Torreciudad: A XVI-a Întâlnire a familiilor de catolici români rezidenţi în Spania

Duminică, 16 octombrie 2022, a avut loc cea de-a XVI-a Întâlnire a familiilor de catolici români rezidenţi în Spania.

Locul întâlnirii a fost, ca şi la ediţiile anterioare, sanctuarul marian de la Torreciudad. Situat într-un peisaj de vis, şi-a deschis şi anul acesta porţile pentru a găzdui peste cei 70 de pelerini români, veniţi în principal din Lleida şi Zaragoza.

Ca de obicei, drumul cu autocarul a fost un prilej de comuniune şi de rugăciune pentru pregătirea sufletească necesară unei astfel de zile.

Întâlnirea noastră a început cu o procesiune până la capela unde am participat la Sfânta Liturghie, cele două comunităţi împreună cu responsabilii lor: părintele Cristi şi părintele Adrian. O Liturghie frumoasă, participativă, cu un cuvânt de învăţătură interpelativ şi interactiv, bazat în principal pe figura şi importanţa Sfintei Fecioare pentru a ajunge la Isus, prin simpla – şi în acelaşi timp complicata – poruncă a iubirii. Aş rezuma aceste învăţături într-o singură invocaţie adresată Mariei: Mamă. Îndemnul părintelui a fost să fim asemenea unui copil care îşi ridică braţele spre mama sa pentru a fi luat în braţe, fără să întrebe dacă braţele sunt obosite sau nu: să avem curajul şi încrederea de a ne lăsa luaţi în braţe de Mama noastră, cu tot ceea ce ni se întâmplă în viaţa de zi cu zi.

A urmat apoi o noutate pentru noi: vizitarea unui spaţiu aşa-numit „Trăieşte experienţa credinţei”, o călătorie virtuală care are ca scop să trezească interesul şi întrebări existenţiale: un material audiovizual în care, conduşi de apostolul Ioan, descoperim, cu ajutorul tehnologiei, traversând prin fel şi fel de experienţe cotidiene, ce înseamnă fericirea şi care este cheia pentru a ajunge la ea. Descoperim iubirea Sfintei Fecioare, Mama întregii omeniri, care îşi deschide braţele pentru a-i primi pe fiii ei preaiubiţi.

Cea mai atractivă parte a acestei experienţe este cea în care, cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală eşti transportat pe Calvar, la picioarele crucii unde moare Isus, în timp ce apostolul povesteşte care este dovada cea mai mare a iubirii faţă de oameni – a-şi da viaţa din iubire. O întreagă cateheză în care tehnologia ajută la transformarea mesajului pentru a putea ajunge la oricine, de la cel mai mic până la cel mai mare, interpretat şi adaptat pentru a fi înţeles şi pus în practică în experienţele cotidiene. Pentru a fi sfinţi (în devenire, deocamdată), nu e nevoie se fapte eroice, ci de a iubi chiar şi atunci când ne este greu, iubirea ca sacrificiu este cea care ne conduce pe drumul sfinţeniei.

Ultima parte a acestei experienţe de credinţă a avut loc în sanctuar, o videoproiecţie cu multe efecte în care altarul parcă prinde viaţă, iar dialogul imaginat între Sfânta Fecioară şi Sfântul Josemaria, fundatorul Opus Dei, încearcă să arate calea către fericire, care constă în dăruire, angajament, muncă, spiritul de sacrificiu şi, mai ales, iubirea.

A urmat apoi momentul agapei frăţeşti (cu 497 de sarmale „a la Iustina”), o agapă nu numai pentru fizic, ci şi pentru suflet. Clipe de comuniune, de depănare a amintirilor, mulţumiţi că ne putem întâlni din nou pentru a sărbători împreună.

Cu adevărat putem spune că ne-am alimentat sufletele din spiritualitatea acestui sanctuar, un loc de devoţiune către Sfânta Fecioară, care ne binecuvântează cu harurile sale şi ne redă bucuria şi renovarea interioară.

 

Sursa: ercis.ro

 

Share:

Articole din aceiași secțiune ...

Declaraţia COMECE în vederea votului Parlamentului European

„Promovarea şi facilitarea avortului contravine adevăratei promovări a femeilor şi a drepturilor lor”: reafirmă aceasta Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în vederea votului despre Rezoluţia „cu privire la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, prevăzut pentru 11 aprilie 2024. Într-o declaraţie adresată membrilor Parlamentului European şi cetăţenilor europeni, preşedinţia comisiei subliniază importanţa de a lucra „pentru o Europă în care femeile să poată trăi sarcina lor în mod liber şi ca un dar pentru ele şi pentru societate şi în care a fi mamă să nu fie în niciun mod o limitare pentru viaţa personală, socială şi profesională”.

Citește mai mult »

Misiuni populare la Torino despre fericirea în familie

Comunitatea catolică românească din Torino a avut din nou marea bucurie şi onoare de a primi învăţăturile împărtăşite de către părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Teologic din Iaşi, în cadrul misiunilor populare desfăşurate în perioada 21-24 martie 2024 la Biserica „Madonna del Carmine”. Tema generală a misiunilor a fost: „Vreau ca familia mea să fie fericită! Vreau din suflet!”

Citește mai mult »

Congresul Internațional al Familiilor 2024 va avea loc în Mexic

Cu tema „Toate familiile pot fi mai bune”, orașul Guadalajara din statul Jalisco, Mexic, va găzdui în perioada 1-3 martie Congresul Internațional al Familiilor (CIFAM). CIFAM 2024, o oportunitate de întâlnire, învățare și colaborare intersectorială și interreligioasă, urmărește să unească și să echipeze liderii, organizațiile și familiile pentru a afirma, celebra și consolida instituția familiei ca fundament natural al societății.

Citește mai mult »

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA