Însoțirea Familiilor

Doisprezece căi de a sprijini familiile, urmând îndemnul „Amoris laetitia

Cele doisprezece propuneri sunt doar câteva moduri posibile de a sprijini îngrijirea pastorală a familiei, în lumina Îndemnului Apostolic „Amoris laetitia”. Fiecare realitate eclezială este rugată să aibă în vedere care dintre aceste propuneri pot fi dezvoltate sau aplicate la nivel local, potrivit condițiilor și nevoilor sale.

1. Consolidarea programelor pastorale legate de pregătirea pentru căsătorie cu noi itinerarii catehetice la nivel diecezan și parohial (cf. AL 205-222), cu scopul de a oferi ore de pregătire pentru căsătorie la distanță, în proximitate și imediat, precum și îndrumarea noilor soți în primii ani de căsătorie. Această responsabilitate este încredințată în special cuplurilor căsătorite care împreună cu preoții, îi sprijină în noua lor călătorie pe logodnici și pe cei tocmai intrați în viața de căsătorie.

2. Încurajarea slujirii pastorale de sprijinire a soților, prin întâlniri de formare și momente dedicate rugăciunii și dezvoltării spirituale, pentru ca soții să cunoască darul și harul sacramentului nupțial (cf. AL 58-ff. And 223-230).

3. Organizarea de întâlniri pentru părinți despre educația copiilor și provocările actuale cu care aceștia se confruntă (cf. AL 172-u. și 259-290), ca răspuns la sfaturile Papei Francisc, care îi încurajează pe părinți să încerce să înțeleagă „unde se află copiii în călătoria lor” (cf. AL 261).

4. Promovarea întâlnirilor de reflecție și discuții cu privire la frumusețea și provocările vieții de familie (cf. AL 32-ff. și 89-ff.), care ar trebui să extindă orizonturi atât în ceea ce privește recunoașterea valorii familiei la nivel de societate, precum și în crearea unor legături strânse între preoți și familii care, prin propria împărtășire și mărturie, îi pot îndruma pe cei aflați în dificultăți.

5. Îmbunătățirea îndrumării cuplurilor aflate în momente de criză (cf. AL 232-ff.) prin oferirea unei perspective optimiste, care să-i ajute să vadă provocările ca pe o oportunitate de a deveni mai puternici și de a crește în iubire.

6. Implicarea cuplurilor căsătorite în pastorația familiilordin dieceză(cf. AL 86-88) și formarea cateheților, seminariștilor și preoților, pentru ca aceștia să colaboreze eficient cu familiile și să răspundă provocărilor lumii de azi (cf. AL 202-ff.). În acest sens, va fi important să se promoveze reciprocitatea între „Biserica domestică/locală” și Biserică (AL 200), pentru ca fiecare să se descopere și să se prețuiască reciproc ca pe un dar de neînlocuit.

7. Promovarea vocației misionare în familii (cf. AL 201, 230 și 324), prin alocarea de timp pentru crearea unor inițiative de evanghelizare și misionarism (de exemplu, cu ocazia primirii sacramentelor de către copii, în timpul pregătirii căsătoriei, a aniversărilor sau ale unor momente liturgice importante).

8. Dezvoltarea unor programe de îngrijire pastorală pentru vârstnici (cf. AL 191-193), care urmăresc să depășească cultura „datului cu piciorul” și a indiferenței sociale și să promoveze inițiative care construiesc punți de-a lungul diferitelor etape ale vieții, oferind totodată oportunități pentru ca persoanele în vârstă să aibă un rol activ în cadrul îngrijirii pastorale a comunității.

9. Introducerea de inițiative în grupul tinerilor care reflectă și abordează probleme precum familia, căsătoria, castitatea, deschiderea către viață, utilizarea rețelelor sociale, sărăcia și respectul pentru creație (cf. AL 40). Trebuie să reușim să stârnim entuziasmul tinerilor, să le sporim capacitatea de a se angaja pe deplin față de marile idealuri și de a face față provocărilor pe care le presupun astfel de idealuri. O atenție deosebită ar trebui acordată în acest an copiilor, pentru a le aduce la cunoștință „Anul Familiei Amoris Laetitia” și inițiativele propuse de aceasta.

10. Încurajarea pregătirii pentru cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor cu itinerarii de cateheză și formare, care să asigure sprijinirea familiilor spre întâlnirea cu Sfântul Părinte, prin experiențe diverse.

11. Lansarea unor inițiative de sprijinire și discernere ale familiilor rănite (cf. AL 50-ff., 241-ff. și 291-ff.), pentru a le ajuta să-și descopere și să își îndeplinească misiunea în cadrul familiei lor și a comunității, aceasta fiind fundamentul botezului lor.

12. Organizarea de întâlniri în parohii și comunități, unde grupurile să poată lua parte la un studiu aprofundat al Amoris laetitia, pentru a crește gradul de conștientizare a oportunităților pastorale concrete care apar în comunitățile ecleziale individuale (cf. AL 199-ff.).

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA

Fotografii dăruite prin deosebita amabilitate a Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață.