pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Dominic Savio
Bosco Teresio

achizitionare: 29.08.2003; sursa: Editura Presa Bună

Inapoi la cuprins Capodopera lui Dominic

Nu erau mari lucrurile pe care Dominic putea să le facă pentru alții, dar făcea ceea ce putea. Era la dispoziția tuturor. Dacă era un bolnav, dacă un coleg avea nevoie de ajutor la o lecție, dacă o cameră era de aranjat, el era gata mereu. Și-a dat chiar și mănușile lui de lână unui copil care tremura de frig.

Într-o zi i-a venit o idee măreață. Erau și alți tineri, alături de dânsul, care se sileau să facă bine altora. Ei se numeau Michele Rua, Giovanni Cagliero, Giuseppe Bongioanni, Celestino Durando, nume care, mai apoi, au devenit celebre în Congregația Saleziană. Dar fiecare lucra pe cont propriu. De ce să nu se unească toți tinerii cei mai binevoitori într-o asociație pentru a lucra împreună, pentru a organiza binele pe care fiecare îl făcea pe cont propriu?

A vorbit despre aceasta cu câțiva prieteni. Ideea a fost primită cu entuziasm atât de ei, cât și de don Bosco. Dominic a alcătuit un mic regulament al asociației, care s-a numit "Societatea Imaculatei". Cei înscriși se obligau să devină mai buni sub ocrotirea sfintei Fecioare și, cu ajutorul lui Isus euharistic, să-l ajute pe don Bosco, devenind, cu prudență și delicatețe, mici apostoli printre colegi și să răspândească veselia și seninătatea în jurul lor.

Regulamentul era format din 21 de articole. Ultimul cuprindea tot spiritul asociației și toată iubirea filială a lui Dominic față de sfânta Fecioară. "O încredere sinceră, filială, nemărginită în Maria, o afecțiune deosebită față de ea, o evlavie constantă ne va ajuta să biruim orice obstacol, să fim tari în hotărâri, severi cu noi înșine, plini de dragoste față de aproapele și corecți în toate".

Societatea Imaculatei a fost inaugurată la 8 iunie 1856. Dominic nu știa că a realizat astfel capodopera sa. Mai avea de trăit doar 9 luni, dar societatea sa va dura mai bine de o sută de ani. Prin această societate a făcut un mare bine copiilor din oratoriu și tuturor caselor întemeiate de salezieni. Mai apoi, asociația și-a schimbat numele în "Prietenii lui Dominic Savio" sau "Clubul Savio". Această asociație a continuat să se dezvolte și să facă bine până în zilele noastre.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire