pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Dominic Savio
Bosco Teresio

achizitionare: 29.08.2003; sursa: Editura Presa Bună

Inapoi la cuprins Formula magică

Ziua onomastică a lui don Bosco era 24 iunie. Cu această ocazie s-a organizat o mare sărbătoare în oratoriu. Toți doreau să-și arate afecțiunea. Don Bosco ca răspuns a zis:

- Fiecare să scrie pe un bilet ce cadou dorește de la mine. Vă asigur că voi face tot posibilul pentru a-i mulțumi pe toți.

Când a citit biletele, don Bosco a găsit cereri serioase și bine gândite, dar a găsit și cereri extravagante care l-au făcut să râdă. De exemplu, unul a cerut 100 kg de nuga, "ca să aibă pentru tot anul". Pe biletul lui Dominic erau scrise aceste cuvinte: "Ajutați-mă ca să ajung sfânt".

Don Bosco a luat în serios această cerere. L-a chemat pe Dominic și i-a zis:

- Vreau să-ți fac cadou formula sfințeniei. Fii foarte atent. Mai întâi veselia. Ceea ce te tulbură și-ți risipește pacea nu vine de la Domnul. În al doilea rând, datoriile de a studia și a te ruga. Fii atent la școală, ai grijă de râvna la studiu și la rugăciune. Toate acestea să nu le faci din ambiție pentru a fi lăudat, ci din iubire pentru Dumnezeu și pentru a deveni un adevărat om. În al treilea rând, fă bine altora. Ajută-ți mereu colegii, chiar dacă se cer anumite sacrificii. Sfințenia e cuprinsă în toate acestea.

În privința veseliei și în a-și face bine datoriile, Dominic nu putea să facă mai mult. Dar în a ajuta pe colegi, câte ceva putea să facă. Trebuia să se gândească, să născocească și din acea zi el a încercat.

Într-o zi, un băiat a adus în oratoriu un ziar ilustrat cu figuri obscene. Imediat s-au adunat în jur vreo cinci-șase prieteni care priveau și râdeau. Dominic s-a apropiat și, văzând care era motivul veseliei lor, a luat ziarul din mâna proprietarului și l-a rupt. Băiatul a început să protesteze, dar Dominic a început și el să facă același lucru, strigând cu o voce mai puternică:

- Frumoase lucruri mai aduci tu în oratoriu. Don Bosco se străduiește zi de zi să facă din noi adevărați creștini, iar tu îi aduci în casă această revistă! Imaginile acelea îl supără de Domnul și înăuntru nu trebuie să intre!

În fiecare dimineață mulți școlari își luau cărțile sub braț și mergeau la școală în oraș, deoarece don Bosco nu avea încă o școală internă pentru toți. Trecând într-o zi împreună cu colegii săi pe strada Barbaroux, Dominic a auzit un căruțaș care blestema ca un turc. La al treilea blestem nu s-a mai putut stăpâni și apropiindu-se de acel om l-a întrebat surâzând:

- Vă rog, nu știți unde este oratoriul lui don Bosco?

În fața acelei figuri surâzătoare, omul a întrerupt șirul de blesteme și a răspuns:

- Îmi pare rău, băiatule, dar nu știu.

- Ați putea să-mi împliniți o altă rugăminte?

- Cu plăcere! Care anume?

Dominic i-a șoptit:

- Mi-ați face mare plăcere dacă, atunci când sunteți mânios, n-ați mai rosti acele blesteme urâte.

Omul a rămas trăsnit, apoi a bombănit:

- Ai dreptate. Este, într-adevăr, un obicei ce nu-mi face cinste.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire