Duminică, 16 octombrie 2022, a avut loc cea de-a XVI-a Întâlnire a familiilor de catolici români rezidenţi în Spania.
Locul întâlnirii a fost, ca şi la ediţiile anterioare, sanctuarul marian de la Torreciudad. Situat într-un peisaj de vis, şi-a deschis şi anul acesta porţile pentru a găzdui peste cei 70 de pelerini români, veniţi în principal din Lleida şi Zaragoza.
Ca de obicei, drumul cu autocarul a fost un prilej de comuniune şi de rugăciune pentru pregătirea sufletească necesară unei astfel de zile.
Întâlnirea noastră a început cu o procesiune până la capela unde am participat la Sfânta Liturghie, cele două comunităţi împreună cu responsabilii lor: părintele Cristi şi părintele Adrian. O Liturghie frumoasă, participativă, cu un cuvânt de învăţătură interpelativ şi interactiv, bazat în principal pe figura şi importanţa Sfintei Fecioare pentru a ajunge la Isus, prin simpla – şi în acelaşi timp complicata – poruncă a iubirii. Aş rezuma aceste învăţături într-o singură invocaţie adresată Mariei: Mamă. Îndemnul părintelui a fost să fim asemenea unui copil care îşi ridică braţele spre mama sa pentru a fi luat în braţe, fără să întrebe dacă braţele sunt obosite sau nu: să avem curajul şi încrederea de a ne lăsa luaţi în braţe de Mama noastră, cu tot ceea ce ni se întâmplă în viaţa de zi cu zi.
A urmat apoi o noutate pentru noi: vizitarea unui spaţiu aşa-numit „Trăieşte experienţa credinţei”, o călătorie virtuală care are ca scop să trezească interesul şi întrebări existenţiale: un material audiovizual în care, conduşi de apostolul Ioan, descoperim, cu ajutorul tehnologiei, traversând prin fel şi fel de experienţe cotidiene, ce înseamnă fericirea şi care este cheia pentru a ajunge la ea. Descoperim iubirea Sfintei Fecioare, Mama întregii omeniri, care îşi deschide braţele pentru a-i primi pe fiii ei preaiubiţi.
Cea mai atractivă parte a acestei experienţe este cea în care, cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală eşti transportat pe Calvar, la picioarele crucii unde moare Isus, în timp ce apostolul povesteşte care este dovada cea mai mare a iubirii faţă de oameni – a-şi da viaţa din iubire. O întreagă cateheză în care tehnologia ajută la transformarea mesajului pentru a putea ajunge la oricine, de la cel mai mic până la cel mai mare, interpretat şi adaptat pentru a fi înţeles şi pus în practică în experienţele cotidiene. Pentru a fi sfinţi (în devenire, deocamdată), nu e nevoie se fapte eroice, ci de a iubi chiar şi atunci când ne este greu, iubirea ca sacrificiu este cea care ne conduce pe drumul sfinţeniei.
Ultima parte a acestei experienţe de credinţă a avut loc în sanctuar, o videoproiecţie cu multe efecte în care altarul parcă prinde viaţă, iar dialogul imaginat între Sfânta Fecioară şi Sfântul Josemaria, fundatorul Opus Dei, încearcă să arate calea către fericire, care constă în dăruire, angajament, muncă, spiritul de sacrificiu şi, mai ales, iubirea.
A urmat apoi momentul agapei frăţeşti (cu 497 de sarmale „a la Iustina”), o agapă nu numai pentru fizic, ci şi pentru suflet. Clipe de comuniune, de depănare a amintirilor, mulţumiţi că ne putem întâlni din nou pentru a sărbători împreună.
Cu adevărat putem spune că ne-am alimentat sufletele din spiritualitatea acestui sanctuar, un loc de devoţiune către Sfânta Fecioară, care ne binecuvântează cu harurile sale şi ne redă bucuria şi renovarea interioară.
Sursa: ercis.ro