Papa Francisc a deplâns avortarea nenăscuților cu dizabilități într-o cultură a rebutului
Papa Francisc a deplâns faptul că „nenăscuții cu dizabilități sunt avortați”, într-un discurs rostit joi, 11 aprilie 2024, la o conferință din Vatican pe tema incluziunii persoanelor cu dizabilități. Papa a avertizat că „cultura rebutului” se transformă într-o „cultură a morții” atunci când oamenii „presupun că pot stabili, pe baza unor criterii utilitare și funcționale, când o viață are valoare și merită să fie trăită”. El a subliniat că vedem acest lucru astăzi mai ales la cele două extreme ale spectrului vieții – „cei nenăscuți cu dizabilități sunt avortați, iar vârstnicilor aflați aproape de sfârșit li se administrează o «moarte ușoară» prin eutanasie”.
Potrivit Institutului McGrath pentru Viața Bisericii de la Universitatea Notre Dame, se estimează că în Statele Unite au loc până la 27.000 de avorturi anual din cauza unui diagnostic prenatal deficitar. „Fiecare ființă umană are dreptul de a trăi cu demnitate și de a se dezvolta integral. Chiar dacă este neproductivă sau dacă s-a născut cu sau dezvoltă limitări, acest lucru nu îi scade marea demnitate de persoană umană, o demnitate care nu se bazează pe circumstanțe, ci pe valoarea intrinsecă a ființei lor”, a declarat Papa Francisc în Aula Clementină a Palatului Apostolic, la 11 aprilie.
Papa a adresat acest mesaj Academiei Pontificale pentru Științe Sociale, care este formată din academicieni și profesioniști din domeniile dreptului, științelor politice, economiei și sociologiei. Academia se reunește în Vatican în această săptămână pentru sesiunea ei plenară pe tema incluziunii persoanelor cu dizabilități. „Plenara intenționează să preia provocarea și să își aducă propria contribuție prin identificarea… barierelor care sporesc dizabilitatea unei societăți și împiedică persoanele cu dizabilități să participe pe deplin la viața socială”, se arată în programul sesiunii plenare. Conferința de trei zile include discuții despre drepturile persoanelor cu dizabilități, politici pentru o mai mare incluziune economică și perspective filosofice asupra dizabilității și a condiției umane.
În discursul său adresat Academiei Pontificale, Papa Francisc a subliniat că „vulnerabilitatea și fragilitatea fac parte din condiția umană și nu sunt ceva propriu doar persoanelor cu dizabilități”. El a spus că „combaterea culturii rebutului necesită promovarea culturii incluziunii” prin „crearea și consolidarea legăturilor de apartenență în cadrul societății”. Papa a adăugat că „legăturile de apartenență devin și mai puternice atunci când persoanele cu dizabilități nu sunt simpli receptori pasivi, ci participă activ la viața societății ca agenți ai schimbării”.
Potrivit Academiei Pontificale pentru Științe Sociale, nu există o informație exactă privind numărul de persoane cu dizabilități la nivel mondial, dar organizațiile internaționale estimează că 16% din populația lumii se confruntă cu afecțiuni invalidante semnificative. „Primul raport mondial privind dizabilitățile” a constatat că persoanele cu o formă de dizabilitate fizică, senzorială sau intelectuală se confruntă cu multiple dezavantaje în comparație cu restul populației, care includ bariere în accesul la servicii, niveluri mai scăzute de educație, sărăcie și o participare mai redusă la viața politică și culturală.
„Din păcate, în diferite părți ale lumii, multe persoane și familii continuă să fie izolate și forțate să stea la marginea vieții sociale din cauza dizabilităților”, a spus Papa Francisc. „Și aceasta nu doar în țările mai sărace, unde trăiesc majoritatea persoanelor cu dizabilități și unde condiția lor îi condamnă adesea la sărăcie extremă, ci și în situații de mai mare prosperitate unde, uneori, dizabilitățile sunt considerate «o tragedie personală», iar persoanele cu dizabilități «exilați ascunși», tratați ca străini în societate.” În nota conceptuală a Academiei Pontificale pentru sesiunea plenară, Academia a recunoscut puternica solidaritate întâlnită în asociațiile familiale care sprijină și însoțesc familiile ce îngrijesc persoane cu dizabilități, observând că această solidaritate capătă o semnificație socială.
Papa Francisc a subliniat că „grija și preocuparea Bisericii pentru cei cu una sau mai multe dizabilități reflectă în mod concret numeroasele întâlniri ale lui Isus cu astfel de persoane, așa cum sunt descrise în Evanghelii”. „Isus nu doar relaționează cu persoanele cu dizabilități, ci și schimbă sensul experienței lor”, a spus el. „De fapt, El a arătat o nouă abordare a condiției persoanelor cu dizabilități, atât în societate, cât și în fața lui Dumnezeu. În ochii lui Isus, orice condiție umană, inclusiv una marcată de limitări grave, este o invitație la o relație unică cu Dumnezeu, care le permite oamenilor să se dezvolte.”
Papa Francisc îndeamnă universitățile catolice să cerceteze modul în care diferite culturi privesc căsătoria, afirmând că Biserica caută să însoțească familiile pe calea lor către sfințenie.
Părinții care plâng moartea propriului copil – cărora trebuie să le oferim ascultare, apropiere, iubire și sprijin – sunt destinatarii rugăciunilor din luna noiembrie a acestui an, ale căror intenții sunt încredințate rețelei mondiale de rugăciune intitulată Apostolatul Rugăciunii. Ca de obicei, intențiile au fost exprimate de pontif prin intermediul unui mesaj video, realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei.
În discursul său adresat Academiei Pontificale, Papa Francisc a subliniat că „vulnerabilitatea și fragilitatea fac parte din condiția umană și nu sunt ceva propriu doar persoanelor cu dizabilități”. El a spus că „combaterea culturii rebutului necesită promovarea culturii incluziunii” prin „crearea și consolidarea legăturilor de apartenență în cadrul societății”. Papa a adăugat că „legăturile de apartenență devin și mai puternice atunci când persoanele cu dizabilități nu sunt simpli receptori pasivi, ci participă activ la viața societății ca agenți ai schimbării”.