Pentru sărbătoarea Bunei Vestiri, am pregătit o compilație pentru ziarul nostru săptămânal sub titlul Fețele (multicolore) ale maternității în care le-am întrebat pe mame și mame în devenire despre maternitate. Ca parte a compilației, editorul Zsófia Szász, o mamă a doi copii, și-a împărtășit gândurile.
Szász Zsofia și copii. Foto: Szász István Szilárd.
Fiu, fii, diferența este doar o literă, și totuși înseamnă mult mai multă viață, dragoste și bunătate. Și, desigur, provocare, îngrijorare și responsabilitate. Un amestec dulce dintre acestea înseamnă pentru mine maternitate. Scriu aceste rânduri ca o proaspătă mamă a doi copii, deoarece acum exact șase săptămâni – față de momentul scrierii acestui articol – s-a născut al doilea băiețel al nostru și am devenit o familie de patru (+ un câine).
În urmă cu șase săptămâni, când s-a născut un băiețel, nu numai că s-a născut o persoană, nu numai că singurul copil a devenit frate mai mare, dar am avut și eu ocazia să renasc puțin ca mamă. Sunt atât de recunoscătoare că am putut experimenta din nou sarcina. Nouă luni de așteptare a unui copil a fost ceva mai greu de data aceasta, tocmai pentru că știam „ce aveam de pierdut”. A existat în același timp un sentiment de familiaritate, din moment ce deja am experimentat o dată sarcina, știu multe despre proces, dar încă îmi era frică, pentru că eram deja mai conștientă de pericole și complicații. La fel, pregătirea pentru naștere a fost mai grea: din moment ce știam deja cum este să aduc un copil pe lume, îmi era mult mai frică de orele grele care mă așteptau. Tocmai uitasem că, în calitate de mamă, atunci când naștem, nu numai că simțim durere, ci și dobândim o forță și o încredere nemăsurată. Nașterea este un miracol pentru a doua oară. Nașterea fiului meu a ajuns să fie una dintre cele mai importante experiențe împărtășite cu soțul meu.
Cu cel de-al doilea copil, pot experimenta din nou multe lucruri pe care nici nu știam că îmi lipsesc: miros de bebeluș, haine minuscule, co-sleeping, alăptare. Este bine să te minunezi de dezvoltarea unei persoane mici în fiecare zi și să te bucuri de fiecare lucru mărunt, de exemplu când zâmbește în somn sau doarme șase ore o dată.
A avea doi copii are, de asemenea, multe lucruri noi (și câte lucruri nu am experimentat încă). De exemplu, lângă fiul meu mai mic, văd deja cât de mare este fiul meu cel mare de doi ani și jumătate. Este un sentiment grozav să vezi dezvoltarea relației dintre cei doi băieți, pe măsură ce cel mai mare îl sărută și îl mângâie pe cel mic – deși puțin neglijent. Și, desigur, există provocări. În primele zile, am fost îngrozită să mă gândesc cum aș fi capabilă să fiu atentă la lucrurile importante și grija altei persoane? Din fericire, până acum a avut succes (și va continua cumva), dar eu am cel mai bun partener în asta, soțul meu. Numărul de sarcini a crescut, iar timpul liber a scăzut. Eu și soțul meu îi spunem timpul de aur când ambii copii dorm în același timp. Acesta este momentul în care am timp pentru mine, pentru noi înșine și pentru lucrurile care au mai rămas de făcut.
Cu cei doi copii sunt uneori însoțită de sentimente duble. Pe de o parte, experiența cu băiatul meu cel mare îmi dă un sentiment de calm și încredere ca părinte. Pe de altă parte, fiecare copil și fiecare situație sunt diferite, așa că nu știu niciodată soluția perfectă.
Există un alt sentiment ciudat. Pe de o parte, mi se pare atât de natural că s-a născut fiul meu mai mic, încât nici nu știu cum am putea trăi fără el. Cu toate acestea, privind în urmă, m-am simțit completă și când aveam „doar” un copil, sau când eram „doar” soț și soție. Acum știu cât de adevărat este ce am citit la un blogger, că al doilea copil umple un gol despre care nici nu știam că există.
Fiilor mei li s-au dat numele Mátyás și Máté ca al doilea prenume, ambele semnificând darul lui Dumnezeu. Sunt infinit recunoscător pentru „aceste” daruri și, deși cu doi copii nu doar dragostea, ci și numărul sarcinilor crește, știu și sper că Dumnezeu ne va da suficientă putere și răbdare.
Zsófia Szasz
Articolul a fost publicat în secțiunea focus a numărului de duminică din 26 martie, ca parte a compilației „ Spune da unei vieți noi, îngrijeste, educă”.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, sâmbătă, 16 noiembrie 2024, a avut loc o zi de reculegere spirituală pentru soțiile preoților din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.
… cum vei vrea să fii îngrijit când vei îmbătrâni! – acesta a fost mesajul principal al întâlnirii participanților la tabăra de voluntari Caritas din Szárhegy cu András Ildiko, managerul profesional al îngrijitorilor la domiciliu.
Rareori se discută despre planul lui Dumnezeu privitor la sexualitatea umană, cel mult preotul menționează tinerilor ca înainte de căsătorie nu trebuie să treacă dincolo de sărut. Cu toate acestea, se motivează foarte puțin sau chiar deloc de ce să nu se întâmple acest lucru. Și totuși, sexualitatea este parte integrantă a vieții umane. Pentru ca un număr cât mai mare de tineri să cunoască argumentele pentru castitate (adică: abstinența înainte de căsătorie) și imaginea lui Dumnezeu despre cea mai intimă relație, a fost creat programul Calea curată unul către altul. La întâlnirile din cadrul acestui program, accentul se pune pe câte un aspect al sexualității, iar după încheierea prelegerilor există ocazia de a împărtăși experiențe și opinii, menite să contribuie la întărirea reciprocă a participanților.