pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viața Fericitului Ieremia Valahul
achizitionare: 11.11.2002; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins

Făcătorul de minuni

Ieremia Valahul a făcut numeroase minuni care în mare parte constau din vindecări de boli incurabile aducătoare de mare suferință și moarte. Documentele vremii consemnează astfel de fapte miraculoase, menționându-se numele și familia celui vindecat, localitatea, martorii, medicul ce a constatat minunea, boala de care a fost vindecat.

După ce am văzut că a făcut minuni asupra sa personal, prin rugăciuni la Preacurata iată că fratele Ieremia se îndreaptă cu umilință și milă spre cei suferinzi, neținând cont din ce pătură socială făceau parte. Avea o singură rezervă: nu voia să fie el lăudat sub nici o formă. Astfel spunea: "... eu te însemn și Dumnezeu să te vindece" și dispărea.

Din multele vindecări exemplificăm câteva.

În 1614 la infirmeria "Sfintei Zămisliri" fratele Arcangelo Arcella din Napoli, a fost vindecat prin mijlocirea fratelui Ieremia de o tumoare malignă la un braț care normal trebuia amputat spre a-i salva viața. Medic era Părintele Serafino din Marcogliano, apreciat până și la curtea Viceregelui.

Deși se ferea categoric de ispita mândriei cu variantele ei, în fratele Ieremia umilința a fost învinsă doar de milă. În 1619 Președintele Camerei Regale, Lorenzo de Franchis, în pofida asistenței dermatologului, nu reușise să se vindece de o exemă care îi acoperea tot trupul cu o crustă groasă și dură, respingătoare la vedere. L-a vindecat fratele Ieremia care i-a curățat crusta cu un colț al mantalei, dezmierdându-l ca pe un copil. Boala nu a mai apărut.

Silvia din Lucera, o slujnică în casa Acuzio, suferind de o erupție pe piele din cauza unei boli de ficat, ajusese să nu mai poată face nimic cu mâinile pe care le învelea cu bandaje. A vindecat-o fratele Ieremia după ce făcu semnul crucii deasupra mâinilor. O altă serie de minuni era aceea de a ajuta femeile să nască atunci când apăreau complicații. Avea o dragoste deosebită pentru copii.

Astfel cu umilință, credință și iubire, fratele Ieremia a parcurs ultimii ani pe acest pământ, printre altele, făcând semnul crucii, rostind formula "Potentia Dei Patris, Sapientia Dei Filii, Virtus Spiritus Sancti liberet te ab omni malo, Iesus, Maria, Franciscus" și vindecând pe cei suferinzi asemeni Domnului său.

În cazul când nu se întâmpla după voia celor care apelau la el fratele Ieremia le spunea: "Nu trebuie să vă întristați dacă nu s-a întâmplat după dorința voastră. Nu toate lucrurile ce par bune în ochii voștri sunt la fel în ochii lui Dumnezeu. Noi trebuie să ne abandonăm voinței divine. Aceasta este datoria noastră și meritul nostru".

S-a sfârșit

Astfel firul vieții pământești a fratelui Ieremia se apropia de capăt unde era "sora moarte".

Avea să facă un ultim sacrificiu, mergând doisprezece kilometri pe jos spre Torre del Greco la vila D'Avalos pentru a vindeca un nobil de renume, fratele mai mic al marchizului de Pescara, Mare Vistiernic al Regatului Spaniei etc. Era timp de iarnă în 26 febr. 1625 iar vremea era geroasă cu viscol, ploaie... Era însoțit de fratele Pacifico. Întors cu greu la mănăstirea Sfintei Zămisliri a căzut la pat în chilia fratelui Placido. După ce a fost consultat de medic, acesta îi spuse că nu era ceva grav, fiind vorba de o simplă broșită. Valahul însă era de altă părere...

Boala avea să se agraveze tot mai mult. Fratele Ieremia spunea cuvinte ca: "Mă duc să mă odihnesc în Patria mea", "Eu mă duc în altă țară", "Acum am să mor și am să mă duc să-mi întâlnesc prietenii", "Acum chiar că vreau să mă duc să mă întâlnesc cu șchiopii și schilozii noștri... Numeroși oameni din toate categoriile sociale au venit să îl vadă, să îl audă pentru ultima oară deoarece vestea că fratele Ieremia era pe moarte s-a răspândit cu repeziciune.

În 5 martie Părintele Francesco Severini a intrat la fratele Ieremia și l-a îmbărbătat, vorbindu-i de Sfânta Fecioară dar i-a inspirat și umilința bazată pe marea milostivire a lui Dumnezeu și pe Sângele prețios al lui Cristos, pentru ca din slăbiciune să nu cadă în păcatul mândriei. Și n-a căzut. În final privi cu încredere Crucifixul și icoana Sfintei Fecioare, se ridică puțin, întinzând brațele ca pentru a întâmpina pe cineva și șopti zâmbind: "Da, Isuse, vin! Mulțumesc!" Își dădu sufletul în mâinile Părintelui ceresc, bucuros să moară asemeni lui Isus, în urma unui act de ascultare și iubire. Avea șaizeci și nouă de ani, dintre care patruzeci și șapte trăiți în călugărie.

Vestea morții fratelui Ieremia răsună în piața din fața mănăstirii într-o expresie care cuprindea toată viața umilului țăran din Moldova: A MURIT SFÂNTUL

Mulțimile îl asaltează

După ce se află vestea morții fratelui Ieremia în seara zilei de 5 martie, mulțimile asaltară mănăstirea. Călugării nu mai știau ce să facă. Ba îl mutau în sacristie, ba în biserică, ba în bucătărie... L-au îmbrăcat de câteva ori deoarece iubitorii de relicve rupeau din veșmintele sale. Noaptea târziu se mai liniștiră spiritele și atunci Părintele provincial hotărî ca ceremonia înmormântării s-o facă de dimineață imediat după Utrenie. Trupul fu închis într-un sicriu de lemn, transportat în biserică și depus în mormântul gata pregătit din Capela Crucifixului numită și capela relicvelor.

La cinci zile după înmormântare, în toiul nopții, trupul a fost din nou dezgropat pentru a fi pus într-un sicriu de plumb oferit de principesa de Stigliano. Nu era alterat și nu devenise rigid asemenea unui cadavru obișnuit. Sicriul de plumb a fost așezat în cel de lemn și astfel a fost coborât din nou în mormânt iar deasupra lui a fost așezată lespedea de piatră.

În sfârșit fratele Ieremia se putea odihni în pace!

Dragostea nu va pieri niciodată

După trecerea în eternitate a fratelui Ieremia dragostea sa față de cei suferinzi nu a încetat. Prin mijlocirea sa Dumnezeu a continuat să tămăduiască bolnavi incurabili.

Iată câteva exemple: Beatrice Gagliardi suferea de mai bine de un an de hemoragie la ochiul stâng, niciun medic neputând-o vindeca. Odată ajunse la sicriul fratelui Ieremia unde cei care o însoțeau îngenuncheară iar fata își atinse ochiul de trupul Fericitului. Când se ridică era complet vindecată. Putea citi normal și cu ochiul bolnav care nu mai sângera.

O gingășie deosebită avea fratele Ieremia față de cei în vârstă. Este cazul doamnei Violante Colucci în vârstă de optzeci și cinci de ani. Deși era bolnavă, la dorința ei a fost dusă la mănăstirea Sfintei Zămisliri de unde luă o relicvă după ce s-a rugat cu credință. Întoarsă acasă a fost cuprinsă de o febră puternică iar medicul nu i-a mai dat nici o șansă. Primi Sfintele Sacramente. Fiul ei, Andrea, care o iubea foarte mult și nu se putea obișnui cu gândul de a o pierde, se închise în cameră, îngenunche și se rugă fierbinte fratelui Ieremia să-l ajute. Apoi așeză pe pieptul mamei sale relicva, o bucățică din haina Fericitului. În aceeași clipă bătrâna deschise ochii, se mișcă, privi în jur și rosti în șoaptă numele fratelui Ieremia. A doua zi medicul care veni să se intereseze când o vor înmormânta pe bătrână, văzu uimit minunea. Peste câteva zile, doamna Violante avea să sărbătorească Paștele cu cei dragi din familie.

La un an de la moartea fratelui Ieremia izbucni o groaznică epidemie de ciumă. Nimic nu o putea birui. Printre cei loviți a fost și Rosa Maiurni, slujitoare în casa doamnei Isabella Galdieri. Stăpăpâna i-a dat servitoarei un fragment din haina lui Ieremia Valahul. Acesta și l-a aplicat pe gât. După ce a cuprins-o un semn adânc se trezi cu o tuse violentă încât vomă din abundență sânge amestecat cu o substanță neagră gălbuie. Apoi se simți ușurată. Febra, durerile mari de cap, setea arzătoare, crampele la stomac, durerile din articulații, totul dispăruse. Era vindecată. A doua zi medicul care veni să vadă dacă mai era vie constată: "Numai o minune vă putea scăpa de această boală: a fost forma cea mai gravă cu putință".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire