pregateste pagina pentru tiparire

 
 TINERI   /   COPII 

O vorbă sinceră cu fetele
achizitionare: 28.09.2003; sursa: Editura Presa Bună

Cuprinscapitolul anterior TU ȘI BĂIEȚII

Se deschide inima

Fiindcă Dumnezeu a lăsat ca familia să fie celula vie a societății, e normal că a sădit în inima fiecărui m o atracție spre sexul celălalt. Această atracție aparține total planului Providenței și nu este alta decât iubirea. În iubire bărbatul și femeia se dăruiesc în mod reciproc unul celuilalt, devenind astfel colaboratori și slujitori în realizarea țelului lor comun: chemarea la viață, îngrijirea și educarea copiilor. Ești destul de mare pentru a-ți da seama că, azi, iubirea nu se dedică numai acestui țel sfânt. Afișele, filmele, revistele, romanele, cântecele, radioul își bat joc de adevărata iubire, înjosesc și răpesc adevăratul sens al iubirii.

Încetul cu încetul descoperi o lume care se joacă cu inima omenească, se abate de la drumul cel bun și calcă în picioare simțul frumosului. O lume plină de ușuratici care nu se opresc înaintea nimănui și nu cunosc rațiuni ca: aprecierea de sine, pudoarea, căsătoria, fidelitatea sau maternitatea.

E important să ai o judecată sănătoasă și o voință de fier, fiindcă doar așa poți, cu ajutorul lui Dumnezeu, să-ți păstrezi comoara cea mai prețioasă: inima.

 

Ți se trezește în inimă dragostea

Da, se trezește în tine dragostea. Dragostea care se compune din simpatie, înțelegere, devotament și din acea dorință de a face fericiți pe alții, și acest sentiment se îndreaptă în primul rând spre copii.

Deja de la cea mai fragedă vârstă ți-ai iubit părinții, prietenii, după aceea, devenind mai mare, te-ai simțit atrasă de dragostea maternă față de frații și surorile mai mici și ai ajutat-o cu multă plăcere pe mama în îngrijirea copiilor. Cu ocazia întâlnirilor familiale și acum te atrag cei mai mici și de aceea cei mari vorbesc de tine observându-ți această calitate, iar tu inventezi o mie și una de moduri pentru a-i distra pe cei mici.

Dacă vezi o mamă cu copilul în brațe instinctiv se trezește în tine dorul de mamă și începi să visezi la acea zi când și tu vei putea strânge în brațe copii. Acum se trezește deja în tine sentimentul dragostei. Dar, conform planului lui Dumnezeu, nașterea unei noi ființe necesită unirea a două ființe de sex diferit. Astfel, este natural ca dragostea și atracția față de copii să fie urmată de atracția față de băieți. Într-adevăr, au fost perioade când îți era indiferent dacă te jucai cu băieți sau cu fete. După aceea, făcându-te mai mare, te-ai ferit de băieți pentru că ți s-a părut că sunt insuportabili, duri și violenți. Nu ți-a plăcut modul lor de exprimare, comportarea și laudele lor, faptul că sunt atrași numai de jocuri dure și de aceea ți-ai petrecut cu mare plăcere timpul de joacă în mijlocul fetelor. S-ar putea ca încă și azi să-i privești ca pe niște copii de care-ți este frică. Însă, ca oricare fată, fără să-ți dai seama, ești supusă unei continui dezvoltări și poți realiza foarte bine că ești slabă și ai nevoie de cineva mai tare care să te sprijine atât pe tine cât și pe copii tăi în greutățile vieții. Îți dai seama că bărbatul este doar pentru tine pe acest pământ și se trezește în acest moment un sentiment nou: atracția față de un bărbat. Acest sentiment este natural și de aceea foarte sănătos. Sentimentul acesta este trezit în inima fetei de către Dumnezeu.

Dar să vedem mai departe cum trebuie să se dezvolte acest sentiment de atracție în inima unei fete care ar vrea să rămână sănătoasă, bună și care ar vrea să umble cu ochii deschiși în lume.

Să spunem înainte de toate ceva și despre înflăcărarea dragostei trecătoare, despre pasiunea pe care o simți față de un coleg, față de un tovarăș de joacă, față de un profesor sau o profesoară, față de un artist sau o artistă sau chiar față de muzica rock (care este așa de răspândită azi).

Dacă arzi chiar așa pentru cineva, adulții vor râde de tine, iar tu te vei enerva sau vei plânge de furie sau de exasperare. Dar trebuie să recunoști și tu că, uneori, sunt caraghioase aceste exaltări și se deosebesc radical de adevărata prietenie. Sigur, te doare mult dacă cineva nu vrea sau nu poate să-ți recompenseze sentimentele tale. Dar dacă exaltarea ta este urmată de a lui, atunci va fi într-adevăr mare pericolul. Focul exaltării tale va arde totul: sfaturile părinților, prietenia cu fetele, și chiar munca de fiecare zi. Tu nu dorești nimic altceva decât ca voi doi să supraviețuiți. Egoismul este o greșeală capitală. Iar acest egoism în doi se numește exaltare.

Ce se petrece în această clipă în inima fetelor? Pur și simplu se trezește sentimentul dragostei care nu și-a găsit încă adevărata ființă și anume viitorul său tovarăș de viață sau soț. În lipsa acestuia, fata își îndreaptă entuziasmul în altă direcție. Aceste deraieri sunt de cele mai multe ori urmate de gelozie, melancolie și proastă dispoziție; te duc spre pasivitate, iar în final dăunează atracției normale față de băieți. Fii precaută ca nu cumva să cazi sub cercul de influență al unei asemenea pasiuni.

La un moment dat, poate la vârsta de 15 ani sau mai înainte ori mai târziu, indiferent de faptul că ai sau nu frați, că trăiești la țară sau la oraș, că mediul familial îți este prielnic sau nu, începi să simpatizezi băieții.

Deseori vorbiți între voi despre băieți. Vă plac dacă sunt în cercul vostru. Dar în unele cazuri vă și alarmați... Poate chiar din cauza considerațiilor voastre. Îi priviți cu atenție, ați vrea să pătrundeți în secretele acestui gen care, cu toate că este "gen tare", de multe ori este așa de slab, fiindcă lumea băieților este o enigmă în ochii fetelor și reciproc. Oare ce gândesc ei? Și ei iubesc la fel ca fetele?

Repet, această simpatie instinctivă, această atracție este sănătoasă și normală. Oamenii maturi care se miră de aceasta, care se scandalizează, se supără și chiar sunt uimiți că tinerii vorbesc despre dragoste, nu au reușit să înțeleagă în întregime planul lui Dumnezeu.

Nu a fost conștientă de chemarea ei acea profesoară căreia tânăra fată de 16 ani i s-a adresat în felul următor: "Vorbiți-ne despre dragoste!" La auzul acestor cuvinte, ea s-a speriat ca o găină care clocește ouă de rațe și a răspuns în felul următor: "Ce vorbești? Sper că cele spuse mai înainte nu le-ai luat în serios". În locul ei, eu aș fi răspuns în felul următor: "E în ordine, aceasta dă dovadă de dezvoltarea voastră normală, deci vom vorbi despre dragoste, dar despre adevărata dragoste!".

E incontestabil că, în urmă cu 40 de ani, fetele trăiau altfel decât astăzi. Nu puteau fi găsite decât acasă sau la internat. Azi și fetele trăiesc în vâltoarea vieții: cărțile, ziarele, revistele, filmele, anunțurile, deschid mult mai repede ochii fetelor și inima lor... Ca să-și poată orienta instinctele în direcții corecte, este nevoie de stăpânire de sine, deoarece fiecare instinct trebuie orientat și pus în funcțiune doar la un moment dat. O fată de 13-14 ani este normal să fie preocupată de băieți, însă dragostea adevărată nu constă în faptul că interesul ei se îndreaptă numai spre un anumit băiat.

Nu te dojenesc dacă și la tine situația e identică, deoarece cauza acesteia este deseori neglijența atragerii atenției fetei la timp. Dar dacă meditezi asupra acestui fapt, vei fi de aceeași părere cu mine. Încă nu te simți destul de matură, nici băiatul nu se simte încă matur pentru a hotărî definitiv asupra soartei voastre și încă nu știți în mod hotărât ce așteaptă femeia de la bărbat ca să poată întemeia un cămin durabil, sănătos și strălucitor. Cu aceasta nu vreau să-ți spun că nu ai dreptul să-ți manifești sentimentele față de un oarecare băiat. Este foarte normal ca din mulțimea băieților să-ți găsești unul care-ți este mai simpatic, care are unele calități pe care ceilalți băieți nu le au.

În ceea ce privește hotărârea definitivă, și anume: "mărturisirea dragostei" (care de multe ori e urgentă, deoarece îți este frică de faptul că o oarecare colegă ți-l poate fura), aceasta este deja destul de periculoasă deoarece iubirea este ceva mai complex și mai serios decât crezi tu și nu se poate aranja așa de ușor. Individualitatea ta nu s-a format încă total și nici cea a băiatului pe care-l iubești. Poate sunteți convinși de faptul că sunteți făcuți unul pentru celălalt, dar amândoi trebuie să vă dezvoltați și dacă vă veți căsători azi poate veți divorța peste doi sau cinci ani, sau poate veți rămâne în continuare unul lângă altul, dar veți fi nefericiți. Sunt atâtea căsătorii ratate azi!

 

Ce gândesc băieții despre dragoste?

Da, ce gândesc băieții despre dragoste? Vrei să-ți spun ce deosebire este între băieții serioși și ceilalți băieți?

Băieții serioși simt nevoia - ca și fetele - de a găsi o inimă iubitoare, o tovarășă de viață care să-i consoleze, să-i formeze și să fie mama copiilor lor. Dar băieții sunt convin1i de neputința întemeierii unei familii și problema cea mai importantă a lor nu este acea tendință spre dragoste, ci preocuparea de a-și termina studiile și astfel să se pregătească pentru o anumită meserie. Față de aceasta să fim sinceri: problema principală a fetelor este dragostea. Fetele, "sunt gata pregătite" mult mai repede decât băieții și astfel sunt sortite acelor așteptări care constituie drama existenței lor.

Băieții serioși, chiar dacă sunt atrași de fete, amână alegerea și întemeierea unei familii pentru mai târziu. Sunt și din aceia care nu se pot opune atragerii inimii lor și în special apropierilor temerare provocatoare și urgente ale fetelor, dar după ce "au pățit-o", resimt și-și plâng soarta lor tristă în care au ajuns. De altfel, băieților le este mai greu să rămână curați decât fetelor. Corpul lor este mult mai sensibil, mai excitabil datorită acelui fapt că organele lor genitale, care constituie punctul central al senzualismului, sunt așezate în exteriorul corpului astfel încât senzațiile plăcute se concentrează într-un singur punct și sunt mult mai pătimașe. Pe deasupra, corpul bărbatului produce continuu germenii vieții, spre deosebire de cel al femeii care produce doar lunar un singur germen. Deci, bărbatul trebuie să se stăpânească mai mult decât femeia. În vreme ce fetele nu sunt interesate așa de mult de intimitățile trupului bărbătesc, pe băieți îi conturbă foarte ușor tot ce le amintește de funcția de mamă a trupului femeii

De multe ori se întâmplă că și fetele serioase provoacă excitații și emoții puternice unor băieți serioși - uneori fără să-și dea seama de aceasta - spre exemplu, dacă vestimentația le atrage atenția băieților asupra trupului lor: dacă bluza are un decolteu exagerat, este prea strânsă pe trup, nu are mâneci, sau dacă decolteul de la mânecă este prea mare, dacă în timpul șederii sau în timp ce merg pe bicicletă, genunchii le sunt descoperiți, dacă costumul de baie este exagerat de sumar. Fă-te plăcută fără a fi provocatoare!

Sunt și unii băieți de care trebuie să te ferești. Acești tineri sau adulți nu sunt în stare să-și domine instinctele. Sunt posesorii unor fantezii murdare și fac tot posibilul ca să le atragă după sine în cea mai adâncă mocirlă pe fetele tinere, lipsite de experiență. La aceștia, totul este denaturat: trupul - chiar dacă este frumos - și chiar inima. Sunt incapabili de a privi cu respect toate acele calități care sunt în corelație cu dragostea adevărată. Nu-i interesează decât trupul și neglijează total inima, sufletul și spiritul.

Chiar dacă sunt tineri sau bătrâni, aceștia "fug după fete", nu pentru ca să "le iubească" dar, ca în mod egoist, să le folosească drept instrumente de joc. Ei sunt aceia care se ocupă cu acel joc scârbos, numit flirt. Acesta constă în faptul că doar din distracție este prinsă în mreje o fată tânără, este sedusă cu false îmbrățișări, este orbită, ca apoi, încetul cu încetul, profitând de diferite șiretlicuri, să recurgă la asedierea pudicității ei. Și, după ce s-au simțit satisfăcuți, își părăsesc prada, căutând alta, negândindu-se la rana provocată victimei lor. Câte fete sincere, poate eleve sau muncitoare cad pradă acestui joc iar după aceea, regretă amarnic acest comportament al lor. Deschide-ți ochii și nu uita să fii prudentă!

Dacă ești acostată pe stradă sau altundeva de vreun bărbat străin, continuă-ți drumul liniștită și nu da nici o atenție complimentelor lui.

Dacă un băiat necunoscut se oferă să te conducă, indiferent de motivul pe care-l invocă, nu accepta. Dacă te va urmări, chiar și după refuzul tău, încearcă să scapi de el sau adresează-te altora.

Dacă nu cunoști intențiile unora, indiferent dacă îți sunt cunoscuți sau nu, cere-i sfat tatălui, mamei, unei profesoare sau chiar duhovnicului tău.

Un bărbat necunoscut o roagă pe Brigitte, sub pretextul că este obosit, să ducă o scrisoare și un pachet într-o casă părăsită. Brigitte nu-și închipuie că este în mare pericol, dar povestește totul tatălui ei. A doua zi, bărbatul este căutat de poliție și ies la iveală adevăratele lui intenții. Este arestat fiindcă dispune de înclinații bolnave către tinerele fete.

Să-ți amintesc de Maria Goretti pe care voia să o violeze un tovarăș de joacă. Maria i s-a opus și asasinul a strivit-o. Din faptul că sfântul Părinte Papa a canonizat-o pe tânăra Maria Goretti, reiese că și dânsul e convins de pericolele care periclitează azi tinerele fete. Tocmai de aceea a prezenta-o ca model pe această tânără eroină adolescentă.

 

Fetele nesăbuite

Din păcate mai sunt și fete care nu pot concepe ce mari comori le-a încredințat Creatorul și care nici nu au încercat cel puțin să facă ordine în lumea gândurilor lor. Acestea sunt numite fete nesăbuite. În primul rând, le tentează acea dragoste pe care au întâlnit-o în filme sau pe filele romanelor. Ele se delectează cu filmele și romanele de dragoste care, de multe ori, denaturează adevărul. Răsfoiesc cu mare pasiune revistele în care femeia nu este nimic altceva decât o jucărie în mâna bărbaților. Aceasta nu-mi strică! Oare au dreptate?

Se împrietenesc cu fete libertine și prost educate care nu știu să discute despre altceva decât despre dragoste și despre băieți. Se joacă cu focul și nu știu până unde le pot duce aventurile. Asemenea fete nesăbuite se îndrăgostesc de acei băieți care în esență sunt cu intenții și suflet necurat, au părul frumos, privirea lacomă, dispun de o voce lingușitoare, au bani mulți și umerii lați, poate chiar și mașină. Ca să-și poată menține prada, acești băieți, asemenea păianjenului, țes pânza împrejurul fetei cu mrejele lor, chemându-le la întâlniri clandestine, ducându-le la film, copleșindu-le cu cadouri, le îmbată, le descriu în mod iluzoriu viitorul, le copleșesc cu fel de fel de promisiuni. Fetele imprudente cred în aceste promisiuni, necunoscând adevăratele intenții ale acestor băieți, acceptă total și apoi se subordonează din ce în ce mai mult lor. Dacă în căsătorie sunt permise acele gesturi care exprimă iubirea naturală, în flirt, aceste gesturi slujesc doar voluptății egoiste. Cunosc fete imprudente care suportă sărutările băieților abia cunoscuți fiindcă aceasta se obișnuiește și în filme. Și după aceea urmează marile decepții!

Acele fete despre care vorbesc, sunt convinse că o atitudine suspinătoare sau o mișcare seducătoare îi cucerește pe băieți ca și în filme. Iar jocul continuă, dar nu așa ca în adevărata dragoste, dar devine mai infect egoism în dublu. El nu vrea nimic rău, spune fata. Ce rău poate fi dacă o fată îi permite una-alta unui băiat care o iubește așa de mult? Îi permite totul băiatului, fiindcă acesta îi înfinge în inimă săgeata otrăvitoare: "Dacă nu mi te supui, înseamnă că nu mă iubești!" Și atunci, spre a nu-l pierde, fata sacrifică totul.

O, ce deplorabilă trezire urmează după aceea! Vezi ce departe am ajuns de la adevărata dragoste! Poate simți o frică anticipată de viitoarele întâlniri. Dar nu te necăji degeaba, ci fii doar prudentă. Ți-am mai spus: "O fată bine experimentată, valorează cât două". Acasă, în familie, ți se spune destul de des: nu discuta cu acel băiat, nu pleca seara singură de acasă, nu-i accepta acelui băiat plimbările cu mașina. Părinții tăi cunosc mai bine viața decât tine, cunosc pericolele amenințătoare. Ei văd destul de clar și nu-ți doresc decât binele. De aceea, fii sinceră față de ei!

Dacă și tu ai devenit prada vreunei aventuri, nu te pot sfătui altceva decât să faci tot posibilul pentru a reveni pe calea cea dreaptă. Te asigur că acest lucru nu este imposibil și menționez că niciodată nu este prea târziu. Spun din nou că cel mai bun punct de plecare al acestei vieți este o mărturisire sinceră și bună care remediază totul. Deschide-ți inima înaintea cuiva pentru ca puterea și lumina să poată pătrunde în ea.

 

Cum să vă comportați cu băieții

Sfaturile care urmează să ți le dau îți vor fi de folos mai degrabă sau mai târziu. Cu ajutorul lor îți vei putea ajuta colegele intime, le vei putea înțelege mai bine și vei reuși să le îndrumi pe calea cea bună dacă - după cum se spune - "Au apucat- pe o cale greșită".

Pentru început nu uita să profiți de fiecare prilej ce ți se oferă: îndemnurile din partea părinților, educația sănătoasă oferită tinerilor, sportul sau excursiile în colectiv pentru a-i cunoaște mai bine pe băieți.

Te asigur că nu e ușor să sondezi. Psihologia lor diferă cu totul de a ta. Nu te mulțumi cu aparențele. Încearcă să le cunoști sufletul. Nu te lăsa buimăcită de amănunte, și anume: vocea băiatului, dispoziția, puterea, culoarea părului, mașina, banii, succesele lui universitare sau performanțele sale sportive.

O fată se îndrăgostește de un oarecare băiat fiindcă dispune de o voință de fier, este încăpățânat și violent. "Este un om de caracter" - spune fata despre el. Dar, din păcate, acest băiat este egoist, nu-i permite să fie contrazis și fata își va regreta temeritatea în toate zilele de după căsătorie. O altă fată e nebună după cineva din familie mare. Dar, din păcate, nu este așa de generos nici în sentimente, nici în fapte. Fata persistă cu insistență pe lângă el; îl acceptă ca soț și numai după un an divorțează. O a treia fată, perseverentă, se căsătorește cu un băiat care urăște gălăgia făcută de copil. Copilul seamănă leit cu tatăl său care se comportă cu soția lui ca și cum ar fi ultima servitoare. După căsătorie și ea devine sluga bărbatului ei și pe deasupra nu are copii pentru că bărbatul nu vrea să-i aibă.

Pe de altă parte, nu e nevoie să-l condamni pe acel băiat doar pentru că nu și-a ales bine cravata, sau pentru că haina nu-i stă ireproșabil. Nu uita să-i pui câteva întrebări inocente cu ajutorul cărora poți afla moravurile lui, convingerile religioase, fermitatea (care nu totdeauna este în concordanță cu societatea colegilor lui), dragostea față de muncă, mamă și surori și comportamentul lui față de alți copii.

Fii simplă, dreaptă, surâzătoare și rezervată față de băieți! Băieții au nevoie de acele calități ale tale care să mențină armonia trupească și sufletească pentru ca, la întrunirile familiale și sociale, pe terenul de tenis sau la ștrand să se împrietenească cu acele fete care nu se gândesc imediat la dragoste și care răspândesc bucurie, pace, optimism și seninătate în jurul lor. Nu-i lua în considerare pe acei colegi care te socotesc a fi lașă. Nu ei îți dirijează viața. Comportă-te în așa fel încât să fii demnă și distinsă și, dacă e necesar, nu uita să știi să și pretinzi respectul. S-ar putea întâmpla ca și un băiat serios să fie furat în prezența ta de patimile lui și să-ți facă o declarație de dragoste. Chiar dacă ți-ar fi greu, comportă-te liniștită și răspunde-i cam în felul următor: "Permite-mi să îți spun nu, pentru că nu vreau să am deja de pe acum obligații față de cineva". Fii viguroasă dacă vrei să-ți păstrezi liniștea inimii. Acest gând de multe ori trebuie pus în practică, mai ales dacă e un băiat pe care îl simpatizezi și tu. De altfel, nu este recomandabil să decizi sub influența sentimentelor momentane.

Îngrijește-te de inima ta! Multor fete le este frică de faptul că vor rămâne nemăritate și din această cauză se grăbesc cu măritișul. Chiar și colegele lor le încurajează să nu aleagă și să profite de prima ocazie ivită. Să nu-ți fie frică că nu te vei căsători! Ți-am mai spus că la vârsta de 14-16-18 ani nici individualitatea ta, nici a băiatului nu s-au conturat definitiv. Gusturile se pot schimba foarte ușor în decursul unui an. Să numărăm numai, de exemplu, pasiunile unei fete îndrăgostite. Câte au fost și despre fiecare era convinsă că acesta din urmă a fost cel mai frumos și cel mai veritabil.

Ferește-te de declarațiile amoroase premature și de intimitățile anacronice. Dacă simți față de un fost tovarăș de joacă o deosebită simpatie sau chiar dragoste nu-ți destăinui imediat sentimentele, dar pregătește-te în mod serios ca astfel să fii demnă de iubirea lui. Câte iubiri frumoase s-au copt în timpul anilor de tăcere. Să nu crezi că un băiat care este politicos, serviabil și amabil față de tine te și iubește! Deseori am auzit cât de consternați erau unii băieți văzând că fetele au văzut și interpretat ca declarație de dragoste ceea ce din partea lor nu era decât dovada bunei educații, a tactului sau eventual a acelei bucurii de a putea fi în prezența fetelor.

 

Cea mai bună pregătire

Vrei într-adevăr să te pregătești pentru o dragoste adevărată? Atunci fă-ți viața mai uniformă.

 

Trăiește unită cu Dumnezeu.

Rugăciunea te pune în fața lui Dumnezeu, își face loc în vârtejul sentimentelor tale și, încetul cu încetul se restabilește echilibrul sufletesc. Mărturisirea te obligă să-ți aduni gândurile, vorbele și faptele. Euharistia te unește cu Cristos, iar evlavia te leagă de inima iubitoare de mamă a sfintei Maria. Într-un cuvânt, întreaga viață pregătește-te în mod serios pentru frumoasa ta chemare de mamă.

 

Fă ordine în interiorul tău

Dezvoltă-ți organismul, sentimentele, rațiunea, inima, conștiința; dar fiecare să-și îndeplinească rolul său, așa cum de exemplu într-o catedrală fiecare stâlp își are rolul lui, fiind la locul lui. Tot ce este în tine să fie în armonie cu Dumnezeu care ți-a dăruit harurile lui. Nu fi niciodată inactivă, ocupă-te cu studiul, cu treburile oficiale, dezvoltă-ți cunoștințele în diverse domenii, efectuează în mod voluntar munci speciale și exersează-te în fapte bune. O viață bine organizată e cea mai sigură armă împotriva iluziilor, împotriva sentimentalismului distrugător.

 

Trăiește în comuniune cu aproapele tău

De azi înainte încearcă să-i ajuți mai mult pe frații tăi. Pune în slujba aproapelui valoroasele calități feminine cu care te-a înzestrat Dumnezeu. Aproapele tău să fie mai întâi părinții și frații. În loc să fii insuportabilă, egoistă, pretențioasă și o adevărată spaimă a familiei, fii o ființă la ajutorul căreia se poate apela totdeauna. Prietenii tăi sau, eventual, colegii tăi de muncă au nevoie totdeauna de exemplul tău și de consolările tale.

Aproapele tău este acela pe care-l vezi zilnic pe stradă și căruia îi poți face o mică bucurie cu un surâs sau cu o vorbă bună. Aproapele tău este fiecare om, întreaga omenire care a fost chinuită de atâtea dureri. Trebuie să iubești pe oameni din toată inima. Aceasta e cea mai bună pregătire pentru dragostea adevărată de mai târziu. Omul nu poate fi dintr-o dată generos dacă până atunci nu a fost niciodată.

Răspândește în jurul tău numai bucurii, sănătate și curățenie, fără a ține cont cui îi sunt de folos. Dumnezeu le vede pe toate și se bucură că o fată tânără și serioasă îl ajută în împlinirea operei lui. Urmează-ți deci drumul vieții și roagă-o pe sfânta Fecioară să te învețe să vezi în stil mărinimos, să judeci lucid și să iubești.

 

Rugăciunea băieților

Doamne, fă ca trupul surorilor noastre să fie armonios dezvoltat. Fă ca ele să surâdă și să se îmbrace frumos și cu gust. Fă să fie sănătoase și cu sufletul curat. Fă ca în viața noastră aspră, ele să simbolizeze curăția și gingășia. Fă ca față de noi să fie simple, cu dragoste maternă, și lipsite de gânduri ascunse și de cochetării. Nu lăsa ca între noi să pătrundă răul și astfel să fim unul pentru altul izvorul păcatelor, ci fă-ne să ne ajutăm reciproc pentru a progresa în cele bune! (Guy de Laringaudie)
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire