végezetül a jó Isten áldását kérte az imamaratonra.

Forrás: romkat.ro

Share:

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon szeret Isten, hogy rám bízott öt másik életet

Különböző országokban más-más időpontokban ünneplik az anyák napját, felénk hagyományosan május első vasárnapján emlékezünk meg erről. Összeállításunkban édesanyákat kértünk, ők maguk írjanak arról, hogyan élik meg az anyaságuk egy vagy több gyerekkel, kis avagy nagycsaládban, kisebb vagy már kirepülni készülő gyerekekkel. Idézetek, szép gondolatok helyett álljon itt most Ceclan Andrea írása arról, hogyan éli meg a mindennapokban azt a fontos, szép és nagyon sokszínű szerepet, amit úgy foglalunk össze: anyának lenni.

OLVASS TOVÁBB »

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

Katolikus családok lelkigondozása országos szinten

profamiliacat@gmail.com

 

© Copyright 2021 - 2024 | A ROMÁN PŰSPÖKI KONFERENCIA ÁLTAL TÁMOGATOTT HONLAP