pregateste pagina pentru tiparire

 
 TINERI   /   COPII 

Călăuziri pentru creșterea și educarea ortodoxă a copiilor
achizitionare: 15.06.2005; sursa: www.sfantamaria-dallas.org

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

RĂDĂCINA TUTUROR RELELOR

Lăcomia este un al doilea păcat grav. Omul lacom se dedică cu tot sufletul și rațiunea strângerii banilor, a averilor, rămânând astfel cu inima de piatră și nesensibilizată de nevoile altora. Și se pare că acest defect a devenit atât de obișnuit și de des întâlnit, încât mulți nu mai reușesc să-i înțeleagă seriozitatea și implicațiile. Ne corectează, din fericire, cuvântul lui Dumnezeu, care numește iubirea de argint "rădăcina tuturor relelor" (I Timotei 6,10). De asemenea, pentru aceia care aleargă după bogății, sfântul apostol Pavel scrie: "Cei ce vor să se îmbogățească, dimpotrivă, cad în ispită și în cursă și în multe pofte nebunești și vătămătoare, ca unele care cufundă pe oameni în ruină și în pierzare" (I Timotei 6, 9).

Într-un alt text, același apostol include lăcomia printre acele păcate care îi închid omului drumul către împărăția cerurilor. El scrie: "Căci aceasta s-o știți bine, că nici un desfrânat, sau necurat, sau lacom de avere, care este un închinător la idoli, nu are moștenire în împărăția lui Hristos și a lui Dumnezeu" (Efeseni 5,5). Pe de altă parte și sfântul apostol Petru îi numește pe cei lacomi "fiii blestemului" (II Petru 2,14). Întelegeți așadar ca și voi înșivă trebuie să vă păziți de acest păcat și cu atât mai mult să îi păziți și pe copiii voștri. Vom încerca așadar aici să răspundem la întrebarea: ce trebuie să faceți ca să nu dobândească fiii voștri păcatul lăcomiei și al iubirii de argint?

De foarte multe ori înșiși părinții, "cu știința sau cu neștiința", cultivă în sufletele copiilor lor păcatul lăcomiei. În multe familii, copiii nu aud alte discuții decât cele care se referă la salariu, cheltuieli și câștiguri. "Să își găsească un post bun cu salariu mare". Aceasta devine problema principală a vieții lor. Bogăția este considerată ca fiind cea mai mare fericire, în vreme ce sărăcia este deplânsă ca fiind cea mai mare nefericire. În aceste discuții sunt oferite exemple, pe care copiii le pot vedea în viața de zi cu zi. De la cea mai fragedă vârsta, ei încep să observe că oamenii sunt respectați în funcție de situația lor economică. Văzând toate acestea, este firesc ca ei să se obișnuiască cu gândul că oamenii trăiesc având ca unic scop câștigarea banilor, și că banii reprezintă lucrul cel mai important din lume.

În anumite enorii, așa după cum am aflat, copiii care învață la școlile parohiale muzică bisericească nu vor să mai cânte fără a fi plătiți în corul bisericii lor, cu toate că sunt încă elevi, ci, în conformitate cu sfaturile părinților lor, cer să fie plătiți pentru fiecare slujbă. Se pare că părinții acestor nefericiți copii îi văd deja ca pe niște unități economice rentabile. Ce se va întâmpla însă cu acești copii când vor crește mari? Vor face numai acele lucruri care le oferă câștig bănesc? În Biserica lui Dumnezeu vor mai intra oare, de vreme ce aceasta nu îi plătește pentru a participa la sfintele slujbe...?

În acest fel părinții se dovedesc a fi principala cauză a coruperii morale și a îndepărtării copiilor lor de Dumnezeu. Conștient sau inconștient, îi învață să îl slujească pe mamona și să fugă departe de Mântuitorul. Dansul evreilor în jurul vițelului de aur, în deșertul Sinai (Ieșire 32,1 s.a.), ne dovedește în chip reprezentativ ce influență are lăcomia asupra vieții religioase. Acolo unde oamenii se închină vițelului de aur, adică banilor, nu există respect și închinare față de adevăratul Dumnezeu!

Lăcomia se manifestă în copilărie sub diverse forme. La copiii mici se manifestă prin dorința de a pune mâna pe tot ceea ce pot și de a și le însuși. În același timp refuză cu tărie să împartă ceea ce au dobândit, cu frații mai mici sau cu altcineva apropiat. Ca să îi păziți de această patimă serioasă, trebuie să le cultivați virtutea generozității. Aceasta o veți putea reuși învățându-i să împartă cu ceilalți ceea ce au, să facă milostenie cu cei săraci, să îi ajute pe cei aflați în suferință.

Să îi învățați în același timp că acest gest de generozitate nu trebuie să aibă ca motivație doar sentimentele de milă sau compătimire, care sunt sădite în mod firesc în fiecare om echilibrat. Trebuie să aibă și convingerea că ceea ce dăruiesc celui sărac, dăruiesc în același timp lui Hristos. Să îi învățați cuvintele Mântuitorului: "Mai fericit este a da decât a lua" (Fapte 20,35). Mânuța copilului trebuie să se obișnuiască să facă milostenie, să simtă cât de multă bucurie și mulțumire aduce acest lucru.

O altă formă de lăcomie care se întâlnește la copii se manifestă prin aceea că nu se mulțumesc cu puțin. De aceea, ei trebuie să fie învățați să se mulțumească cu ceea ce li se oferă, pentru a fi feriți de acest păcat. Trebuie să se mulțumească cu mâncarea care li se dă, cu îmbrăcămintea, cu jucăriile, cu tot ceea ce le puteți oferi. Ca să reușiți acest lucru, trebuie să urmați următoarea zicală: "Cine nu este mulțumit cu ceea ce a primit, nu i se mai dă nimic", sau mai popular: "Nemulțumitului i se ia darul!" Dacă copilul face nazuri față de mâncare, îmbrăcăminte sau jucăriile oferite, luați-i-le înapoi. Acest lucru va acționa asupra lui în mod pozitiv, dacă răsfățul lui nu a ajuns prea departe.

Nu este rar fenomenul prin care copiii își însușesc lucruri străine, care nu le aparțin. Aici trebuie să fiți foarte atenți. Dacă vedeți în mâinile lor ceva pe care nu îl are de la voi, întrebați-l unde l-a găsit, și dacă vă dați seama ca l-a luat de la alții, obligați-l să îl înapoieze imediat, fără nici o întârziere. Din când în când aruncați câte o privire și în ghiozdanul său de școală, nu cumva să se găsească acolo anumite lucruri străine. Dacă aduc acasă lucruri pe care susțin că le-au găsit pe drum sau la școală, sfătuiți-i să întrebe în clasă, să vadă dacă nu cumva le-a pierdut cineva.

Nu le permiteți copiilor să facă schimb cu lucrurile lor și nici să le vândă altora, deoarece acesta este drumul prin care învață să îi înșele pe alții. Învățați-i cât de curând posibil faptul că cele câștigate prin înșelăciune nu aduc bunăstarea. Învățați-i de mici să facă distincție între "ce este al meu" și "ce este al tău". Astfel, nu le permiteți să folosească, fără a cere permisiunea, lucrurile celorlalți frați. Aceasta duce la slăbirea sentimentului de respect față de drepturile celorlalți și față de dreptul lor de proprietate. În același timp însă, sfătuiți-i să se ajute între ei și să împrumute lucrurile lor celorlalți frați, în cazul în care aceștia au nevoie de ele.

În sfârșit, dacă doriți să îi păziți pe copiii voștri de păcatul lăcomiei, sub orice formă ar apărea el, dacă vreți ca ei să nu devină robi ai lui mamona, arătați-le, prin cuvintele și faptele voastre, adevărata valoare a bunurilor pământești. Explicați-le că banii și averea nu reprezintă cel mai important lucru din lume. Că mult mai importante sunt virtutea și dreptatea, singurele prețuite și de Dumnezeu. Faceți-i să înțeleagă că nimic nu îi folosește omului dacă ar câștiga chiar lumea întreagă, dar și-ar pierde sufletul. Nu neglijați însă nici viața voastră duhovnicească din cauza lăcomiei. Întăriți-vă prin rugăciune și prin participarea la sfintele slujbe. Demonstrați-le copiilor voștri prin tot comportamentul de zi cu zi că scopul principal al vieții nu este dobândirea banilor și a averii, ci mântuirea și pregătirea pentru viața de dincolo!

V-am arătat așadar cum să luptați împotriva înclinației copiilor voștri către lăcomie și cum să îi păziți de această patimă periculoasă. Recapitulez: învățați-vă copiii să fie generoși și modești. Cultivați-le sentimentul cinstei și inspirați-le dezgustul față de minciună. Învățați-i prin cuvântul și exemplul vostru adevărata valoare a bunurilor pământești. Pregătiți-i nu doar pentru cele pământești, dar și pentru cele cerești. Interesați-vă nu numai de trupul cel trecător, dar și de sufletul nemuritor. Înarmați-i nu doar pentru această viață trecătoare, ci și pentru veșnicie!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire