pregateste pagina pentru tiparire

 
 TINERI   /   COPII 

Călăuziri pentru creșterea și educarea ortodoxă a copiilor
achizitionare: 15.06.2005; sursa: www.sfantamaria-dallas.org

capitolul urmatorCuprins

PROLOG

Fără nici o îndoială, tineretul de astăzi trece printr-o serioasă criză. Iar pentru aceasta nu este el însuși responsabil. Cea mai mare parte de vină ne aparține nouă, celor mari - părinți, învățători, clerici, îndrumători duhovnicești. Ne-am pierdut noi înșine orientarea duhovnicească și, cum era de așteptat, am pierdut și adevărata, "după Dumnezeu", educație a copiilor noștri.

Rolul părinților și al căminului familial este determinant pentru vârsta copilăriei și a adolescenței. El trebuie să fie prin excelență un rol educațional. Lucrarea pedagogică corectă și înțeleaptă a părinților asupra sufletelor copiilor, încă de la cea mai fragedă vârstă, trebuie să pună bazele unei vieți întru Hristos, singura cale viabilă și adevărată, pe care nici o furtună a vârstei tinere sau adulte nu o va mai putea clătina. Acest mare adevăr este pus în evidență în cartea de față.

Scriitorul celor zece omilii pedagogice către părinți, ce sunt cuprinse aici, este episcopul rus Irineu, păstorul eparhiei de Ecaterinburg și Irbitk, care a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cuprinsul acestor minunate cuvântari este foarte bogat în observații psihologice și pedagogice și constituie un ghid prețios pentru delicata lucrare educațională a părinților. Scriitorul se dovedește a fi un foarte bun cunoscător al problemelor de educație, un fin psiholog și pedagog. Modul său de expunere este simplu și popular, astfel încât poate fi urmărit de oricine. Și cu mare surpriză se poate constata că, deși sunt scrise cu aproape o sută de ani în urmă, aceste omilii nu și-au pierdut nicidecum actualitatea. Ele rămân permanent valabile, dat fiind că sunt inspirate și întemeiate pe învățătura și sfaturile Domnului. De altfel, problemele vârstei tinere au rămas aceleași, indiferent de scurgerea timpului și de schimbarea epocilor istorice.

Cele zece omilii pedagogice fac parte din lucrarea "Învățătura lui Irineu, episcopul de Ecaterinburg", care a fost editată în anul 1901 în orașul cu același nume. Din aceasta le-am tradus în grecește și le-am editat cu mici modificări. La sfârșit, în adăugiri, am expus și un text foarte instructiv și plăcut, care le oferă părinților câteva exemple despre ce nu trebuie să facă, pentru a nu contribui ei înșiși la distrugerea caracterului copiilor lor!

Întâlnim aici veșnica și unica învățătură pedagogică a Evangheliei, care rămâne peste veacuri net superioară sistemelor pedagogice omenești aride și confuze.

Dăruim această prețioasa Sămânță a pedagogiei creștine, care este cuprinsă în omiliile de față, tuturor părinților creștini și educatorilor, în dorința ca ea să rodească însutit în cadrul fiecărei familii.

Sfânta Mânăstire Paraklitos
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire