Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea I

În perspectiva Jubileului din 2025, Papa Francisc dorește ca acest an 2024 să fie dedicat rugăciunii, invitând întreaga Biserică la timp de mare angajament, care să pregătească Deschiderea Porții Sfinte.

Celebrarea unui An Sfânt își are originile cele mai vechi în tradiția evreiască a jubileului (yobel) ca timp de iertare și reconciliere. Începând cu anii 1300, acesta a fost un moment special de meditație asupra marelui dar al milostivirii divine care ne așteaptă întotdeauna, precum și la importanța convertirii interioare. Ambele sunt necesare pentru a putea trăi darurile spirituale revărsate asupra pelerinilor în timpul Anului Sfânt și pentru a reînnoi legătura care îi unește pe toți cei care sunt botezați ca frați și surori, cu întreaga umanitate, în sensul că toți sunt iubiți de Dumnezeu.

Jubileul nu va implica doar orașul Roma, ci se va extinde mult mai departe, deoarece mila lui Dumnezeu va fi proclamată pentru întreaga lume, devenind astfel o mare oportunitate pentru evanghelizare. În calitate de creștini, suntem invitați să dăm mărturie ca „pelerini
ai speranței” care merg spre Domnul, care își deschide inima milostivă și iertătoare către noi, precum și către frații și surorile noastre care așteaptă încă ca Evanghelia să le fie vestită.

Acest ajutor de resurse, inspirat de magisteriul Papei Francisc, este destinat a fi folosit de credincioși în această perioadă de pregătire pentru deschiderea Porții Sfinte. Este o invitație la intensificarea rugăciunii ca dialog personal cu Dumnezeu. Ea ne cheamă să reflectăm asupra credinței noastre, asupra angajamentului nostru în lumea de astăzi, în diferite sfere în care suntem chemați să trăim, pentru a favoriza o reînnoită ardoare pentru evanghelizarea omului modern. Când Papa Francisc a anunțat Anul de rugăciune care precede Jubileul din 2025, i-a încurajat pe credincioși după cum urmează: „Vă cer să vă intensificați rugăciunea pentru a ne pregăti să trăim bine acest eveniment de har și să experimentăm tăria speranței în Dumnezeu. […] Un an dedicat redescoperirii marii valori și a necesității absolute a rugăciunii în viața personală, în viața
Bisericii și în lume” (Angelus, 21 ianuarie 2024).

Cu diferite ocazii, în catehezele sale, Papa a indicat cum rugăciunea este calea de a intra în contact cu adevărul nostru cel mai profund, unde este prezentă lumina lui Dumnezeu, așa cum ne învață Sfântul Augustin. Papa Francisc încurajează oamenii să persevereze în rugăciune, subliniind modul în care rugăciunea stăruitoare transformă nu doar persoana, ci și comunitatea, chiar și acolo unde răul pare să aibă întâietate.

Pentru fiecare creștin, fie ca rugăciunea să fie busola care ghidează, lumina care luminează calea și puterea care susține în pelerinajul care ne va conduce la intrarea pe Ușa Sfântă.
Prin rugăciune, să putem ajunge la Ușa Sfântă cu inimile noastre pregătite să primească darurile harului și ale iertării pe care Jubileul oferă ca o expresie vie a relației noastre cu Dumnezeu. Fie ca noi să ne cufundăm prin rugăciune într-un dialog permanent cu Creatorul, descoperind bucuria tăcerii, pacea abandonului și puterea mijlocirii în comuniunea sfinților.

Acest ajutor de resurse este menit pentru a ajuta la reînnoirea spiritului de rugăciune în toate acele situații în care suntem chemați să trăim zilnic în viața de zi cu zi. Fiecare parte – de la semnificația rugăciunii personale până la practica ei în viața comunitară – oferă reflecții, îndrumări și sfaturi pentru trăi- mai deplin în dialog cu Domnul prezent în relația noastră cu ceilalți și în fiecare moment al zilei noastre. Există secțiuni consacrate rugăciunii în comunitatea parohială, în familie și
altele sunt dedicate tinerilor, comunităților de clauzură, catehezelor și retragerilor spirituale.

Foto: Vatican Media

Sursa: www.iubilaeum2025.va

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Papa Francisc: Discurs adresat responsabililor internaţionali ai Mişcării Équipes Notre-Dame

Astăzi se crede că buna reuşită a unei căsătorii depinde numai de forţa de voinţă a persoanelor. Nu este aşa. Dacă ar fi aşa, ar fi o povară, un jug pus pe umerii a două creaturi sărmane. În schimb, căsătoria este un „pas în trei”, în care prezenţa lui Cristos între soţi face posibil drumul, iar jugul se transformă într-un joc de priviri: privire între cei doi soţi, privire între soţi şi Cristos.

Citește mai mult »

Fragilitatea vârstnicilor este un „magisteriu” capabil să învețe fără să aibă nevoie de cuvinte

În primul rând: dragostea ne face mai buni. Și voi arătați acest lucru, că vă faceți mai buni unii pe alții iubindu-vă. Și vă spun acest lucru ca „bunic”, cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, de la care am aflat pentru prima dată despre Isus care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne îndeamnă și pe noi să fim aproape unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni.

Citește mai mult »

Rugăciunea în familie – Trăind Anul de rugăciune în vederea pregătirii pentru Jubileul din 2025 – Partea a IV-a

Familia, în cadrul căreia copilul va face primii pași și va rosti primele cuvinte, cum ar fi „mamă” sau „tată”, „mulțumesc” și „te rog”, este, de asemenea, locul de învățare a rugăciunii și de a spune „mulțumesc” Domnului. Pe măsură ce copilul crește, el sau ea se va dedica rugăciunii urmărind exemplul părinților săi, învățând să se bazeze pe Domnul chiar și în cele mai dificile momente, fiind sigur de sprijinul Său.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA