„Doamne mă rog pentru fericirea Alinei/lui Robert, ajută-mă să prefer binele ei/lui”.
Dragii mei,
Mă bucur că ne-am întâlnit şi vă mulţumesc pentru încrederea pe care m-aţi arătat-o, spunându-mi că aţi hotărât să vă căsătoriți anul viitor şi că aţi fixat deja data. Nu vă ascund că m-aţi luat prin surprindere şi v-am întrebat dacă nu cumva ați luat prea repede această decizie.
Dar, am adăugat eu, că acest timp, puţin mai mult decât un an, este foarte preţios pentru a vă pregăti să trăiţi viaţă în cuplu. Cu ceea ce nu pregătiţi înainte, vă veți putea confrunta după, și deseori lucrurile se pot complica. Dacă se poate folosi această imagine, aş spune că această perioadă este ca un antrenament de pregătire pentru Campionatul Mondial al Iubirii, deoarece, în fiecare cuplu se reînnoieşte aventura ceea mai importantă din istoria lumii.
Iată de ce aş dori, cu toata discreţia, să vă propun câteva sfaturi sau provocări, pentru a vă ajuta în acest timp preţios.
În primul rând, v-am propus deja o rugăciune specifică pentru acest timp: „Doamne mă rog pentru fericirea Alinei/lui Robert, ajută-mă să prefer binele ei/lui”. Această simplă rugăciune vă va ajută să puneţi pe primul loc persoana reală şi concretă a celuilalt, eliberându-vă de imaginea idealizată de care inevitabil v-aţi îndrăgostit.
În al doilea rând, vă sugerez să alegeţi un cuplu mai matur, pe care îl stimaţi, ca să vă povestească ei cum s-au pregătit, ce au trăit în primi ani, cum au depăşit anumite dificultăţi şi aşa mai departe…
Această perioadă este importantă mai ales pentru a vă cunoaşte, pentru a descoperi bogăţiile şi limitele voastre, modul vostru de a gândi.
Atunci, vă propun să vă scrieţi câte o scrisoare, spunându-vă ce este pentru voi căsătoria, cum vedeţi viaţa de cuplu, ce vă aşteptaţi fiecare de la celalalt. După ce v-aţi schimbat scrisorile şi le-aţi citit, găsiți-vă timp de discuţie, de întrebări şi de lămuriri, de uimire şi de mulţumire. Nu trebuie neapărat să aveţi aceleași pareri de la început despre orice (ar fi chiar îngrijorător).
Scopul este deci, să vă cunoaşteţi, să vă îmbogăţiţi, să căutaţi noi soluţii, să vă respectaţi părerile, să vă acceptați așa cum sunteți.
Data viitoare, vă voi propune o altă temă de discuție.
În sfârşit vă sugerez vizionarea unui film: Permis de căsătorie 2007 (se găseşte subtitrat în româna). Chiar daca este o comedie, arată destul de bine cum viaţa de cuplu are nevoie de un antrenament foarte serios, pentru a nu cădea în iluzia că iubirea este un lucru spontan, care nu are nevoie pregătire.
Întâlnirea Episcopilor și a Delegaților pentru Familie și Viață din cadrul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) s-a desfășurat în perioada 8-10 mai la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni – Snagov. Tema a fost „Doamne, […] cum putem cunoaște calea? (Ioan 14,5). Familia în Europa de astăzi.” Întâlnirea a întrunit reprezentanți ai Conferințelor Episcopale din 22 țări, precum și membri ai Comisiei pentru Familie și Viață ai CCEE, ai secretariatului CCEE și ai FAFCE.
În perioada 8-10 mai 2023, la Mănăstirea Carmelită de la Ciofliceni, a avut loc întâlnirea episcopilor şi a delegaţilor pentru familie şi viaţă din cadrul conferinţelor episcopale europene. Au fost prezenţi 44 de participanţi din 22 de ţări, reprezentându-i pe cei aproape trei sute de milioane de catolici din Europa.
Vineri, 30 decembrie 2022, în Sărbătoarea Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif, în cadrul Sfintei Liturghii solemne, douăzeci și două de cupluri și-au reînnoit, în fața ÎPS Aurel Percă, jurămintele făcute unul altuia, în spiritul credinţei şi al dragostei, la primirea Sacramentului Căsătoriei.