pregateste pagina pentru tiparire

 
 TINERI   /   COPII 

Călăuziri pentru creșterea și educarea ortodoxă a copiilor
achizitionare: 15.06.2005; sursa: www.sfantamaria-dallas.org

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

SEMINȚELE RĂULUI

În capitolele anterioare am vorbit despre ascultare, despre iubirea de adevăr și despre puritate, ca despre niște virtuți, pe care părinții trebuie să le sădească cu o deosebită grijă în inimile copiilor lor, începând de la vârsta prunciei. Cu toate acestea, iubiți părinți, trebuie să vă spun că nu este de ajuns doar să sădiți în sufletele copiilor sămânța cea bună. Trebuie în același timp să luptați și împotriva răului, smulgându-l din rădăcină. Trebuie să vă luptați în primul rând cu defectul cel mai important pe care îl constatați în comportamentul și în caracterul copilului vostru și să îl îndreptați definitiv.

Se observă că fiecare copil are o înclinație către un anumit defect. Și zece copii dacă ați avea, ați vedea că fiecare are un anume obicei rău. Unul este prea orgolios, altul este egoist, altul este lacom și iubitor de bogăție. Al patrulea tinde spre iubirea de plăceri și trândăvie. Al cincilea este plângăcios și răutăcios. Și așa mai departe... Însă de ce, veți întreba poate, trebuie să înlăturăm defectul principal din sufletul copilului nostru...?

Cu toții cunoașteți desigur istoria lui Goliat: israeliții erau în război cu filistenii. Armatele inamice se aflau una în fața celeilalte, gata de luptă. Atunci unul dintre filisteni cu o statură uriașă, pe nume Goliat, a ieșit în fața trupelor sale și a început să îi provoace pe evrei. Își bătea joc de ei și de Dumnezeul lor și în chip provocator chema pe oricare dintre ei să vină să se lupte cu el. Nimeni însă nu îndrăznea să îl înfrunte pe înfiorătorul gigant, până când un tânăr cioban, pe nume David, având credința în ajutorul lui Dumnezeu, reuși să îl învingă și să îl ucidă, lovindu-l în frunte cu o mică piatră, aruncată cu praștia. Atunci filistenii îngroziți, văzând că cel mai tare dintre ei fusese ucis, au fugit rușinați.

Să aplicăm această istorisire la problema pusă mai sus. Printre diversele defecte ale fiecărui copil, se află și câte un Goliat, adică un defect principal, mai mare ca celelalte. Pe acesta trebuie să îl învingeți mai întâi. Deoarece dacă reușiți să anihilați acest defect, Goliat, atunci și oastea lui, celelalte defecte, vor fi pe rând nimicite. Cu alte cuvinte: luptați împotriva principalei slăbiciuni a copilului vostru și toate celelalte vor fugi curând de la sine. Vreți să nu răsară în ogorul vostru neghina și buruienile? Distrugeți rădăcinile lor și veți vedea că frunzele și florile lor se vor usca și vor cădea. La fel se întâmplă și în sufletul copiilor. Defectul principal reprezintă rădăcina din care răsar toate celelalte cusururi și păcate. Dacă distrugeți deci această rădăcină a păcatului, în curând se vor ofili și vor cădea și toate celelalte. Cine vrea să sece un pârâu trebuie să pună un baraj în calea izvorului său. Defectul de bază, păcatul cel mai îndrăgit de copil, este exact izvorul din care se revarsă torentul păcatelor. Să blocăm deci acest izvor și păcatul își va pierde puterea.

De multe ori până acum am accentuat faptul că educația trebuie să înceapă cât mai devreme posibil. Acest lucru este valabil pentru întregul proces al educației, dar cu atât mai mult atunci când este vorba despre defectul principal. Avem deci aici o regulă foarte importantă: dezrădăcinează cât de curând poți acest defect principal al copilului tău, deoarece cu cât întârzii mai mult, cu atât devine mai puternic și mai greu de anihilat. Un tată, scrie în Sfânta Evanghelie, și-a adus copilul, care era demonizat, la Domnul, deoarece apostolii nu reușiseră să îl ajute. Însă de ce nu reușiseră? Aceasta reiese din dialogul dintre tatăl îndurerat și Hristos. "Câtă vreme este de când i-a venit aceasta?", a întrebat Domnul. "Din pruncie", a răspuns tatăl (Marcu 9,21). Iată deci de ce diavolul avea o așa de mare putere asupra copilului: deoarece nu fusese alungat mai devreme.

La fel se întâmplă și atunci când se instalează în sufletul copilului vostru demonul slavei deșarte, al trândăviei, al iubirii de plăceri trupești s.a. Dacă el nu este alungat atâta vreme cât copilul este încă mic, mai târziu dobândește o asemenea putere încât îi este foarte greu cuiva să îl înfrunte. Cândva, după trecerea timpului, eliminarea sa devine chiar imposibilă și nu se mai poate deja spera decât într-o minune a iubirii lui Dumnezeu. Sunteți siguri însă că veți avea atâta trecere în fața Domnului încât să sperați într-o astfel de minune? Dacă nu, ca să fiți mai siguri, îngrijiți-vă cât mai curând posibil să alungați din inima copilului vostru demonul patimii principale.

Veți întreba desigur: Cum vom putea reuși acest lucru? Încercați mai întâi să aflați care sunt defectele pe care le aveți voi înșivă și luptați împotriva lor, cu toate puterile. Oricine se cunoaște bine pe sine, îl va cunoaște cu ușurință și pe cel de lângă el. Aceasta este în special valabil pentru părinți. Dacă tatăl și mama își cunosc bine inima, slăbiciunile pe care le au și defectele, vor putea fără prea multă greutate să distingă slăbiciunile și defectele copiilor lor. Și pentru că, de multe ori, aceștia din urmă moștenesc înclinațiile rele ale părinților lor, este foarte probabil să aibă aceleași slăbiciuni principale.

Nu este însă ușor pentru părinți să ajungă la o astfel de cunoaștere de sine. Este nevoie de o mare putere de observație, de o îndelungată străduință și pricepere. Este nevoie și de multă smerenie. Însă cel mai mult este nevoie de ajutorul și harul lui Dumnezeu! Dacă doriți deci să dobândiți această cunoaștere de sine, trebuie să urmăriți cu o atenție deosebită sinele vostru cel mai adânc, înclinațiile și pornirile inimii voastre. Rugați-vă adesea lui Dumnezeu, cu toată căldura sufletului vostru, ca să vă lumineze, să ajungeți să vă cunoașteți bine pe voi înșivă. Analizați-vă în fiecare zi conștiința și cultivați înăuntrul vostru o evlavie autentică, deoarece numai omul cu adevărat evlavios poate să se cunoască pe sine, să identifice și să lupte împotriva patimilor sale.

Iar dacă tu, mama sau tata, nu te cunoști bine pe tine însuți, deoarece îți lipsește adevarata evlavie, și de aceea nu reușești să îți descoperi defectul tău de bază, poți însă să distingi, poate chiar cu mult mai bine, defectul principal al partenerului tău de viață! Aceasta te poate ajuta foarte mult în străduința ta de a descoperi problema cea mai grea din comportamentul copilului tău. Fii atent deci, tată, poate că reușești să identifici în comportamentul fiicei tale aceleai slăbiciuni pe care le are și soția ta. Iar tu, mamă, fii atentă ca nu cumva fiul tău să fi moștenit aceleași tendințe rele pe care le are soțul tău și care te amărăsc atât de mult!

În străduința de a identifica și a lupta împotriva patimilor (defectelor) atât ale părinților cât și ale copiilor, sfatul venit din partea unui bun duhovnic este deosebit de important și de neînlocuit. Tradiția ortodoxă subliniază adeseori - iar realitatea confirmă - această nevoie absolută de a avea un duhovnic ca îndrumător. Sfântul Ioan Sinaitul scria referitor la aceasta: "Aceia care s-au sprijinit numai pe puterile lor proprii, crezând că nu au nevoie de nici un îndrumător (în lupta împotriva patimilor) s-au înșelat inevitabil" (Scara A, 14).

În același timp, ascultați cu atenție ce spun și ceilalți oameni despre copiii voștri. Străinii reușesc să vadă adesea cu mult mai bine defectele lor, deoarece ei nu sunt orbiți de acel mod de iubire părintească orb și patologic. Nu vă scandalizați deci atunci când cineva din afara familiei vă descoperă un păcat sau altul al copiilor voștri. Dacă, spre exemplu, preotul sau învățătorul vă spun că educația lor nu este bună, nu vă supărați. Dimpotrivă, să le fiți recunoscători, deoarece sfaturile lor s-ar putea să vă fie de mare folos.

Să îi iubiți pe copiii voștri cu acea iubire creștinească echilibrată. Iubirea necontrolată, patologică, pe care din nefericire mulți părinți o nutresc față de copiii lor, devine principala cauză a ignorării problemelor lor de comportament. Văd numai calități în "vlăstarele" lor și cele mai mari obrăznicii le consideră virtuți sau "dovezi de inteligență". Urmăriți-i pe copiii voștri cu atenție, mai ales în momentele în care aceștia nu își dau seama că cineva îi vede. De exemplu atunci când se joacă și când caracterul lor se manifestă fără rețineri, ieșind foarte ușor în evidență înclinațiile lor bune sau rele.

Ați aflat deci acum de ce o educație corectă are nevoie, mai întâi de toate, de anihilarea și dezrădăcinarea înclinației rele de bază. Ați aflat și modul în care puteti reuși. Puteți fi siguri că dacă nu veți urma aceste sfaturi, nu veți reuși să învingeți nici celelalte defecte mai mici. Am arătat de asemenea modul în care aceste defecte trebuie descoperite. Urmați acei pași pe care vi i-am trasat mai sus: încercați să vă cunoașteți propriile slăbiciuni și să vi le îndreptați. Ascultați cu atenție ce spun și ceilalți oameni despre copiii voștri și nu vă supărați în cazul unor critici constructive.

Iubiți-i pe copiii voștri cu acea iubire creștinească echilibrată și fiți mereu cu atenția încordată asupra lor. Astfel, când descoperiți acel defect - Goliat -, înfruntați-l cu înțelepciune, cu pricepere și cu credință în ajutorul lui Dumnezeu. Și nu încetați să îl combateți, până la stârpirea lui definitivă. Astfel, dacă veți reuși să distrugeți această rădăcină a răului, încet-încet va dispărea toată neghina din grădina inimii copilului vostru, iar purtarea de grijă a lui Dumnezeu și a îngerului său păzitor se vor face simțite fără încetare.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire