pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Prezentarea cărților Noului Testament
achizitionare: 08.05.2003; sursa: Editura Sapientia

Scrisoarea sfântului apostol Paul Iuda

Autorul. Se prezintă ca "Iuda, slujitor al lui Isus Cristos și frate al lui Iacob" (1,1). Se pare că nu este apostolul Iuda, dar este binecunoscut în comunitate.

Forma și stilul. Este o scrisoare clasică cu indicarea autorului, a destinatarilor, cu salut la început și doxologie finală. Tonul este polemic, argumentația de tip midrașic, vocabularul foarte variat cu expresii clasice.

Scopul și destinatarii. Foarte probabil, destinatarii sunt convertiți de la păgânism, amenințați de învățături greșite și imorale.

Structura. După introducere (1-2), sunt indicate ocazia și scopul scrisorii (3-4). Urmează o polemică împotriva învățătorilor falși: este anunțată judecata și condamnarea celor fărădelege, autorul folosind clișee veterotestamentare (5-16). Comunitatea este îndemnată să asculte de cuvântul transmis de apostoli prin care se condamna senzualitatea, să rămână statornici în credință, rugându-se în Duhul Sfânt, și să se preocupe și de cei șovăitori și derutați (17-23). Scrisoarea se încheie cu doxologia finală.

Locul și data. E posibil ca redactarea să se fi făcut la Ierusalim în ultimul deceniu din sec. I, înainte de Scrisoarea a doua a sfântului Petru, care reia în 2,1-17 polemica împotriva învățătorilor falși din v. 5-16.

Teologia. Deși scrisoarea este scurtă, conține o serie de învățături.

- Dumnezeu Tatăl îi va pedepsi pe cei fărădelege, dar îi iubește pe destinatarii scrisorii pe care îi cheamă la mântuire;

- Isus Cristos este singurul Domn pentru că a răscumpărat omenirea. Învățătura lui este transmisă prin apostoli;

- Duhul Sfânt este garantul statorniciei în credință și fără de el se ajunge la senzualitate care, după autor, este absența Duhului.

În partea polemică sunt mai puține elemente teologice clare. Se denunță pretenția învățătorilor falși de a fi avut revelații, invocate ca bază a vieții lor imorale.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire