pregateste pagina pentru tiparire

 
 SOȚI   /   PĂRINȚI 

Autocontrolul fertilității pe cale naturală
Dr. Florin Ardelean

achizitionare: 18.03.2003; sursa: Centrul Buna Vestire

Care sunt criteriile de fertilitate urmărind mucusul cervical?CuprinsJocul hormonilor sexuali în timpul unui ciclu menstrual
Mucusul cervical (glera)

Unul din semnele simptotermale de autoobservare este mucusul cervical. El este produs de glandele colului uterin și se scurge de-a lungul pereților vaginali, putând fi perceput în plină perioadă fertilă la intrarea în vagin (în vulvă).

Femeia va urmări două aspecte ale mucusului:

  • senzația percepută în vagin: uscat, nimic, umed, ud, curgător;
  • calitatea și aspectul mucusului.

Senzația intravaginală se urmărește în timpul zilei o singură dată, pe când aprecierea aspectului mucusului se face seara, înainte de culcare.

Sub acțiunea estrogenilor (deci până la ovulație) mucusul cervical crește în cantitate și calitate, devine mai apos, mai puțin vâscos, transparent, elastic, și se scurge vaginal.

Postovulator, progesteronul este dominant, producând scăderea cantintății de mucus produs. Scade și calitatea lui, devenind vâscos și lipicios. Colul devine dur și se închide până la următoarea menstruație. În această perioadă, spermatozoizii rămân în vagin și nu mai pot pătrunde în col.

Observarea mucusului cervical începe a doua zi după terminarea menstruației.

Evoluția clasică a acestui simptom în descriem în continuare:

Una, două zile după menstruație, femeia simte uscăciune sau iritare în vagin. Firește, ea nu va putea recolta mucus în vulvă. Convențional situația respectivă o notăm cu "-".

Ulterior, concentrația de estrogen crește, o cantitate minimă de mucus lubrefiază vaginul și dispare senzația de uscăciune. Femeia nu va simți și nu va recolta nimic. Covențional notăm aceste zile cu "o".

Zilele cu "-" și "o", le definim ca zile fără mucus, infertile.

Apoi femeia va percepe umiditate în vagin, dar este o cantitate mult prea mică de mucus pentru ca aceasta să se acumuleze în vulvă și să poată fi recoltată. Senzația de umed și nimic recoltat în vulvă se notează cu "u". Mucusul a apărut, fertilitatea a început. După care cantitatea de mucus produsă crește.

Senzația de umed / ud cu mucus de slabă calitate este notată cu "M". După câteva zile de M, mucusul recoltat devine sticlos, clar, transparent, ca albușul de ou crud, striat, extensibil, ațos, roșiatic, maroniu, filant (mucus de bună calitate), iar senzația este ud-curgătoare. Spunem că sunt zilele cu "M+". Este perioada de maximă fertilitaqte. Ultima zi cu "M+" o definim ca punctul culminant al mucusului, și va fi notată cu triunghi negru.

Brusc, calitatea mucusului scade și în 2-3 zile dispare. Până la următoarea menstruație, femeia nu mai simte nimic în vagin și nici nu va mai vedea mucus în vulvă.

Recomandarea noastră este ca femeia să își descrie propriile senzații și observații așa cum percepe și vede ea, încercând să se apropie cât mai mult de modelul clasic de descriere a mucusului. Variațiile de la modelul clasic pot induce în eroare. De aceea, în asemenea situații, ar fi necesar un sfat atent.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire