Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor va evidenția temele singurătății și culturii rebutului

Biroul de presă al Sfântului Scaun a anunțat că Papa Francisc a ales tema celei de-a patra ediții a Zilei Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor, care va fi celebrată pe 28 iulie 2024: „Nu mă respinge în timpul bătrâneții” (Psalmul 71,9).

În comunicatul de presă din 15 februarie se arată că, prin alegerea acestui verset, Sfântul Părinte a dorit „să atragă atenția asupra faptului că, din păcate, singurătatea este soarta amară în viață a multor persoane în vârstă, atât de des victime ale culturii rebutului”. În comunicat se mai spune că, „prețuind carismele bunicilor și ale vârstnicilor, precum și contribuția pe care aceștia o aduc la viața Bisericii, Ziua Mondială caută să sprijine eforturile fiecărei comunități ecleziale de a crea legături între generații și de a combate singurătatea”. De asemenea, s-a menționat că această zi va fi și o ocazie pentru întreaga Biserică de a se pregăti pentru viitorul An Jubiliar din 2025.

Reflectând asupra temei alese de Papa, Cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a subliniat apelul Sfântului Părinte la conștientizarea izolării cu care se confruntă multe persoane în vârstă, spunând că este „o realitate foarte răspândită” și că „multe persoane în vârstă sunt adesea victime ale culturii rebutului și considerate o povară pentru societate”. În comunicatul de presă din 15 februarie emis de Dicaster, Cardinalul a mai menționat că, deși „singurătatea, evident, este și ea o condiție inevitabilă a existenței umane”, revine „familiilor și comunității ecleziale… să fie în prima linie în promovarea unei culturi a întâlnirii, să creeze spații de împărtășire, de ascultare, să ofere sprijin și afecțiune: astfel se concretizează iubirea evanghelică”.

De asemenea, Cardinalul a menționat că celebrarea celei de-a IV-a Zile Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor, în luna iulie, va fi o ocazie pentru dialogul între generații, care va contribui la construirea „acelui «noi» mai amplu al comuniunii ecleziale”. „Tocmai această familiaritate, înrădăcinată în iubirea lui Dumnezeu, este cea care învinge orice formă de cultură a rebutului și de singurătate”. Comunicatul de presă notează, de asemenea, că în lunile următoare va fi pus la dispoziție pe site-ul web al Dicasterului pentru Familie un kit pastoral pentru a ajuta persoanele și comunitățile să se pregătească pentru acest eveniment. Papa Francisc a instituit Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor în 2021. Aceasta are loc în a patra duminică din luna iulie, care cade în apropierea sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus.

Foto: Vaticannews.va

Sursa: catholica.ro

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Declaraţia COMECE în vederea votului Parlamentului European

„Promovarea şi facilitarea avortului contravine adevăratei promovări a femeilor şi a drepturilor lor”: reafirmă aceasta Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în vederea votului despre Rezoluţia „cu privire la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, prevăzut pentru 11 aprilie 2024. Într-o declaraţie adresată membrilor Parlamentului European şi cetăţenilor europeni, preşedinţia comisiei subliniază importanţa de a lucra „pentru o Europă în care femeile să poată trăi sarcina lor în mod liber şi ca un dar pentru ele şi pentru societate şi în care a fi mamă să nu fie în niciun mod o limitare pentru viaţa personală, socială şi profesională”.

Citește mai mult »

Misiuni populare la Torino despre fericirea în familie

Comunitatea catolică românească din Torino a avut din nou marea bucurie şi onoare de a primi învăţăturile împărtăşite de către părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Teologic din Iaşi, în cadrul misiunilor populare desfăşurate în perioada 21-24 martie 2024 la Biserica „Madonna del Carmine”. Tema generală a misiunilor a fost: „Vreau ca familia mea să fie fericită! Vreau din suflet!”

Citește mai mult »

Congresul Internațional al Familiilor 2024 va avea loc în Mexic

Cu tema „Toate familiile pot fi mai bune”, orașul Guadalajara din statul Jalisco, Mexic, va găzdui în perioada 1-3 martie Congresul Internațional al Familiilor (CIFAM). CIFAM 2024, o oportunitate de întâlnire, învățare și colaborare intersectorială și interreligioasă, urmărește să unească și să echipeze liderii, organizațiile și familiile pentru a afirma, celebra și consolida instituția familiei ca fundament natural al societății.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA