pregateste pagina pentru tiparire

 
 TINERI   /   COPII 

O vorbă sinceră cu băieții
achizitionare: 28.09.2003; sursa: Editura Presa Bună

capitolul urmatorCuprins DRAGĂ TINERE!

Nu te cunosc. Nu știu unde stai, ce școală frecventezi și cu ce te ocupi. Nu-ți cunosc nici numele. Totuși, deschizând această broșură, aș vrea să-ți vorbesc ca și cum am fi prieteni de mult timp.

Te văd ca și cum ai sta în fața mea. Ești îngândurat și te frămânți, având în ochi o neliniște tainică. De câteva luni încoace, poate chiar din timpul ultimei tale vacanțe de vară, simți că nu mai poți fi sincer față de tine, față de părinți și față de profesorii tăi. Crezi că degeaba ai fi sincer, că tot nu te-ar înțelege nimeni. Încerci să-ți alungi gândurile, dar degeaba. Învățătura nu mai merge, cartea pe care o citești devine din ce în ce mai plictisitoare, iar fotbalul, excursia sau alte lucruri asemănătoare parcă nici ele nu te mai încântă. Aștepți răspuns la întrebările care se nasc în tine, dar cine îți va vorbi despre "acele lucruri"? Ești neliniștit și ai vrea să știi totul, dar cine îți va spune adevărul?

Iată, eu tocmai de aceea scriu ca să-ți spun adevărul. Știu că aceste întrebări, la cei mai mulți băieți, nu se nasc din simplă curiozitate. Ei sunt frământați de simțăminte interne tulburătoare și de aceea sunt neliniștiți. Tocmai pentru aceasta urmează să discutăm acum unele probleme care s-au ivit în tine odată cu vârsta adolescenței. La această vârstă mulți dintre băieți răsfoiesc în secret dicționare sau întreabă pe prietenii lor vrând să se lămurească astfel, pentru că le este rușine să întrebe pe părinții lor. Desigur, nu pot găsi adevărul și le mai rămân încă multe probleme. Poate vreodată ai trăit și tu neplăceri care se nasc de aici.

În anii de după cel de-al doilea război mondial am consultat mai bine de o mie de bărbați și i-am rugat să-mi spună sincer de la cine au auzit pentru prima dată despre tainele vieții. Și care a fost răspunsul? Aproximativ șapte sute de bărbați au auzit de ele nu de la părinții lor, nici de la preot sau învățător, ci de la prietenii lor de pe stradă.

Poate s-a întâmplat și cu tine la fel. Să nu crezi că vreau să-ți reproșez aceasta. Vreau numai să-ți spun în mod simplu: trebuie să completezi cunoștințele tale superficiale ca să fii demn de un bărbat matur! După o conferință despre tainele vieții, un băiat mi-a scris: "Ce bine ar fi ca fiecare băiat de 14 ani să asculte o asemenea conferință pe care ne-ați prezentat-o ieri". Alții mi-au spus: "Dacă am fi auzit acestea mai înainte, ne-ar fi scutit de multe frământări și lupte interne".

Iată de ce vreau să vorbesc în această broșură clar și deschis, nu numai despre tainele vieți, dar și despre respectul pe care trebuie să-l dăm trupului nostru și, despre atitudinea băieților față de fete.

Un lucru aș cere de la tine înainte de a citi aceste rânduri. Intrăm în sanctuarul templului lui Dumnezeu, Creatorul, ca să putem cunoaște gândurile și intențiile sale pe care ni le-a comunicat nouă, oamenilor. Încearcă deci să citești serios și recules aceste pagini.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire