Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor va evidenția temele singurătății și culturii rebutului

Biroul de presă al Sfântului Scaun a anunțat că Papa Francisc a ales tema celei de-a patra ediții a Zilei Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor, care va fi celebrată pe 28 iulie 2024: „Nu mă respinge în timpul bătrâneții” (Psalmul 71,9).

În comunicatul de presă din 15 februarie se arată că, prin alegerea acestui verset, Sfântul Părinte a dorit „să atragă atenția asupra faptului că, din păcate, singurătatea este soarta amară în viață a multor persoane în vârstă, atât de des victime ale culturii rebutului”. În comunicat se mai spune că, „prețuind carismele bunicilor și ale vârstnicilor, precum și contribuția pe care aceștia o aduc la viața Bisericii, Ziua Mondială caută să sprijine eforturile fiecărei comunități ecleziale de a crea legături între generații și de a combate singurătatea”. De asemenea, s-a menționat că această zi va fi și o ocazie pentru întreaga Biserică de a se pregăti pentru viitorul An Jubiliar din 2025.

Reflectând asupra temei alese de Papa, Cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a subliniat apelul Sfântului Părinte la conștientizarea izolării cu care se confruntă multe persoane în vârstă, spunând că este „o realitate foarte răspândită” și că „multe persoane în vârstă sunt adesea victime ale culturii rebutului și considerate o povară pentru societate”. În comunicatul de presă din 15 februarie emis de Dicaster, Cardinalul a mai menționat că, deși „singurătatea, evident, este și ea o condiție inevitabilă a existenței umane”, revine „familiilor și comunității ecleziale… să fie în prima linie în promovarea unei culturi a întâlnirii, să creeze spații de împărtășire, de ascultare, să ofere sprijin și afecțiune: astfel se concretizează iubirea evanghelică”.

De asemenea, Cardinalul a menționat că celebrarea celei de-a IV-a Zile Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor, în luna iulie, va fi o ocazie pentru dialogul între generații, care va contribui la construirea „acelui «noi» mai amplu al comuniunii ecleziale”. „Tocmai această familiaritate, înrădăcinată în iubirea lui Dumnezeu, este cea care învinge orice formă de cultură a rebutului și de singurătate”. Comunicatul de presă notează, de asemenea, că în lunile următoare va fi pus la dispoziție pe site-ul web al Dicasterului pentru Familie un kit pastoral pentru a ajuta persoanele și comunitățile să se pregătească pentru acest eveniment. Papa Francisc a instituit Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor în 2021. Aceasta are loc în a patra duminică din luna iulie, care cade în apropierea sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus.

Foto: Vaticannews.va

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Ce crede Dumnezeu despre noi? – Noua temă a întâlnirii bărbaților din dieceza de Pécs

Este important pentru noi ceea ce cred alții despre noi. Dar nu asta contează, ci ceea ce crede Dumnezeu despre noi și judecăm acest lucru pe baza propriei noastre imagini despre Dumnezeu. Toate acestea modelează modul în care trăim succesele și eșecurile în viața noastră – acesta este mesajul celei de-a treia teme a celei de-a patra ediții a întâlnirii bărbaților din dieceza de Pécs. Evenimentul de deschidere a avut loc pe 31 ianuarie la Pécs, la Centrul Magtár.

Citește mai mult »

CEDO: Europa nu poate fi forţată pentru redefinirea căsătoriei

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că refuzarea recunoaşterii „căsătoriilor” homosexuale nu încalcă Convenţia Europeană privind Drepturile Omului. În decizia din 16 iulie, Curtea explică faptul că în timp ce „unele state au extins căsătoria la parteneri de acelaşi sex”, legile europene care stabilesc dreptul pentru bărbaţi şi femei de a se căsători în mod liber „nu pot fi interpretate ca impunând o obligaţie asupra statelor pentru a oferi acces la căsătorie cuplurilor de acelaşi sex”.

Citește mai mult »

Nu te teme, nu te judec!

„Când simțim că suntem copleșiți de pierderile noastre, de furie,de plânsul care nu se mai termină; când situația este fără speranță și ne pierdem încrederea, vedem dușmani peste tot, chiar și în Dumnezeu, redeschiderea rănilor, chiar dacă ne împinge mai în jos, este primul pas către vindecare; poate asta este cel mai dificil: să ne confruntăm cu pierderile, apoi să lăsăm Lumina să intre, să iertăm.”

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2025 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA