O mie de mici rugăciuni

În perioada aglomerată a creșterii copiii foarte mici, Jena Muhr caută mici modalități de a încorpora rugăciunea în rutina sa zilnică.

Mi-e greu să mă concentrez la rugăciune la prima oră a dimineții. Deseori, când sună alarma la ora 5 dimineața, sunt mult prea obosită pentru a mă concentra asupra rugăciunii și nu-mi amintesc ce citesc; de multe ori mă adoarme din nou. În schimb, trebuie să încep să mă mișc de la prima oră – altfel s-ar putea să nu mă mai dezlipesc niciodată din pat. De multe ori îmi este greu să mă rog și noaptea. Creierul și inima mea sunt prea obosite de peste zi și nu mai pot asimila nimic. Și odată ce copiii sunt treji, uit de asta. Așa că ce fac în schimb? Cum am încorporat rugăciunea în viața mea de zi cu zi fără aceste momente fixe de devoțiune?

În loc de un singur timp de rugăciune pentru o zi, prefer să spun o mie de rugăciuni mici în fiecare zi. O rugăciune ca un apel telefonic să meargă bine. O rugăciune ca linia de gaz să se miște repede. O rugăciune ca mașina să fie reparată la timp pentru a lua copiii de la școală. O rugăciune ca întâlnirea soțului meu să decurgă bine. O rugăciune atunci când ambulanța sau mașina de pompieri trece pe lângă noi pe drum. O rugăciune pentru ca copiii să mănânce noua rețetă de cină pe care am făcut-o.

Dar, mai presus de toate, rugăciuni de mulțumire. Îți mulțumesc, Doamne, pentru că acel telefon a mers bine. Îți mulțumesc, Doamne, pentru că linia de gaz se mișcă repede (chiar și atunci când nu pare, ar putea dura oricând mai mult). Îți mulțumim, Doamne, pentru mecanicii care lucrează din greu. Îți mulțumesc, Doamne, pentru soțul meu și pentru cât de mult muncește pentru a ne întreține familia. Îți mulțumesc, Doamne, pentru ajutoarele noastre din comunitate. Mulțumesc pentru copiii mei, copiii mei frumoși, care fac mizerie și mănâncă pretențios.

Am descoperit că, dacă presărez fiecare zi cu rugăciuni, îmi permite să rămân înrădăcinată în credința mea. Simt mai bine prezența lui Dumnezeu în ziua mea. Iar eu păstrez o viață mai concentrată, mai răbdătoare și mai recunoscătoare.

Dezavantajul acestei practici este că nu mărește profunzimea cunoștințelor mele sau creșterea în credința mea. Cu siguranță am nevoie de o practică suplimentară pentru a continua să cultiv acea legătură și înțelegere mai profundă cu credința mea. Am făcut novene de-a lungul anilor, dar, oricât de mult aș încerca, apar lucruri – și uneori ele rămân neîncepute sau neterminate. Dar, în această fază a vieții mele, uneori, cele o mie de rugăciuni rapide sunt tot ce pot face față în timpul unei zile. Și încerc să accept că asta pot face.

Am văzut binecuvântări venind din această practică și văd că ea se transmite copiilor mei. Când pierd o jucărie, aud „[Sf.] Anton, [Sf.]Anton, uită-te în jur” venind din camera de joacă. Sau o aud pe fetița de 3 ani cum începe să spună un „Ave Maria” când aude sirene. Sau îl văd pe bebeluș cum încearcă să facă semnul crucii înainte de cină. M-au auzit spunând un milion de rugăciuni mici de-a lungul scurtei lor vieți. Înrădăcinarea zilei familiei mele în rugăciune și credință este un mic mod prin care îmi pot ajuta copiii să crească în credință și să simtă că Dumnezeu este prezent în permanență în viața lor.

Într-o zi voi putea citi Biblia din scoarță în scoarță sau să citesc marile scrieri ale papilor. În momentul de față, nu am concentrarea necesară pentru a mă scufunda în aceste lucrări, dar pot spune o mie de rugăciuni mici pe zi pentru cei pe care îi iubesc. Un mic obicei, plin de rugăciune, poate schimba o zi obișnuită într-una cu adevărat binecuvântată.

Foto: Pixabay

Sursa: catholicmom.com

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Declaraţia COMECE în vederea votului Parlamentului European

„Promovarea şi facilitarea avortului contravine adevăratei promovări a femeilor şi a drepturilor lor”: reafirmă aceasta Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în vederea votului despre Rezoluţia „cu privire la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, prevăzut pentru 11 aprilie 2024. Într-o declaraţie adresată membrilor Parlamentului European şi cetăţenilor europeni, preşedinţia comisiei subliniază importanţa de a lucra „pentru o Europă în care femeile să poată trăi sarcina lor în mod liber şi ca un dar pentru ele şi pentru societate şi în care a fi mamă să nu fie în niciun mod o limitare pentru viaţa personală, socială şi profesională”.

Citește mai mult »

Misiuni populare la Torino despre fericirea în familie

Comunitatea catolică românească din Torino a avut din nou marea bucurie şi onoare de a primi învăţăturile împărtăşite de către părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Teologic din Iaşi, în cadrul misiunilor populare desfăşurate în perioada 21-24 martie 2024 la Biserica „Madonna del Carmine”. Tema generală a misiunilor a fost: „Vreau ca familia mea să fie fericită! Vreau din suflet!”

Citește mai mult »

Congresul Internațional al Familiilor 2024 va avea loc în Mexic

Cu tema „Toate familiile pot fi mai bune”, orașul Guadalajara din statul Jalisco, Mexic, va găzdui în perioada 1-3 martie Congresul Internațional al Familiilor (CIFAM). CIFAM 2024, o oportunitate de întâlnire, învățare și colaborare intersectorială și interreligioasă, urmărește să unească și să echipeze liderii, organizațiile și familiile pentru a afirma, celebra și consolida instituția familiei ca fundament natural al societății.

Citește mai mult »
În perioada aglomerată a creșterii copiii foarte mici, Jena Muhr caută mici modalități de a încorpora rugăciunea în rutina sa zilnică.

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA